Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


(R) (H) (M) (T) benzerliği = Rahmet



بسم الله الرحمن الرحيم

( RH M T) bildiğimiz gibi rahmet kelimesinin sessiz harfleridir. Önce rahmet kelimesini inceleyip, sonrada (R H M T) benzerliğine göz atalım...
Allahu Teâlâ'nın rahmân ve rahîm sıfatları her ikisi de rahmet mastarından türemiş olmakla birlikte, aralarında anlam farkları vardır. O halde yukarda geçtiği gibi rahmet ve rahîmin manalarına bakalım.

RAHMAN

Rahman sıfatı Kur'an'da 57 ayette geçmektedir. Bunlardan beş ayette rahman ve rahîm birlikte zikredilmiştir.Rahmân sıfatı ezelle, rahîm sıfatı ise daha çok ebedle ilgilidir. Bu yüzden Yüce Allah için dünyanın rahmanı, fakat ahiretin rahîmidir, denilmiştir. Bunun anlamı şudur: Cenab-ı Hakk'ın varlıkları yaratması, onları yaşatması, insanlar arasında mümin-kâfir, âdil-zalim, çalışkan-tembel ayırımı yapmaksızın hepsine rızıklarını vermesi, çalışma ve gayretlerinin semerelerini ihsan etmesi, Rahman sıfatının tecellisidir. Küfre, zulme, şerre ve kötülüklere müdahale etmeksizin akıl ve irade-i cüz'iyyenin kullanılmasına fırsat verilmesi, ehl-i küfrün çalışmalarının karşılığını dünyada tam olarak görmesi hep bu sıfatın bir sonucudur. Yani dünyada mümin ve müminâta kafir ve kafirâta inâm ve ihsân edilmektedir.
Mahlükatına şefkat ederek onlara rızkı veren onlar üzerinden belaları uzaklaştıran takva sahibi ile takva ehlinin rızkını arttırmayan, facir (günahkar) kişiye günahından dolayı rızkını eksiltmeyen,aksine herkese dilediği şekilde rızkı veren,Allah demektir.

RAHÎM

Allah rahmetini yüz parçaya ayırdı. Doksan dokuz parçasını kendi katında tutdu, geriye kalan bir parçasınıda yeryüzüne indirdi. Bu bir parça rahmetden hissedar olması sebebiyle, mahlükat birbirlerine acır. Hattaat, yavrusuna dokunmasından korktuğu için (onu emzirirken) ayağının bir tırnağını yukarıya kaldırır.
Rahman umumıdir. Bu umumiliğin nasıl olduğu sorulursa… Çünkü Rahman’ın umumiliği altına girmeyen mahluk yoktur. Her mahluk bir bakıma imtihandan hali değİldir. Cevaben deriz ki
Bazı hadiseler var ki insan onu rahmet zanneder, külfet ve ceza olabilir. Bunun akside olabilir. Yani Ahirette sadece mümin ve müminâta inâm ve ihsân var. Bizim kötülük sandığımız zahmet olarak gördüğümüz bir çok hadise haddi zatında bizim için rahmet olabilir.
Akıllı kişi sırrına bakar. Nice nice bela mihnet ve musıbetlerin altında rahmet ve bereket vardır.Az bir şey için çok hayrı tek etmek büyük bir şerdir. Yani küçük bir kötülüğe uğramaktan korkarak iyilikleri terk etmek en büyük kötülüktür.(Ruhul Beyan, Dürretül veızin şamil ans)
Şimdide Rahmet kelimesindeki (rhmt) olan sessiz harflerin hangi kelimelerde yan yana olduğuna bakalım. Bakmasına bakacağız ama Bunlar (Osmanlıcada) arapca yazılışıyla daha farklı olmaktadır.Arapca okumasını bilenler, yazanlar daha iyi anlar...

[b]

(R)
[color=blue]Rahmet

Rahım
Rahman
Ramazan
Rahle
Rumî (takvim)
Ruh

(H)
Hamim
Hatim
Harun
Harem
Hurma
Hamd
Hamit
Harut
Hürmet
Harb
Haram

(M)
Muhammet(as)
Merhaba
Muharrem
Mahraç
Mahmut
Mürre
Marut
Mükerrem
Mehmet
Muhıddin
Murat
Muhsin

(T)
tahe
tur süresi
tahrim süresi
tahiyyat
taharet
tarikat
teravih

[b]


Misalleri hep beraber gördük. Acaba bir tesadüfmüdür ki Allah'ımızın [color=blue]Rahmet kelimesinde ki bu sessiz harfler. Hemde bu harflerin yan yana bulunduğu kelimeler güzel bir mana ifade etmektedir. Ne hikmettir bilinmez ama naciz görüşüm Allah'ımızın rahmetini inkar edenler için ispatlamaya yeter, yeter, yeter de, artar bile...Fefhem...(mollacami.net//ücharfbeşnokta)

Evet fefhem, Güzel bir fark

kiymetli bilgiler ve tesbitiniz icin Hz. Allah razi olsun..

kıymetli paylaşımınız için teşekkürler üçharf beşnokta
Allah razı olsun

Cümlemizden razı olsun...
Okuyan gözlere sağlık...

Allah razı olsun
ben daha yeniyim ama tüm kardeşlerimiz hocam diyordu sizlere yanılmadıklarını hemen gördüm [b]hocam
:)

Cümlemizden razı olsun.
Okuyan gözler sağlık...

yazandanda allah razı olsun

Eyvallah kardeşim...


R.Ahir

MollaCami.Com