Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Osmanlı’da kağıda hürmet



OSMANLI’DA KAĞIDA HÜRMET

1554 yılında Türkiye’ye Avusturya elçisi olarak gelen Ogie de Busbecq, Türklere olan hayranlığını Avusturya’ya yolladığı mektuplarda dile getirmiştir.

Bu mektuplardan bir bölüm:


TÜRKİYE’Yİ BÖYLE GÖRDÜM

Yolculuğum sırasında Türklerin imaret dedikleri hanlarda kalmıştık. Bir şey dikkatimi çekti. Duvarların deliklerine sokulmuş kağıt parçaları. Bunlara çok rastlamıştım. Bunları bulundukları yerden alarak Türklere gösterip üzerlerinde neler yazdığını sorduğum zaman önemli bir yazı yazılmamış olduğunu anladım. Ancak Türkler suallerime bir cevap vermemişlerdi.

Daha sonraları, onlarla daha senli benli olduğum zaman bunun sebebini öğrendim. Türklerin kağıda karşı gösterdikleri saygı, üzerinde Allah’ın adı yazılabilmesinden ileri geliyormuş. Onun için nerede bir kağıt parçası görseler, ayak altında çiğnenmesin kirlenmesin diye yüksek bir yere, bilhassa duvar kovuklarına koyarlarmışâ€¦

Bir defasında, hizmetçilerimden birinin kağıdı pis iş için gören kılavuzlarımız öfkeden köpürerek sanki bir cinayet işlemiş gibi durumu bana bildirmişlerdi. Ben de, onların zaten günahkar olduklarını, zira domuz eti yediklerini, bu sebeple meseleyi fazla büyütmemelerini söyledim…



Oqie de Busbecq, 1554 dönemi Avusturya elçisi

onlar böyle saygı içinde idiler.
biz de bir nebze olsun yapabilsek ne mutlu bize.


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com