Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Orhan Gazi

Babası : Osman Gazi
Annesi : Mal Hatun
Doğumu : 1281
Ölümü : 1360
Saltanatı : 1326 - 1359



Osmanlı Devletini Osman Gazi kurmuştu. Fakat onu teşkilatlandıran ve büyük bir devlet haline getiren Orhan Gazi idi.
Orhan Gazi sarı sakallı, uzunca boylu, mavi gözlü idi. Yumuşak huylu ve merhametli fakat yerine göre şiddetli ve şecaatliydi. Fakirleri sever ve ulemaya hürmet ederdi. Son derece dindar adaletli ve tebaasına kendisini sevdirmesini çok iyi bilirdi. Bizzat halk içine girer onlarla yemek yer ve dertleşirdi .
Hareketlerinde çok hesaplı davranır ve hiç telaş etmezdi. İznik’i fethettiği zaman hristiyanlara göstermiş olduğu insanca muamele, dillere destan olmuştu.
Orhan Gazi’nin her yönden büyük bir insan olduğunu sadece Türkler değil birçok yabancı tarihçiler dahil tasdik etmişlerdir.
Orhan Gazi daha 15 yaşında ikenharplere iştirak etmiş ve hayatıın büyük bir kısmı harp meydanlarında geçmiştir. Babasından 16.000 km. kare olarak teslim aldığı toprakları altı misline çıkararak 95.000 km. kare yapmıştır
Orhan Gazi bir devlet reisi sıfatı ile harplerde bizzat ordularının başında daima bulunmuştur. Orhan Gazi devletin muntazam bir idare sistemine bağlanması lüzumunu görmüş ve teşkilat işini ise Alaeddin Paşa ile Şeyh Edebalı’nın bacanağı Candarlı Halil Paşa’ya havale etmişti.
Orhan Gazi zamanında teşkilatı üç noktada toplayabiiliriz. Para , kıyafet , ordu
Orhan beyin büyük oğlu süleyman paşa kendisinden önce vefat etmiştir. Kendi sağlığında iken başkumandanlık vazifesini iikinci oğlu murat hüdavendigara devretmiştir.
Osmanlılar tarafından yaptırılan ilk cami (1333-1334) senedinde İznikte yapılan Hacı Özbek Camiidir. Ve orhan gazi yaptırmıştır.
Bursa medresesini orhan bey yaptırmış ve ilk sultan lakabıda onun zamanında kulanılmıştır. Yine ilk osmanlı parasıda orhan bey zamanında basılmıştır. Müslüman türkler avrupaya ilk defa orhan bey zamanında geçmişlerdir. İstanbulun anadolu yakası tamamen Orhan Bey zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Yeni fethedilen hristiyan topraklarında yaşayan yerli hristiyan halkın Osmanlı hayranlığı yeni fetihleride kolaylaştırmıştır
Zamanında fethedilen yerler :
1326’da Bursa , 1329’da İznik , 1337’de Gemlik’i fethetti ve bizanslılara karşı Palekanon zaferini kazandı. 1345’de karesi beyliği ilhak edildi. 1345’de ankara ve gelibolu fethedildi.
Orhan Gazi 1360 senesinde 797 ytaşında vefat etmiştir. Türbesi ise bursada osman gazinin türbesi yanındadır. Türbe dört köşelidir . içinde 4 tane büyük mermer sütun vardır. Türbe bu dört sütun üzerine oturtulmuştur. Kubbesi geniş ve kurşunla örtülmüştür. Duvarları sade ve beyaza boyanmıştır. Tavanında onar kandilli birer tane avize asılıdır. Orta yerde orhan gazinin sandukası bulunmaktadır. Etrafı pirinç parmaklıklar ile çevrilmiştir. Sandukanın kuzey yönünde cem sultanın oğlu abdullah kapı tarafında ikinci bayezidin oğlu korkut onun yanında orhan gazinin ailesi nilüfer hatun ve oğlu kasım çelebi ile yıldırımın oğlu musa çelebi vardır. Bu türbede yirmi iki tane mezar bulunmaktadır. Türbeyi ise Sultan Abdülaziz yaptırmıştı


Osmanlı Padişahları

MollaCami.Com