Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Stres, egzamayı tetikliyor





Uzmanlar, başta kuaför, hemşire ve temizlikçiler olmak üzere onlarca meslek çalışanında en sık görülen meslek hastalıklarından olan egzamayı stresin tetiklediği uyarısında bulundu.

Allerjik Kontakt Dermatit (egzama) hastalığı hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, söz konusu hastalığın en çok kadınlarda görüldüğünü söyledi. Egzamanın deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep olduğu bir hastalık olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Derinin zararlı sayılan bir uyarana karşı verdiği yanıttır. Uyaranın gerçekten zararlı olması gerekmez. Allerjik kontakt dermatite neden olan maddelere alerjen denir. Eğer bir kişi bu alerjene karşı duyarlı ise bu allerjen ile temas edildiğinde kaşıntı ve küçük su dolu kabarcıklara neden olmaktadır. Genellikle deri ödemlidir ve su dolu kabarcıklar vardır. Bu kabarcıklar patlayarak, pullanma ve kabuklanma ile kaplıdır. Daha sonra deri rengi koyulaşır ve deri kabalaşır. Egzamayı diğer döküntülerden ayırmak zordur” dedi.



TEDAVİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


ALLERJİK kontakt dermatitin teşhisi için PATCH testi yapılması gerektiğini hatırlatan Oltulu, şu bilgileri aktardı: “Kontakt dermatit tedavisinin esası, sebebinin ortaya konarak etkenle temastan kaçınmaktır. Tamamen uzak durabilmek bazen zor olabilmektedir. Kontakt dermatit yerleşmiş olan kişilerde birkaç ay süreli tedavi gerekebilmektedir. Topikal steroidli kremler ve nemlendiriciler derinin iyileşmesinde kaşıntı ve kızarıklığın düzelmesinde kullanılmaktadır.

Topikal steroidli kremler doktorunuzun önereceği şekilde; doğru yerlere ve doğru zamanlarda kullanımı önem gösteren içerikleri birbirinden farklı kremlerdir. Çok şiddetli kontakt dermatit gelişen kişilerde sistemik yolla verilen streoidler, Sistemik Siklosporin gibi diğer tedavi seçenekleri gerektirebilir. Allerjik kontakt dermatit hastalığına yakalanan kişilerin Dermatoloji uzmanına gözükmeleri gerekmektedir.”


Yeni Asya Gazetesi

Strese önlem amacı ile bitki çaylarından faydalanılabilir.


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com