Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Modern mimarlık ve örnekleri


Modern mimarlık batı uygarlığının bir ürünüdür. On sekizinci yüzyılın sonlarında, modern çağı ortaya çıkaran demokratik devrim ve endüstri devrimi ile birlikte biçimlenmeye başlamıştır. Bütün dönemlerin mimarlığı gibi modern mimarlıkta, insan yaşamı için özel bir çevre oluşturmaya, insanoğlunun düşünce ve eylemlerini, olduğuna inandığı ya da olmasını istediği gibi görselleştirmeye girişmiştir. Ünlü mimar Otto Wagner, 1986'da yayımladığı kitaba verdiği başlıkla, daha sonra tüm sanat biliminin kullanabileceği bir deyimin isim babası olmuştur.

Modern Mimarlık Postmodernizm karşısında sürekli geriliyerek, yerini tarihselci bir akıma terketmektedir.

18'inci yüzyılın sonlarında ortaya çıkmaya başlayan demir köprüler Modern mimarinin ilk otantik örnekleri sayılır. Bina olaraksa, 1851 Londra sergisindeki Paxton'un Crystal Palace'ına gelinceye kadar tavizsiz bir örnek gösterebilme olanağı yoktur. Yaklaşık olarak 70 bin metre karelik bir alanı kaplayan bu teşhir sergisi, standardize elemanlar halinde demirle camın kaynaştığı ilk önemli fabrikasyon örneğidir. Nitekim böylesine muazzam bir bina 16 hafta içerisinde, o zaman için mucizevi, bugünse şaşırtıcı sayılabilecek bir sürede inşaa edilip bitirilebilmiştir.



Chicago'daki Marina Towers modern mimarlığa güzel bir örnektir.




[color=red]Modern mimari ile ilgili önemli örnekler
Bir inşaat mühendisi olarak Gustave Eiffel'in tasarladığı bu kule yaklaşık 12000 parçadan oluşup, 200 kadar işçi tarafından 21 ayda monte edilmiştir.

Frank Lloyd Wright'ın Chicago'daki Robie evi, kütle ve cephenin ele alınışı söz konusu olduğunda katılığı, tekdüzeliği reddedebilen bir rasyonalizmin en belirgin örneklerindendir.

Berlin'deki 20'inciYüzyıl Galerisinde 1962-68 Mies Van Der Rohe yıllarca önce başlattığı tümel mekan ile neredeyse cephesizlik anlamına gelebilecek cam cephe uygulamalarının müze mimarisi alanındaki en belirgin örneğini geliştirmiş olacaktır.

[center]
Erich Mendelsohn, Einstein Kulesi.


Hans Scharoun - Werner Weber, Berlin Filarmoni Binası Organhafte mimarlığa iyi bir örnektir.

hayranlıkla izliyorum böyle yapıları. teşekkürler zambak.

ben galiba modern şeyleri sevmiyorum,

soğuk geliyor sanki......

2 Farklı bakış açısı ::) Zevk meselesi olsa gerek.Bende beğenirim :)

Yorumlarınız için teşekkürler ;)





buda londranin en meshur binalarindan

benimde cok ilgimi cekmistir. :) paylasim icin tesekkurler

Bu da ingiltereden :

Katılımınız için çok teşekkürler Sila kardeşim.Beğenmenize çok sevindim ;)

teşekkürler emeğine sağlık...


Mimarlık

MollaCami.Com