Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mektubat-ı Şerife

İmam-ı Rabbani hz.leri bu mektubu , Mir Muhammed Emin'in validesine yazmıştır.

"Yapmak istedigim nasihat şudur:
Başta,itikadı ehl-i sünnet vel-cemaat görüşüne göre düzeltmek gerek..O zatlar,(ehli sünnet) fırka-i naciyedir.Allah-ü Teala,onların çalışmalarını şükrana layık eylesin..

İtikadı düzelttikten sonrada ,fıkhı hükümlerin iktizasına göre amel etmek dahi zaruridir.
Yapmakla emir olundugumuz şeyleri mutlaka yapmamız gerek..bundan kaçma yolu yoktur.Ayrıca bize yasak olan şeylerden dahi çekilmemiz gerek..


Tadil-i erkana ve şartlarına riayet etmek sureti ile ara vermeden,tembellik etmeden beş vakit namazını eda etmelidir.
Nisap husulünde zekatın verilmesi dahi mutlaka gerekir.İmam-ı Azama göre kadınların süs altınlarının da zekatını vermek vaciptir..

Vakitleri oyunda ve oyalanmada sarf etmek yerinde olmaz.Yasak işler bir yana, ömrü malayanide (yararsız faydasız ) işlerde telef etmek yakışmaz.

Teganni, nağme gibi şeylere rağbet edip onların lezzetine aldanmaktan çok sakının.Zira onlar,bal sürülmüş zehirdir.

Gıybetten,insanlar arasında söz gezdirmekten sakının.Zira, anlatılan her iki kötü huyun irtikabı halinde şiddetli tehdidler gelmiştir.

Yalandan, bühtandan dahi sakınmak zaruridir.Bu iki rezil iş, bütün dinlerde haram edilmiştir.Bunları yapanlara, çokça azap tehdidleri vardır.

İnsanların ayıplarını ve günahlarını kapamak,hatalarından geçmek büyük işlerdendir.

Hizmetçilere ,kölelere şefkat gösterip onların kusurlarına göz yummalıdır.Onlara eziyet etmemelidir.O zavallıların, ister yüzlerine isterse başka yerlerine vurmak,sövmek ,üzmek münasip degildir,uymaz..

İnsana yakışan odur ki;heran kendisinden, Yüce Allah'a karşı vaki olan kusurlarına baka..O Yüce Zat, o kusurlar sebebi ile muahezede acele etmedigi gibi;rızkını dahi engellemez..
İtikadı düzeltip fıkıh hükümlerini yerine getirdikten sonra;aldıgınız talimata göre :Vakitleri Allah'ü Teala'nın zikri ile doldurmak gerek.Her ne ki,buna menfi manada te'sir eder; ondan kaçınmalıdır..

Bir şiir
Her ne şey ki,Allah'ın zikri degildir
Şeker olsada öldürücü zehirdir...



Huzurda dahi sölenmiştir ki; Şer'i işlerde her ne kadar dikkatli,ihtiyatlı olunur ise,vazifede o miktar ziyadelik hasıl olur...(yani iyilik artar..) Amma Şer'i hükümlerde,gevşeklik vaki olunca..halavet zail olur vazifedeki lezzet gider..
Bundan daha ziyade ne yazayım??..



En iyi bile Sübhan olan Allah'tır....

(Mektubat-ı şerife c.3 m.34)

ALLAH RAZI OLSUN TEŞEKKÜRLER...

Mektubat-ı Şerif 1.Cilt 144.sahife,
87. Mektupevliyanın kabul ettigi kişinin saadetini beyan hakkında pehlivan mahmuda yazılmıştır.
Hz Allah size selamet ihsan eylesin.Ve Hz Allah sizin ayagınızı şeriat caddesi üzerine sabit kılsın.Salat selam ve tahiyyat o şeriat caddesinin sahibi üzerinedir.Sizin cemaatinize, ihvanınıza, toplulugunuza,benim verecegim ilk müjde Şeyh Meyan Müzzemmilin sizin beldenize ayak basmasıdır.o şeyhin allah dostunun sohbetinin bereketinden ben size nasıl bahsedeyim!Hülasa o sohbet te'sirli olunca evliyanın sohbetini ganimet bilmek lazım gelir. .Bundan daha ziyade neyi yazalım.Evvelkilere ve ahirkilere selam olsun.
Evliyaullahın kabul ettigi zatlar çok büyük zatlardır.onun için onların dualarını almak ve onlara hizmet etmek lazımdır.Şeyh Meyan Müzzemmilde İmamı Rabbani Hz.lerinin kabul ettigi bir zattır.İmamı Rabbani hz.leri talebesi olan Şeyh Meyan Müzemmili, Pehlivan Mahmudun oldugu beldeye insanları irşad için gönderiyor.O memleketin insanlarına "siz onun sohbetini iyi dinleyin!" diye mektup yazıyor.
Evliyaulla'hın kabul ettigi zattan daha faziletli ne şey olur.Bir şahıs evliyaulla'a muhabbet ile yakınlık duymak ile yükselmişse onun derecesi anlatılmaz.
Hş.te (Hüm kavmün la yeşka)
Manası:O evliyaullah ile oturan şaki olmaz.
Evliyaullahın sohbetini ganimet bilmek lazımdır.Bu mektup çok mühim bir mektuptur.Acaba imam- Rabbani Hz.leri bu zatın neyini kabul etmiş dememeliyiz.Çünkü (Kubile men kubile bila illtin.)Bu yolda kabul edilenler sebepsiz kabul edilmiştir.insanları aşagı görmemek lazımdır.Nefsimizden aşagısı yoktur.kabiliyet şart deyildr.Kaybedenler hep bundan kaybetmiştir.Kaybedenlerden biride şeytandır. Allah muhafaza buyursun.(Amin)
NOT:eksiklerimiz varsa düzeltirseniz sevinirim.devamı gelecek inşllh.
Selm ve dua ile...

güzel bilgileriniz için RABBİM razı olsun
devamını bekliyoruz..

49. Mektup

اَلْمَكْتُوبُ التَّاسِعُ وَاْلاَرْبَعُونَ kırkdokuzuncu mektup اِليَ الْمَزْكُورِ اَيْضاً yine (şeyh Ferid Buhari'ye) gönderilmiştir. ne hakkındadır? قىِ التَّحْرِيض ِ teşvik hakkındadır neye? عَليَ الْجَمْعِ birleştirmeye neyi? بَيْنَ دَوْلَتَيْ تَحْلِيَةِ اَلظَّاهِرِ zahiri (dış dünyayı) süsleme devletiyle nasıl? بِاِ تْياَنِ اْلاَحْكَامِ اْلشَرْعِيَّةِ şeri hükümleri yerine getirmekle daha neyin arasını? وَتَخْلِيَةِ الْباَطِنِ batını (iç dünyayı) boşaltmanın temizlemenin arasını neden? عَنْ عَلاَقَةِ مَا سِوَاهُ تَعاَلىَ Allah-u Teala 'nın dışındakilere olan alakadan


اَسْعَدَكُمُ اللهُ سُبْحَانَهُ Allah-u Teala sizi mesud etsin ne ile? بِدَوْلَةٍ صُورِيَّةٍ hem suri devlet وَسَعَادَةٍ مَعْنَوِيَّةٍ hemde manevi saadetle وَالدَّوْلَةُ الصُّورِيَّةُ suri devlet فىِ الْحَقِيقَةِ gerçekte هِىَ كَوْنُ الظَّاهِرِ مُحَلَّى zahirin (dış görünüşün) süslenmiş olmasıdır ne ile? بِاْلاَحْكَامِ الشَّرْعِيَّةِ الْمُصْطَفَوِيَّةِ Hz. Muhammed Mustafa'nın şer'i hükümleriyle عَلىَ صَاهِبِهاَ O hükümlerin sahibine الَصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ وَالتَّحِيَّةُ dua selam ve saygılar وَالسَّعَادَةُ الْمَعْنَوِيَّةُ manevi saadet ise هِىَ تَخَلُّصُ الْباَطِنِ batının (iç dünyanın) kurtulması وَخُلُوُّهُ ve boş kalmasıdır neden? عَنْ عَلاَقَةِ مَا سِوَاهُ Allah-u Teala'dan başkalarına ilgi göstermekten وَاْلاِرْتِبَاطِ بِغَيْرِهِ تَعاَلىَ ve ondan başkasına bağlanmaktan فَياَ فَوْزَ مَنْ ne mutlu o kişiye ki تَشَّرَفَ بِهاَتَيْنِ الدَّوْلَتَيْنِ bu iki devlete nail oldu (ع) mısra: هَزَا هُوَاْلاَمْرِ iş budur وَاْلباَقىِ مِنَ الْعَبَثِ gerisi boştur وَالزِّياَدَةُ تَصْدِيعٌ fazlası da baş ağrıtmaktır.






"Bu mektup dışımızı şeriatın hükümleriyle donatmak ve iç dünyamızı da Allah'ın dışındakilerle olan alakalardan arındırmaya teşvik hakkındadır. İmam-ı Rabbani bu mektubu da aynı şahsa (Şeyh Ferid buhari'ye) göndermiştir.

Allah sizi suri devlet ve manevi saadetle mesud kılsın. Suri devlet hakikatte dış dünyamızın şer'i hükümlerle donanmasıdır.Manevi saadet ise iç dünyamızın Allah'ın dışındakilerle olan alaka ve ilişkilerden kurtulmasıdır. Bu iki büyük devlete nail olan kimseye ne mutlu!

mısra:gerçek iş budur, gerisi boştur.

bundan fazla sözü uzatmak baş ağrıtmaktan öteye geçmez. "

allah cc buraya emek verip bu eşsiz bilgileri bizimle paylaşan kardeşlerimizden razı olsun.
janwes kardeşim ibare ve meali şeklinde yazmanızda ayrıca çok güzel olmuş yalnız yazının boyutunu biraz büyütebilirseniz çok makbule geçecek.

düzelttim ;) bu vesileyle okadar dikkat etmeme rağmen bir kaç hata varmış onlarıda düzelttim... ::)


Allah cc buraya emek verip bu eşsiz bilgileri bizimle paylaşan kardeşlerimizden razı olsun.

Allahu Teala razı olsun kırık manalı yazmanız çok güzel olmuş
devamını bekliyoruz

Hak teâlâ, kendine yaklaşdıran derecelerde ölçüsüz yükselmenizi ihsân eylesin!

Bizi seven kardeşim!
Vakt, keskin bir kılınç gibidir. Yarın fırsat bir daha ele geçer mi bilinmez ?

Mühim işleri bugün yapmalı, mühim olmayanları sonraya ertelemelidir. Aklın gereği böyle yapılmalıdır. Doğru düşünen akl, (Akl-ı mu’âd)dır. (Akl-ı me’âş) değildir.

Bundan daha fazla ne yazayım?

134. mektup (işleri ertelemeyi yasaklamak hakkındadır.)

Mektubatı şerifden kıymetli mektupları bizlere takdim eden kardeşlerime teşekkür ederim...Ellerinize sağlık.İbare ve terkibiylede ders günlerimizi hatırlatan ,janwes kardeşimize ayrıca teşekkür ederim.
SELAMLAR........................

imam-i rabbani hazretleri bana Cenab-i HAKK TARAFINDAN SOYLE ILHAM OLUNDU BUYURUYOR: Gafertu leke ve limen tevessele bike etaa bi vaasidatin ev bi gayri vaasidatin ilaa yevmi`l-kiyaameti.[Seni ve kiyamete kadar vasitali yahut vasitasiz (yani direk sana baglanarak vasitasiz, veya senden sonra gelen bu yolun mursid-i kamillerine baglanip vasitali) olarak seni vesile kilani affettim.[mektubat-i serife 2.cild kenarindaki Mebde ve Mead risalesi sayfa 26-27]


imam-i rabbani hazretleri bana Cenab-i HAKK TARAFINDAN SOYLE ILHAM OLUNDU BUYURUYOR: Gafertu leke ve limen tevessele bike etaa bi vaasidatin ev bi gayri vaasidatin ilaa yevmi`l-kiyaameti.[Seni ve kiyamete kadar vasitali yahut vasitasiz (yani direk sana baglanarak vasitasiz, veya senden sonra gelen bu yolun mursid-i kamillerine baglanip vasitali) olarak seni vesile kilani affettim.[mektubat-i serife 2.cild kenarindaki Mebde ve Mead risalesi sayfa 26-27]


teşekkürler

Allah siz kıymetli krdeşlerimizden razı olsun.

İnsanların Eziyetlerine Tahammül

İnsanların eziyetlerine tahammül etmek lazım. Yakınların cefalarından kaçmamak gerekiyor. Yüce Allah, Habibine (s.a.v.) emrederek buyurdu ki:

'O halde, azim (büyüklük) sahipleri olan peygamberlerin sabrettiği gibi sabret, ve onlar hakkında acele etme. Onlar, o vaad olundukları acıyı görecekleri gün, sanki gündüzün bir saatinden başka durmamışa döneceklerdir.' (Ahkaf, 35)

Bu makamda oturmanın tuzu, eza ve cefadır. Siz ise, bu tuzdan kaçmak istiyorsunuz. Evet... Şekere alışan, tuza dayanamaz. Ama ne yapalım ki?

Aşıkın doğru değildir nazı,
Olursa eğer bütün insanların mahbubu...

(419. Mektup)

Cenab-ı Hak siz kıymetli kardelerimi bu güzel paylaşımlarınızdan dolayı affı magfiret eyleyip narı cahiminden azad eylesin inşallah.bu mübareklerin teveccühlerine mazhar eylesin.
Allah arzı olsun


Müzakere

MollaCami.Com