Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kimler Kurban Keser?

Zaruri ihtiyaci disinda 85 gram altin ya da bu bedelde mali olan, hür ve mukim yani yolcu olmayan her Müslüman'in kurban kesmesi vaciptir. Daha önce fakirken, Kurban Bayrami günlerinde aniden kazanç saglayan kisiye kurban vacip olur. Daha evvel zengin olup da kurban günleri aniden yoksul düsen kisiye ise vacip olmaz. Zekat gibi kazanilmis paranin üzerinden bir yil geçmesi gerekmez.
Bir kisi ancak bir tane vacip kurban kesebilir. Isterse nafile kurban niyetiyle bu sayiyi arttirabilir.
Kurban kesemeyen kimse bayram için hazirlanir, temizlenir, namaza giderse, kurban kesme sevabini elde eder. Peygamber Efendimiz (sav): "Kurban gününü bayram olarak kutlamakla emrolundum. Onu bu ümmet için Allah bayram kilmistir." buyurmustu. Bir adam kendisine: "Ey Allah'in Resulü! Emanet olarak verilmis bir hayvandan baska bir seye sahip degilsem, onu kesebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (sav): "Hayir, ancak saçini, tirnaklarini kisaltir, biyiklarindan alir, etek tirasini olursun. Bu da sana Allah yaninda bir kurban yerine geçer." dedi.

Kurbat Etini Kesen Yiyebilir mi?
Vacip kurbanin sahibi zengin olsun olmasin kestigi kurbandan yiyebilir, ailesine yedirebilir. Bununla birlikte isteyen veya istemeyen fakirlere yedirmek de farzdir. Dagitilan kisim kurbanin hiç olmazsa üçte biri olmalidir. Kisinin, nafakasini temin etmekle sorumlu oldugu kisiler çok olursa, kurbanin etini onlar için vermeyebilir. Kurbanin etini veya postunu satip parasini almak mekruhtur. Böyle bir sey yapilirsa kiymetini tasadduk etmek gerekir. Kurban derisi kasap ücreti olarak da verilemez. En güzeli Allah'a yaklasmak için kesilen kurbanin derisini sadaka niyetiyle vermektir.
Kurbanda Vekalet Olur mu?
Bir kimse kendi adina kurban kesmesi için baskasini vekil tayin edebilir. Vekalet bizzat verilebilecegi gibi mektup, telefon, faks gibi vasitalarla da verilebilir.
Bir hisse kurbani sadaka olarak veren en önce tasadduk ettigi kurbani sevindirir. Sonra tasadduk ettigi kisiyi sevindirir. O yuvada yasayan yavrulari sevindirir. Umulur ki bu kadar kisiyi sevindiren insani da Allah sevindirir. Bir beldede kesilen kurban o yer üzerine gelecek belâ ve musibetlere kalkan olur. Cenab-i Allah Ismail'ler ile kurban olacak hayvanlar arasinda insanoglunu serbest birakmistir. Hayvanlarini kurban edenler Ismail'lerini kurtarmistir.
Bir kurban kesilmesinin sevabindan kestiren kadar kesen de hissedar olur. Kurbanlik hayvani besleyen, alan, satan hissedar olur. Etini pisiren, pisirileni yiyen de hissedar olur. Yemekten sonra söylenen Elhamdülillah bütün hissedarlarin hanesine yazilir.

Kurbanin Vakti
Kurban, eyyâm-i nahr (Kurban kesme günleri) denilen Zilhicce ayinin onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir. Onuncu gün kesmek daha faziletlidir. Zilhicce'nin onuncu günü ikinci fecir dogmadan önce kurban kesmek caiz degildir, ikinci fecirden sonra Zilhicce'nin on ikinci günü günes batincaya kadar geçen zaman içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak geceleri kesmek mekruhtur. Bayram namazi kilinan yerlerde, imam bayram namazinda iken veya tesehhüd miktari oturmadan önce kurban kesilmesi caiz degildir, selâm verdikten sonra ise kurban kesilebilir. Bayram namazi kilinmayan yerlerde ikinci fecrin dogumundan sonra kurban kesilebilir. (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 295-296)

Kurban Nasil Kesilir?
Kurban kesmek için biçak önceden bilenip hazirlanir ve hayvanin göremeyecegi bir yere konulur. Sonra hayvan ayaklari ve yüzü kibleye gelecek sekilde sol tarafina yatirilir. Hayvanin sag arka ayagi serbest kalmak sartiyla diger ayaklari baglanir. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasindan "Bismillâhi Allâhu ekber" denilerek, hayvanin boynuna biçak vurulur. Nefes ve yemek borulari ile sahdamari denilen iki ana damari kesilir. Hayvan sogumaya birakilir, kaninin akmasi beklenir ve sonra derisi yüzülür. Hayvani elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi edeptendir. Kendisi kesemezse bir Müslüman'a kestirir. (Mehmed Mevkufâtî, Mevkûfât, sadelestiren: Ahmed Davudoglu, Istanbul 1980, II, 331-332)

Furkan GALIB; "Mübarek Günler ve Geceler", Timas, s.89-105

Yaklaştığımız şu günlerde güzel paylaşımlarınız için teşekkürler.Cenab-ı Allah -c.c.-razı olsun.
O günlere sıhhat ve afiyet içinde kavuşmayı nasib eylesin.

Geçtiğimiz Cuma hutbesi kurban ile ilgiliydi.
İmkanı olup da kesmeyen kişilerden o kan ya çocuklarından ya ailesinden bir şekilde çıkar. İşte o kesilen kurbanlar kişilerin başının gözünün sadakasıdır diye bahsediyordu. Bu konuyu hemen hemen hepimiz biliriz.

Ama en etkileyici noktası ise hutbenin sonundaki (kurbanın, kişinin başının gözünün sadakası olduğunu açıklayan) Silsile-i Sadat'tan Ebu’l Faruk Hazretlerinin mükemmel sözüydü. Bir anda tüm dinleyenleri etkisi altına alıverdi.. o söz şöyleydi:

-"Cerrahlar ellerinde neşter, ameliyat masalarında kurban kesmeyenleri bekliyorlar..!"

Fazla söze ne hacet..
Cenab-ı hak kurbanımızı en iyi bir şekilde kesip, kurban ibadetimizi ve hizmetimizi en iyi bir şekilde yapanlardan eylesin..

Kurbanın ehemmiyeti ile ilgili ve akla gelebilecek soruları cevaplayıcı olan bu yazıyı paylaşan h.shn kardeşimizden de Allah razı ve memnun olsun..
Allah, kurban ve diğer tüm konularda bilmediklerimizi öğrenip, öğrendikleriyle amel edenlerden eylesin..

-"Cerrahlar bıçaklarını bilemiş, ameliyat masalarında kurban kesmeyenleri bekliyorlar..!"



sağlığımızla zor günler geçirdiğimiz şu günlerde kurban vesilesiyle hocamızın güzel sözü ve himmeti ile inşallah cerrahların elinden kurtuluruz

teşekkürler paylaşımlarınız için



Cenab-ı hak kurbanımızı en iyi bir şekilde kesip, kurban ibadetimizi ve hizmetimizi en iyi bir şekilde yapanlardan eylesin..



amin..
Allah razı olsun h.shn

Allah razi olsun.


amin..
Allah razı olsun h.shn

Allah razı olsun kardeşim, mübarek vakitler yaklaşmakta tekrar tekrar okuyalım okutalım inş.


Kurban Bayramı

MollaCami.Com