Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ILMI NAHIV KITAPLARIMIZIN MUSANNIFLARI

İmamı Birgivi Hazretleri:

İmamı Birgivi Hazretleri 16. asırda yaşamış büyük bir Türk İslam âlimidir. İsmi Muhammed bin Pir Ali'dir. 1522 senesinde Balıkesir'de doğmuştur. Babası müderris Ali efendi isminde âlim ve fâdıl bir zattır. İlk tahsilini babasının yanında yaptıktan sonra, İstanbul'a gelerek, önce zamanın tanınmış âlimlerinden Âhizade Mehmed Efendi'nin derslerine devam etmiş, bilâhare Kazasker Abdurrahman Efendi'ye intisab etmiştir. Tahsilini ikmâl ettikten sonra, bazı medreselerde hocalık vazifesinde bulunmuştur. Bu arada Bayramiye şeyhlerinden Abdurrahman Karamani Hazretlerinden inâbe alarak (bir mürşide muracaat ederek tarikata dahil olmak) tasavvuf yoluna girmiştir. Hocası Kazasker Abdurrahman Efendi'nin delâleti ile Edirne'ye "kassam-ı askeri" (varisler arasında terekeyi taksim ve yetimlerin mirasını muhafaza ve idare eden şer-i mahkeme memuru, tereke hakimi) olmuştur. Kısa bir müddet sonra, memuriyet ve tedris hayatından çekilmiş ve kendini tamamen tasavvuf hayatına vermek istemiş, fakat onda din ve şeriat ilimleri sahasında büyük bir kâbiliyet ve istidât gören şeyhi, vaaz ve tedristen tamamiyle el çekmesine razi olmamıştır. Rivayet olunurki; Edirnede'ki memuriyetten ayrıldıktan sonra "mahsul-i kısmet" ten (terekenin gelirinden) memuriyetinin meşru ücreti olarak aldığı paraları sahiplerine iâde için tekrar oraya dönmüş ve defter mucibince paraları sahiplerine teker teker geri vermiştir.

Pâdişah ikinci Selim'in hocası Âtaullah Efendi ile aralarında münasebet ve samimiyet vardı. Âtaullah Efendi, şimdi izmir vilâyetine bağlı Ödemiş kazası dahilinde bir nahiye olan Birgi kasabasında büyük bir medrese yaptırmıştı. Bu medresenin müderrisliğini Mehmed Efendi'ye vermiş ve o da ömrünün sonuna kadar burada islami ilimleri yaymıştır. Kendisine "Birgivi = Birgili" denmesinin sebebi bundan ileri gelmektedir.

İmam Birgivi, hayatının son devresinde, din ve devlet idâresinde gördüğü bazı yolsuzluklar hakkında devlet büyüklerine nasihat etmek için İstanbul'a gelmiş ve Sadrıâzam Mehmed Paşa ile görüşmüştür. Bu görüşmesinde mevki hatırı için şeriate karşı yapılan saygısızlıkları, ortaya çıkan bid'atleri ve türlü yolsuzlukları bir bir anlatarak Sadrıâzama bunların düzeltilmesini öğüt vermiştir.

1573 senesinde Birgi'de tedris, te'lif, irşad ve vaaz ile meşgulken veba (tâun) hastalığından vefat etmiştir.

rahmet eylesin...

Şefeatlerine nâil eylesin...



Kaynak: Birgivi vasiyetnâmesi

İmamı Birgivi Hazretlerinin Eserlerinden Bazıları:


* Vasiyetnâme-i Birgivi

* Tarikat-ı Muhammediyye

* Tefsir-i Sure-i Bakara

* Ravzatü'l-Cennat

* Risaletün fi beyâni rüsümi'l-mesahifi'l-osmaniyye

* Şerh-i hadis-i erbain

* Cilâü'l-Kulub

* Ma'delü's-Salât

* İkazü'n-Nâimin

* Metnün ve şerhün mine'l-ferâiz

* Şerhu'l-maksudü'l-müsemma bi'im'ani'l-enzar

* İnkâzü'l-halikin

* Avamil

* Ahvalü etfâlü'l-müslimin

* Zehrü'l-Müteehhilin

* İzhar

* Nuru'l-İhya

* Ed-dürrü'l-yetim

* Hâşiye-i Hidaye

* İmtihanü'l-ezkiyâi şerhü'l-lüb mine'n-nahv

* Kifayetü'l-mübteda fi's-sarf

* Risaletün fi usuli'l-hadis

* Ta'likatün alâ sadri'ş-şeria

* Emâli tarzında fünün-i âliyeden bahis risale

* Seyf-i sarim

* Risaletün mine'l-âdâb

* Emsile-i Fazliye

Imam-i Birgivi

Imam-i Birgivi 27 Mart 1523'te (Hicri 929) Balikesir kasabasinda dogmustur. Dedesi Iskender efendidir. Babasi Pir Ali efendi adinda, alim, fazil bir zat olup müderris bir kisi idi. Ilk ögrenimini babasinin yaninda yapip daha sonra Istanbula gelerek Kücük Semseddin efendiden, Rumeli Kazaskeri Abdurrahman efendiden, o devrin meshurlarindan olan Ahizade Mehmet efendiden cesitli dersler alarak ilmini tahsil etmistir. Bundan sonra Istanbul medreselerinde ve Birgi'de müderrislik yapmistir. Yasadigi dönemin sayili alimlerinin arasina girmistir.

Imam-i Birgivi Osmanlinin yetistirdigi büyük alimlerden biri idi. Ilim ile takvayi birlestirmis, zahiren ve batinen olgun bir kisi idi. Müderrisligi zamaninda camilerde vaaz eder, insanlara Allahin emirlerini iletirdi.

Padisah hazretleri (Kanuni Sultan Süleyman)'in hocasi Ataullah Efendi ile aralarinda münasebet ve samimiyet hasil olmasiyla, adi gecen hoca delaletiyle Aydin (izmir) vilayetinin Ödemis kazasina bagli Birgi nahiyesinde büyük bir medrese kurulmus ve müderrislik görevine Birgivi Muhammed Efendi getirilmistir. Sözü gecen medresede ilim ve marifete hizmet ederek, ilme heves edenleri ve üstün söhretini duyup etrafdan gelen ögrencileri, ilmi arastirmalari ile istifade ettirmistir.

Ömrünün sonlarina yakin, Istanbula gelip, veziri a'zam Muhammed Pasa ile görüserek halkin idaresi ve isleri hakkinda, bazi alimane mütalaa ve temennilerde bulunmustur.

Imami Birgivi bu hizmetlerini sürdürürken elli iki yasinda veba hastaligina yakalanarak vefat etmistir. (Hicri 981, Miladi 1573) ve Birgi'de defnedilmistir.

Imami Birgivi, cok genc yasta vefat etmesine ragmen Arap dili grameri, ahlak, tasavvuf, fikih, akaid, tefsir, kiraat ve hadis gibi sahalarda, cogu arapca birkaci türkce olmak üzere altmisa yakin eser yazdi.

IMAMI BIRGÜVI HAZRETLERI

Osmanli alimlerinin en meshurlerindan Ismi muhammed bin Ali Birgüvi dir. Hicri 928 miladi 1521 senesinde Balikesirde dogdu. Hicri 981 miladi 1573 de Birgi kasabasinda vefat etmistir.Türbesi Aydinin birgi kasabasinin yüksek bir tepesindedir.
Imami birgüvinin babasi alim bir zat olup müderris idi. Önce babsindan ilim ögrendi sonra istanbula gitti. Semaniyye medresesinde ders aldi.Sonra istanbul medreselerinde ders verdi.sonra edirnede miras taksimi ile alakali kadilik yaptikdan sonra Ikinci selim hanin hocasi Ataullah efendi onun ilmine hayran kalarak birgide bir medrese yaparak oraya müderris olarak tayin etti.Bu arada bayramiyye tarikatinin seyhlerinden olan Abdurrahman karamaniyye mürid oldu ve tasavvuf ilede kendisini yetistirdi.
Kendisi bir cok eser yazmis onlardan bazilari 1-(Tarikati- Muhammediyye)Bunun üzerinebir cok serhler yazilmistir. 2-(Vasiyetname)Birgüvi vasiyetnamesi ile meshur olmustur. 3 -Zührül-müteehhilin. Bu kitap kadin hastaliklari ile alakali mühim bir kitaptir.Daha bir cok eseri vardir .Bunlardan Avamil ve Izhar en meshurlrindandir.

Islam Alimleri ansiklopedisi


Birgüvi hazretlerinin nasihatlerinden bazilari.


Kardeslerime evladima ve ahiret yolcularina vasiyetimdirki, Alahü tealanin emrettigi seyleri yapiniz.
Kazaya kalmis namazlarinizi kiliniz.
Veremediginiz zekatlari veriniz.
Oruclarinizi tutunuz.üzerinize farz olan hacci yapiniz.
Her müslümanin üzerine farzi ayn olan ilmühal bilgilerini ögreniniz.
Alimlerin sohbetine devam ediniz.
Güvenilir alimlerin fetvasi ile amel ediniz.
Herkesin fetvasi ile amel etmemelidir.
Teganni dinlememelidir.
ü tealanin ismi duyulunca tazim ifade eden celle celalühü gibi sözleri söylemeli.
Rasülüllahin ismi anilinca salavati serife okumali.
Yol göstermek haric hocasinin önünden yürümemeli.Ondan önce söze baslamamali.
Silai rahmi terk etmemeli.
Anne babanin hakkini gözetmeli onlara bagirmamali Kizgin bakmamali.Itaat etmeli.
Komsularin hakkini gözetmeli.

İBN-I HÂCİB:

Mâliki mezhebinin meşhur fıkıh Alimlerinden, ismi, Osman bin Ömer bin Ebû Bekr'dir. Künyesi Ebû Amr, lakabı Cemâleddin'dir. (Ebu Amr Osman bin Amr bin Ebu Bekir). 570 (m.1174, senesinde Mısır'ın Kavs eyâletinde bulunan İsnâ kasabasında doğdu. 646 (m.1248, de Iskenderiyye'de vefat etti. (Deniz kapısının dış kısmında defnedilmiştir). Babası aslen kürt olup, Emir Izzeddîn Selâhî'nin hâcibi olduğu için Ibn-i Hâcib denildi.

Önce Kâhire'de Kur'an-ı kerimi ve kıraat ilmini öğrendi. Sonra Mâliki mezhebi fıkıh bilgilerini, nahiv ve edebiyat ilmini öğrendi. Kendilerinden ilim öğrendiği hocaları şu zâtlardır:
Ebu'l-Hasen el-Ebyâri, Ebü'l-Hasen bin Ceyd,
kıraat ilminde İmâm-ı Şâtibî, el-Gaznevî, Ebü'l-Cüd, İmâmı Ebu'l-Hasen Şâzilî ve diğer âlimler.

İlimde yetiştikten sonra Şam'a gitti. orada Emeviyye Câmii'nin Mâliki zâviyesinde ders okuttu. Derslerinde çok talebe toplandı. Daha sonra Kahire'ye dönüp, bir müddet orada kaldıktan sonra lskenderiyye'ye gitti.

Ibn-i Hâcib fıkıh ve aruz ilminde âlim olduğu gibi, ayrıca meşhur bir nahiv âlimidir. Şihâbuddîn ed-Dımeşki Zeyl-i Ravdateyn adlı eserinde onun hakkında şöyle demiştir:
"O, dinde meşhur bir âlimdir. Usûl ilimlerinde, Arabi ilimlerde, Mâliki mezhebinde derin âlim ve üstün zekâ sahibi idi. Sağlam, mütevazi, çok haya sahibi, sıkıntılara tahammüllü, ilim ehlini sevim bir âlim idi."

Kendişinden çok kimse ilim almıştır. Bir kısmı şu zatlardır:
Şihâbüddîn el-karâfi, Kadı Nâsirüddin İbni Münir ve kardeşi Zeynüddin, Kâdi Nasirüddin el-Ebyâri, Nasirüddin Zevâvi ve Şeref ed-Dimyâti'de ondan hadis-i şerif rivâyet etti. Meşhur kelâm âlimi Seyfüddin Amidi'de ondan ilim almıştır.



Ibn-i Hâcib'in eserleri çok tanınmış ve okunmuş olup, başlıcaları şunlardır:

01- EI-Kâfiye (Nahiv ilmine dâir meşhur bir eserdir)
02- El-îzâh
03- Şâfiye (Sarf ilmine dâirdir, Merâh kitabından sonra gelir)
04- El-Maksad-ül-celil, aruz ile ilgilidir.
05- El-Emâli
06- Risâle fil-uşr
07- El-Kasîdet-ül-müvaşşaha
08- Münteh-es-sual
09- Muhtasârül-müntehâ
10- Muhtasar fıl-fürû'
11- Câmi-ul-ümmihât.

Ibn-i Hâcib'in bir şiirinin tercümesi şöyledir: "Saçlarıma düşen aklar bana çok güzel nasîhatçı oldu. Her ne kadar günahım olsa da, Rabbimin affından asla ümit kesmem. Çünkü O, nice günahları affetmiş, örtmüştür. Eğer Rabbimin affı sâdece iyilere has olsaydı, günahkâr kimseler O'ndan başka kimden af diler, kime yalvarabilirdi?"

Hacı halife Keşfüz-zünün isimli eserinde Kâfiye üzerine yazılan arapça türkçe ve farsça olmak üzere şehr, hâşiye, tâlikât şeklinde 80 küsür eserin varlığından bahsetmektedir.

ondan razi olsun ve bizlerin sefaatina nail eylesin.


IBNI- HACIB.


Maliki mezhebinin meshur fikih alimlarinden Ismi Osman bin Ömer bin Ebu bekir dir.
Künyesi ebu Amir,Lakabi cemaleddin dir.Hicri 570 miladi 1174 senesinde Misirin kavs eyaletinde bulunan isna kasabasinda dogdu. Hicri 646 miladi 1248 senesinde Iskenderiyede vefat etti.Babsi aslen kürt olup Emir Izzeddin Selahi nin hacibi oldugu icin Ibni hacib denildi.
Önce kur´ani kerimi kiraaat ilmini sonra Maliki mezhebi fikih ilimlerini sonra nahiv ve edebiyyat ilimlerini ögrendi.Sonra sama giderek ders okuttu

Ibni hacib fikih ve aruz ilminde Alim oldugu gibi ayrica meshur bir nahiv alimidir.
Sihabedsdin eddimiski Zeyl.i ravzateyn isimli eserinde söyle demistir. Ibni hacib Dinde cok meshur bir alimdir.Usul ilminde arabi ilimlerde Maliki mezhebinde derin bir alim ve üstün bir zeka sahibi idi.Saglam mütevazi cok haya sahibi sikintilara tahammüllü ilim ehlini seven bir alim idi.demistir.

Ibni hacibin eserleri

1-Elkafiye Nahiv ilmine dair meshur bir eser.
2-El-Izah 3-Safiye Sarf ilmine dair eserler.
4_Elmaksadül – Celil aruz ilmine dair bir eser.


Ibni hacibin bir siirinin tercemesi

Saclarima düsen aklar bana cok nasihatci oldu.
Her nekadar günahim olsada Rabbimin affindan asla ümit kesmem.
Cünkü o nice günahlari affetmis örtmüstür.
Eger Rabbimin affi sadece iyilere has olsaydi..
Günahkar kimseler ondan baska kimden af diler kime yalvarabilirdi.


Ibni hacibin bir siirinin tercemesi

Saclarima düsen aklar bana cok nasihatci oldu.
Her nekadar günahim olsada Rabbimin affindan asla ümit kesmem.
Cünkü o nice günahlari affetmis örtmüstür.
Eger Rabbimin affi sadece iyilere has olsaydi..
Günahkar kimseler ondan baska kimden af diler kime yalvarabilirdi.



Allah razı olsun hocam verdiginiz güzel bilgiler için teşekkür ederiz..

ALLAH celle celaluhu razı olsun
bu kadar değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için

Arayipta bulamadigimiz bilgiler...
Allah razi olsun hocam :)


Nahiv

MollaCami.Com