Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM

Yüksek Öğretim Kurulu 2010 yılından itibaren uygulanmak üzere yükseköğretime geçişte uygulanacak sı­nav sistemi ile ilgili yeni düzenlemeler yapmıştır.

2009 ve öncesinde uygulanan ÖSS, iki temel bölümden oluşan bir sınavdı. Birinci bölüm liselerde görülen ortak derslerin testlerini, ikinci bölüm ise alan derslerinin testlerini içeriyordu.

2010 yılından itibaren uygulanacak olan yeni sınav sistemi ise iki aşamalıdır:

I. Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

II. Aşama: Lisansa Yerleştirme Sınavları (LYS)

* YGS, mevcut ÖSS'deki birinci bölüme, LYS ise mevcut ÖSS'deki ikinci bölüme karşılık gelmektedir


Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nasıl bir sınav?

I. Aşama, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okuyan veya bir or­taöğretim kurumunu bitirmiş olup, yükseköğretim programına geçmek isteyen tüm öğrencilerin katılmak zo­runda olduğu ve LYS sınavlarına katılacak öğrencilerin belirlendiği bir sınavdır.

YGS, ÖSS'nin birinci bölümünde olduğu gibi ortak derslerin testlerinden oluşacaktır. Kısaca 9. sınıf dersle­rinin ağırlıklı olduğu, mantık ve muhakeme gücüne dayalı sorulardan oluşan, bilgi ağırlıklı soruların nispe­ten az olduğu bir sınavdır.

Türkçe (Dil ve Anlatım) Testi: Ortaöğretimde ortak olarak okutulan Dil ve Anlatım dersi müfreda­tından bu testte sorular yer alacaktır.



Temel Matematik Testi: Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarında okutulan ortak Matematik dersi müfredatı ile ilköğretim 7. ve 8. sınıflarda okutulan Geometri konularından sorular yer alacaktır.



Sosyal Bilimler Testi: Bu testte, ortaöğretim kurumlarının 9. ve 10. sınıflarında okutulan ortak Tarih dersi, 11. sınıflarında ortak okutulan İnkılap Tarihi der­si, 9. ve 10. sınıflarında ortak okutulan Coğrafya dersi ile 11. sınıfta ortak okutulan Felsefe dersine ait sorular yer alacaktır.



Fen Bilimleri Testi:Bu testte, ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında ortak okutulan Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerine ait sorular yer alacaktır.


LYS, (Lisansa Yerleştirme Sınavları) adayların ders bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki ör­gün lisans programlarına yerleşmede esas alınacak başarı puanlarını belirleyen sınavdır.

Bu sınav da 2009 ve öncesindeki ÖSS'nin ikinci bölümündeki testlere benzeyecektir. LYS'nin ÖSS'den en önemli farkı, her sınavın ayrı bir oturumda yapılacak olmasıdır. ÖSYM Başkanının açıklamalarına göre öğ­renciler isterlerse tüm LYS'lere katılabilirler. Adaylar eğer yabancı dil sınavına da gireceklerse azami 5 sınav oturumuna katılacaklardır. Bir diğer farlılık ise, bu testlerin soru sayılarının artacağı yönündedir.

LYS'lere, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS'de) ÖSYM'ce belirlenen, yani barajı aşan ve lisans prog­ramlarına yerleşmek isteyen her öğrenci katılabilir.

LYS bir arada bulunan testlerden değil, birbirinden ayrı ve farklı zamanlarda uygulanacak olan 5 sınavdan oluşmaktadır. 2009 ve öncesinde uygulanan ÖSS'nin ikinci bölümünde 4 test vardı. Bunlar; Edebiyat-Sosyal Bilimler, Sosyal Bilimler-2, Matematik-2 ve Fen Bilimleri-2. Yeni sistemde uygulanması düşünülen LYS'de bu testlerin her biri ayrı bir sınav olarak korunmuş oldu.

Her bir ders için ayrı kitapçık olacaktır. Örneğin; Fen Bilimleri Sınavı'nda, önce Fizik kitapçığı dağıtılacak, süresi bittiğinde toplanacak Kimya kitapçıkları dağıtılacak, kimyanın süresi dolduğunda kitapçık­lar toplanacak Biyoloji kitapçıkları dağıtılacaktır.

* Tüm sınavlar, kesin olmamakla birlikte 80-100 soru civarında olacaktır.

** YGS başarısının LYS puanı üzerindeki ağırlığı %35-40 civarında olacaktır


Lise

MollaCami.Com