Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum mandalina reçelinin Aralık ayında piyasaya çıkacağını belirterek, ''Mandalina reçelini 450 gramlık kavanozlar halinde 15 bin adet üreteceğiz'' dedi.
Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'da geçen yıl 5 bin ton mandalina ürettiklerini, bunun yüzde 85'inin kokulu, çekirdekli ve aromalı Bodrum mandalinası, yüzde 15'inin ise çekirdekli satsuma ve kinin türü mandalina olduğunu söyledi.

Bunun dışında ilçede limon, portakal ve greyfurt üretimi yapıldığını ifade eden Kocadon, ''Bu sene yine aynı rekolteyi yakalayacağız. Bu konuda bir problemimiz yok. Eğer don olayı yaşanmazsa pazarda alıcı bulacağımıza inanıyorum. Çünkü yaz boyunca Bodrum mandalina gazozunun reklamını yaptık. Büyük marketlerden ciddi bir talepte var'' diye konuştu.

Bu yıl Tarım Bakanlığı'nın ''kırsal kalkınma kredisi'' kapsamında kredi talebinde bulunduklarını ve bu talebin kabul edildiğini anlatan Kocadon, şunları söyledi.

''Bundan dolayı çok mutluyuz. 673 bin liralık bir yatırım yapıyoruz. Bunun 250 bin lirası devlet tarafından bize hibe edilecek. Biz bu hibeyi boylama makinesi alımında kullanacağız. Artık paketleme olayı pazarlamada çok önemli. Dökme mandalina maalesef pazarlanamıyor. Onun için paketleme yapıp Bodrum mandalinasını daha çok ve daha kolay pazarlayacağız.''

Kocadon, önceki yıllarda ürettikleri mandalina gazozunu bu yıl da üretmeye devam edeceklerini, şarap üretiminden ise bandrollerde yaşanan sıkıntı nedeniyle vazgeçtiklerini kaydetti. Bodrum mandalinasını daha iyi değerlendirmek için çalışma yaptıklarını belirten Kocadon, şöyle konuştu:

''1 ay sonra Bodrum mandalina reçeli piyasaya çıkacak. Reçeli bütün mandalinadan yapıyoruz. Deneme amaçlı üretim yaptık iyi sonuç verdi. Gayet iyi oldu. Mandalina reçelini 450 gramlık kavanozlar halinde 15 bin adet üreteceğiz. Bunların büyük bölümünü yine Bodrum'da satacağız ve büyük marketlere vermeye çalışacağız. Bodrum'un yaz nüfusuyla bunu tüketeceğimize inanıyorum. Ayrıca bu yıl Bodrum mandalinasından marmelat yaptıracağız. Onun şeker oranını tutturmadığımız için yeniden deneme yapıyoruz. Bu konuda da başarılı ürün elde edeceğimize inanıyorum.''