Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Selamlaşmanın Önemi..

İslami ölçülere uygun selam alıp verme,ilmi bir dirayet istemektedir.Keyfine göre hareket etmek,sünnete uygun olmayan selamlaşma şekli türetmek olur.Bid’ata alışmaktan ve gayrimüslimlerin adetine bulaşmaktan korunabilmek,sağlam bilgiler ile mücehhez olmayı gerektirmektedir.Selam veren,güzel bir yol takip edecek;selamı alan,daha güzel bir mukabelede bulunacaktır..(**)

İnsanlık tarihi kadar eski ve köklü bir muaşeret kaidesi bulunan selamlaşma,karşılıklı kelamlaşma değil,İslami ölçülere uygun biçimde muhatabına dua etmek ve bu duaya mukabelede bulunmaktır.(**)

Cenab-ı Hakk buyuruyor ki,

وَإِذَا حُيِّيْتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّواْ بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا

Meali: Siz bir selam ile selamlandığınız zaman, siz de ondan daha güzeliyle karşılık verin veya verilen selamı aynen iade edin. // Nisa Suresi – 86


Ve yine Rabbimiz buyuruyor ki,

فَإِذَا دَخَلْتُم بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِّنْ عِندِ اللَّهِ مُبَارَكَةً طَيِّبَةً

Meali:Evlere girdiğinizde Allah nezdinden olan mübârek ve hoş bir selamla kendinizi selamlayınız..//Nur Suresi - 61


Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir Hadis-i Şeriflerinde şu şekilde buyurmuşlardır:

‘’ Allahu Teala Adem(a.s)’ı yarattığı vakit;

‘’Git şu oturan meleklere selam ver,selamını nasıl karşılayacaklarını dinle.Zira Onların karşılığı Senin ve Evladının selamı olacaktır.’’ Buyurdu.Bunun üzerine Hz.Adem ‘’Es-Selamü aleyküm’’ dedi.Melekler de: ‘’Es-Selamü aleyke ve Rahmetullah’’ diye mukabelede bulundular..’’Ve Rahmetullah’’ kelimesini ziyade ettiler…. ‘’

İlk selam veren kimse,selam verdiği adam yalnız olsa dahi,cemi sigası ile ‘’Es-Selamu aleyküm ve Rahmetullahi ve berekatüh’’ demesi müstehabdır.Selam alan da ‘’Ve aleykümü’s-Selam ve Rahmetullahi ve berakatüh’’ der.Aleyküm evvelindeki atıf vavını da söyler..

Bir adam Efendimiz(s.a.v)’e gelip:
-Es-Selamü aleyküm,dedi..
Efendimiz(s.a.v)’de aynı mukabelede bulundu ve selam veren oturdu.Bunun üzerine Efendimiz(s.a.v): ‘’On sevap kazandı’’ buyurdu…
Sonra bir başkası gelip:
-Es-Selamü aleyküm ve Rahmetullah,dedi..Efendimiz(s.a.v)’de aynı şekilde cevap verince,selam veren oturdu ve Efendimiz(s.a.v) : ‘’Yirmi sevap kazandı’’ buyurdu..
Sonra bir adam daha gelerek : ‘’Es-Selamü aleyküm ve Rahmetullaji ve berakatüh,dedi..Efendimiz(s.a.v) de yine aynı şekilde cevap verince,selam veren oturdu.Efendimiz(s.a.v) : ‘’Otuz sevap kazandı’’ buyurdu..

Efendimiz(s.a.v) selam ile ilgili Hadis-i Şeriflerinde buyuruyorlar:

~~Sizden biriniz,din kardeşine rastlarsa ona selam versin.Eğer aralarına taş,duvar veya ağaç hâil olup da tekrar karşılaşırsa yine selam versin..

~~Sizden biriniz bir meclise vardığında veya oradan ayrıldığında selam versin.Bu selamların biri diğerinden farklı değildir..

~~İnsanların Allah’a göre en elverişlisi,selama ilk başlayandır..


Hz.Mevlana der ki,

Bazı insanlar vardır ki selam verirler ve selamlarından is kokusu gelir..
Bazıları da vardır ki selam verirler ve onların selamından misk kokusu gelir..



(**)Mehmed Emre - Müslümanca Yaşama Sanatı / Selamlaşmada Ölçü


~~serapta bir damla~~

www.mollacami.net


Muharrem

MollaCami.Com