Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kerahat Vakti ve Uyku



Kerahat vakitleri denilen güneşin doguş ve batış saatlerinde uyuyor olmak, hem gün içi vücut enerjisi hem de akıl sağlığı açısından zararlı etkilere sahip. Geceleri salgılanan melatonin hormonu günesin doğuşuyla azalıyor. Güneş doğarken uyanık olmak, bedenin gün içinde daha zinde ve enerjik olmasını sağlıyor. Güneş doğarken uykuda olmayı alzheimer hastalığının sebeplerinden biri sayan bilim çevreleri mevcut. Dr. Nusret Kaya, bu duruma farklı bir açıdan bakıyor: Hipofiz bezi Budizmde göz olarak adlandırılıyor. Doğu ekolü, gözün güneş ışığına hassas olduğundan, güneş doğarken uyanık olmanın zinde kalmak açısından öneminden bahseder. Bunlar doğacı hipotezler. Bana anlamsiz gelmiyor.

Dr. Mehmet Ibis de bu tip araştırmaların doğal yaşamayı salik veren arastırmalar olduğunu belirtip doğru olabileceğini düşünüyor: Biz doğanın bileşeniyiz. Bunu günlük rutinlerimizde de göstermeliyiz. Fakat her şeye rağmen doğacilarin savunduğu gibi teknolojiden de uzak olamayız.



Ideal uyku düzeni

Ideal uyku düzeni kisiden kisiye degismekle beraber, uzmanlar en iyi uykunun gece alinabilecegi konusunda hemfikir. Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bu görüste: Gece uyku vaktidir. Dogadaki ritme uygun olmak en iyisi. Uykunun sekiz saatten fazlasi beyin tembelligi yapiyor. 5 ila 8 saat arasi dogal. Dini arastirmalariyla taninan Ahmet sahin, uyku düzeni ile alâkali olarak Gece geç vakitte yatmamak, uykudan çalmamak gerekir. Hz. Muhammed (s.a.v), yatsidan sonra çok oturmaz, yatardi. Gece teheccüde kalkar, sabah ise muhakkak namaza uyanirdi diyor.


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com