Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sigaranın içindeki maddeler ürkütücü

BALIKESİR Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Öznur Aydoğan, içerisinde 4 binden fazla zehirli madde bulunan sigara yüzünden Türkiye’de her yıl 100 bin insanın genç yaşta hayatını kaybettiğini söyledi.


Aydoğan, “İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü, ortalama 20 ile 25 yıl azalır. Bu sayı şu anlama geliyor: Ülkemizde her gün bir uçak düşüyor ve 300 insan ölüyor. Bir şehrimize atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse sağ kalmıyor.” dedi. Balıkesir Yeni Ümit Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından, “Sigaranın Sağlığa Zararları” konulu bir konferans düzenlendi.

Salih Tozan Kültür Merkezi’ndeki konferansa Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) Başkanı Dr. Fatih Erden, Yeni Ümit Derneği Başkanı Cemal Lostar ile çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta Uzm. Dr. Aydoğan, fotoğraflar eşliğinde sigaranın zararları, başlama yaşı ve sağlık üzerindeki etkilerini anlattı. Sigaranın içinde bulunan diğer maddelerin çok ürkütücü olduğunu ifade eden Aydoğan, bunların boya sökücü, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yapımında kullanılan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehri arsenik, öldürücü zehirler siyanür ve naftalin olduğunu kaydetti.

Sigara içenlerin nefes darlığı, kanser, damar tıkanıklığı ve kalp krizi riski bulunduğuna işaret eden Aydoğan, ayrıca ağız kokusu, tat ve koku almada zorluklar yaşadıklarını vurguladı: “Sigara dost gibi görünür ancak düşman olduğunu anladığınızda çok geç olabilir. Akciğer kanserinden dolayı ölümlerin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Ayrıca tüm kanserlerin yüzde 30’u, bronşit ölümlerinin yüzde 30’u ve kalp krizi ölümlerinin yüzde 25’inin nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir.”


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com