Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


AŞURENiN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR





DİYARBAKIR Akdemir Baharat herbalisti Cahit Gürkaş, “Asırların geleneği olan aşure hem kansere karşı hem de içeriğindeki maddeler sayesinde birçok hastalığa karşı şifa olmaktadır” dedi.

Sabah gazetesinde yayınlanan haberde, Herbalist Cahit Gürkaş, asırların geleneği olan aşurenin faydalarını anlattı. Aşure diyip geçilmemeli, her derde deva bir gelenek gıdasıdır diyen Gürkaş, “Aşure içinde bulunan buğday, zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur.

Bakteriyolojik çökme için idealdir. Nohut, İçeriğindeki bol miktarda fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi madensel tuzlar A,B,C vitaminler azotlu maddeler, nişasta ve şeker bulunur. Bu maddeler sayesinde anne sütünü arttırır, yüzdeki lekeleri giderir. Damarlarını açar, bağırsakları yumuşatır. Böbrek ve idrar yollarını temizler. Göğüs ve sırt ağrılarıın keser. İncir, içeriğindeki şeker organik asitler, sabit yağ ve A; B, C vitaminleri sayesinde kalp damar hastalıklarında oldukça etkilidir.

Kuluncu ve sindirim organları sancılarını giderir. Kayısı, vücuda enerji verir. Likopen bakımından zengin olduğundan prostat ve meme kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltır. Virüs kırıcı etkisi vardır. Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur. Yaşlanmayı geciktirir.

Hücre yenileyici özelliği bulunur. Fındık, omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu olan bir besindir. Damar sertliğini önler. Tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. İçindeki E vitamini sayesinde yaşlılığı engelleyici gıdadır. Kemikleri güçlendirir. Nar, içerdiği polyhenol, tannin, anthocyanin gibi antioksidanlar, zarar görmüş hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak kanserojen hücrelerle savaşır. Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Prostat ve meme kanseri riskini düşürür. Nişasta, cilt hastalıklıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Fıstık, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor B1, B2, B8 ve E vitaminleri sayesinde kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Kalp krizi riskini azaltır. Kuş üzümü, kanserli hücrelerin büyümesini engellemede etkilidir. Gammalinoleik asitlerden dolayı kan basıncını dengeleyici özelliği bulunur. Pirinç, içeriğindeki minareller ve vitaminler sayesinde kanser riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Böbrek taşı oluşumunu önleyici etkisi bulunur. Cilt sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar verir” şeklinde konuştu.


Yeni Asya Gazetesi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com