Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hz. Salih (a.s.)

Ad kavminin neslinden gelen Semud milleti Şam ile Hicaz arasındaki Hıcr denilen yerde dağları, taşları oyup çok sağlam evler yaparak bağ ve bahçelerinden güzel nimetler yiyerek yaşıyorlardı. Önceleri iyi halde iken Allah Teâla’nın nimetlerine şükür etedikleri içinyoldan çıktılar, kötülüklere saptılar.

Cenabı Hak onlara kan kardeşleri olan Salih Aleyhisselamı 40 yaşında peygamber olarak vazifelendirdi. Orta halli soylu bir aileden gelen Hazreti Salih, milletini doğru yola çağırdı. Allah Teâla’nın kendilerine verdiği birçok nimetlerini hatırlatarak, bunlara şükür için putlara tapmamalarını, sarhoş olup zorbalık, soygun, zina, adam öldürme, haksızlık ve yağma gibi hareketlerden kaçınmalarını söyledi.

Semud kavmi ileri gelenleri, onun işlerine karışmasını ve böylece yaşayışlarının bozulmasını istemediler: “Ey Salih! Bizde seni akıllı biri sanarak başımıza hükümdar seçecektik. Hâlbuki sen sihre kapılmışsında atalarımızdan kalan dinimizi bırakmamızı, putlardan vaz geçmemizi, bizim kölelerle aynı haklara razı olmamızı isteyerek saçmalıyorsun!” diye küstahça cevaplar verdiler.

Semud milleti Salih Aleyhisselamın peygamber olduğunu ispatlaması için bir kayanın içinden dişi deve çıkarmasını, o devenin de yavrulamasını mucize olarak istediler. Akıllarınca onu aciz bırakmak düşüncesindeydiler. Fakat Allah Teâla’nın kudretiyle Salih Aleyhisselam bir kaya parçasından bir dişi devenin çıkşını ve yavrulamasını onlara mucize olarak gösterdi. Bu esnada semud askerlerinden 100 kişi kumandanları ile beraber iman ettiler. Kafirlerin büyükleri ise inatlarında direndiler.

Salih Aleyhisselam orada hiçbir eşi bulunmayacak güzellikte ki deve ile yavrusuna dokunmamalarını, aksi halde Allah Teâl’nın azabına uğrayacaklarını milletine hatırlattı. Onlar ise düşmanlıktan geri kalmadıkları için bu sözlere aldırış etmeden deveyi kestiler, yavrusu da tekrar kayanın içine girdi. Kafirler bu arada Hazreti Salih’i de öldürmeye kalkıştılar.

Salih Aleyhisselam bu kötülüklerden dolayı Cenabı Hakkın azabının çok yakında geleceğini bildirip kendisine inanan dört bin kadar mümin ile Mekke’ye gitti. Kafirler ise şiddetli bir zelzele ile gelen çok kuvvetli bir ses ile göğslei parçalanarak ölüp belalarını buldular.

Hazreti Salih’in 200 sene yaşadığı bildirilmektedir.

emeğinize sağlık


Peygamberler Tarihi

MollaCami.Com