Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


EL-İHTIYAR (kurban)

Kurban kesmek;

a) Zengin,

b) Mukim,

c) Hür olan her müslümana vaciptir.

Koyun ve keçi, bir kişi için kurban olur. Hepsi de müslüman olup kurban kesmeyi murad ettiklerinde yedi kişinin bir sığır veya deve­yi kurban etmesi caizdir. Bir kimse kurban için bir sığır satın alsa da sonra ona altı kişiyi ortak etse caiz olur.

Ortaklar eti tartı ile bölüşürler.

Kurban, sadece deve, sığır koyun ve keçiden olur. Yaş bakımın­dan hac esnasında kesilmeğe yeterli olan bunda da yeterli olur[5].

Kurban ancak eyyânı-ü nahr denilen kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Bu günler Zilhicce ayının 10,11 ve 12. günleridir. Birin­ci gün kesmek daha iyidir. Bu günler geçince artık kurban kesilmez. Fa­kir olan bir kimse,kurban için bir hayvan satın almışsa müddetin geç­mesi ile bunu diri olarak tasadduk eder. Zengin ise ister bir kurban al­mış olsun, ister almamış olsun parasını sadaka olarak verir.

Kurban kesiminin vakti, bayramın birinci günü fecrin doğumu ile başlar. Ancak şehirde oturanlar bayram namazı kılınmadan önce kur­ban kesemezler.

Kurban kesen, etinden yer, fakirlere ve zenginlere dağıtır ve evinde de alıkoyar.

Kurbanı ehli kitap = (Yahudi ve hıristiyan)dan birisine kestir­mek mekruhtur. Başkasının kurbanı izni olmadan kesilirse yine kur­ban yerine geçer (İmam Züfer).

İki kurban sahibinden her biri yanılıp diğerinin kurbanını kes­miş olsa caiz olur ve herkes kendi kurbanını kesilmiş ve soyulmuş olarak diğerinden alır ve hiç bir şey de ödemez. Kurbanları yedikten sonra far­kına varırlarsa helâlleşmeleri kendilerine yeter. Anlaşamazlarsa bir­birlerine etlerinin kıymetini öderler.


Nur'ul izah,Kuduri

MollaCami.Com