Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Öğrenciler Bahar Rehavetinden Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Baharın gelmesi ÖSS ve LGS (OKS) sınavına hazırlanan öğrencilerde ders çalışma isteksizliği oluşturur. Bahar aylarında havadaki negatif yüklü iyonların artması insan metabolizmasında değişiklikler meydana getirir. Havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birçok öğrencide halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku isteği gibi ortak şikâyetler görülmeye başlar.

ÖSS ve LGS (OKS) sınavına hazırlanan adaylarını bahar rehavetine kapılma tehlikesi bekliyor. Sıcak hava ve güneşli günler öğrencinin kapalı mekânlardan uzaklaşma isteğini artıyor. Öğrenciler odalarına kapanıp ders çalışmak yerine açık havada dolaşmayı, arkadaşlarıyla birlikte olmayı tercih ediyorlar.

ÖSS ve LGS (OKS) sınavına hazırlanan 2,5 milyondan fazla öğrenciyi bahar ayları, oyun, gezme, eğlenme veya ders çalışma arasında tercih yapmak zorunda bırakıyor. Öğrencinin başarılı olması ise her şeye rağmen ders çalışmayı bırakmamasına bağlı. Öğrenciler çeşitli motivasyon yöntemleriyle kendilerini bu tehlikeden koruyabilirler. Kişi niçin sınava hazırlandığını ve neleri kazanmak istediğini bir kez daha gözden geçirmelidir. “Bir tarafta okul, üniversite, bölüm hayali diğer tarafta dışarıdaki havanın güzelliği” arasındaki seçim öğrencinin geleceğini belirleyecektir. Büyük başarılar ancak büyük fedakârlıklarla gerçekleşir. Bu günlerin oluşturduğu rehaveti yenemeyenler yarının gelmesinden endişe duyacaklardır.

Sınavda başarılı olmanın yolu yarışı son ana kadar bırakmayarak yarıştan kopmaların artığı bir dönemde daha fazla çalışmaktan geçmektedir. Başarılı olmayı hedefleyen her öğrencinin isteklerinden, zevklerinden, uykusundan ve çeşitli sosyal aktivitelerinden fedakârlık yapması gerekir. Kendini kontrol etmeyi başaramayan insanların hayatı kontrol altına alıp başarı olmalarını beklemek yanlıştır. Hayat başarısı kişinin kendi gücünü amaçları doğrultusunda kullanmasına bağlıdır. Sınava girecek öğrenciler de kendisini ders çalışmaktan alıkoyan her şeye direnerek yani her şeye rağmen ders çalışarak başarılı olacağını unutmamalıdır.



Bahar rehavetinden kurtulmak için şunları yapabilirsiniz:

1) Hedefinize yaklaştıysanız ondan uzaklaşmamak için konu tekrarları yapın ve bol bol test çözün.

2) Hedefinizle şu an bulunduğunuz durum arasında çok ciddi farklar varsa, kendinizi gözden geçirin. Bu farkı kapatabileceğinize inanıyorsanız, inancınızı gerçekleştirebileceğiniz yeni bir çalışma sistemi düzenleyin.

3) Bedenimiz bahar aylarında özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle meyve, sebze, patates, kayısı tüketimini artırın.

4) Uyku düzeninize dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce stres oluşturan durumları aklınızdan çıkarın.

5) Uzun süre ders çalışmanın vereceği rahatsızlıktan ve isteksizlikten kurtulmak için hareket edin, dinlenmek için ara sıra yürüyüş yapın.

6) Ders dinlerken veya çalışırken not tutun. Öğrendiğiniz kavramların arkasındaki anlamları kavramaya çalışın ve ne işe yarayacağını düşünün.

7) Bilgilerin anlamı ne kadar açıksa, zihinde kalma ve hatırlama olasılığı da o kadar yüksektir. Bu nedenle öğrendiklerinizi anlamlı hale getirmeye çalışın.

8) Özellikle, ilgi duyulan şeyler daha çok hatırlanır. Belleğimizin bilinçli bir zorlama olmadan, neyi alıp saklayacağını özel ilgimiz belirler. Birbirine bağlı, çağrışım yaptıran ve istisna olan şeyleri daha iyi hatırlarız. O halde, bir şeyi yeniden hatırlamak istiyorsak, her şeyden önce onu doğru biçimde tanımlamamız gerekir.

9) Verimli bir çalışma için ulaşmak istediğiniz hedefin çekim gücünü kullanın. İyi bir öğrenmenin olabilmesi, mutlak amacın belirlenmesiyle mümkündür. Bu amaç, sizin itici gücünüz olacaktır.

10) Çalışma anında zaman zaman çalışmaya ara verip, telefon konuşması yapmak, televizyon açmak, dikkati dağıtıcı etki yapar. Verimli ders çalışmanın yolu, bu "molaları" uygun zaman aralıklarında gerçekleştirmektir. Bu gibi etkinlikleri, çalışma bitiminde yaparak kendinize bir ödül vermiş olursunuz.


Yazar:Adem Durmuş / Eğitimci-Yazar

bu sadece lise ve üniversite öğrencileri için geçerli değilki biz anaokulundaki 4_5 yaşındaki çocuklardaki gevşemedende şikayetçiyiz çocuk ders yapmıcam diyo allah üniversitelisinede liselisinede anaokullusunada yardım etsin inşallah


Lise

MollaCami.Com