Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bozuk Gıda Maddelerinde Eski Hamam Eski Tas

HALKIMIZIN hâfızası son derece zayıftır. Yığınlar bir konuyu bir haftadan fazla aklında ve zihninde muhafaza edemiyor.

Mısır şurubunun içine bal boyası ve bal aroması koyarak yapılan sahte, zararlı yapay bal rezaletini gündemden ne çabuk çıkardık.

Sahte zeytinyağları... Karışık dana sucukları... Merdiven altında üretilmiş kalitesiz ve zararlı peynirler... Domuzlu ürünler... Eşekli ürünler... Kimyalı meşrubat... Kimyalı ekmekler...

Bunlar gibi bir sürü bozuk gıda maddesiyle ilgili skandallar patlak verir, gazeteler televizyonlar en fazla bir hafta konun üzerinde durur, sonra unutulur, eski hamam eski tas...

Hafıza-i beşer nisyan ile mâluldür.

Bu gibi konuların devamlı olarak gündemde tutulması lazımdır.

İlgili bakanlıkların, belediyelerin piyasadaki gıda maddelerini ve meşrubatı devamlı tahlil ve kontrol etmeleri gerekir.

Gıda maddelerinde ve meşrubatta sahtekârlık yapanların canlarına okunması lazımdır.

Bizdeki sahtekârlıklar hiçbir medeni ülkede genel ve devamlı değildir.

Fransa'da, Almanya'da, İsviçre'de, Norveç'te, Avusturya'da gıda maddeleri ve meşrubat devamlı kontrol edilir. Hileli ve zararlı madde üretenler ve satanlar doğduklarına pişman edilir.

Bizdeki kontroller, arada bir hamamın namusunu kurtarmak kabilindendir.

Paris'te gıda maddelerini denetleyen resmi bir kurum varmış. Her gün piyasadan numuneler alarak tahlil ettirirmiş. Kanunlara, tüzüklere, normlara uymayan üreticiler hakkında ağır cezalar uygulanırmış.

Üç gün önce yine gördüm " Elli adet İnegöl köftesi 3,5 lira" diye yazıyordu. Bir pakette 400 gram köfte varmış. Kilosu 9 liradan az...

Yahu etin kilosunun 25 lira olduğu bu devirde bu kadar ucuza dana etinden İnegöl köftesi üretip satabilmek mümkün müdür? Bakanlık ve Belediye numune alsın, analiz yaptırsın, bu köfteler gerçekten dana etiyse üretenlerin ellerini öpeyim... Değilse, bunları halka yedirmesinler.

Daha önce de yazmıştım, bir vatandaş olarak gıda maddelerini, meşrubatı, yoğurtları, sütleri, dondurmaları, her şeyi çok sıkı şekilde tahlil ettirmeyen, denetlemeyen, halkı korumayan Bakanlıklara ve Belediyelere hakkımı helal etmiyorum.


Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com