Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


fil süresinin evrensel ve günümüze mesajları

FİL SÜRESİ

1-2
اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْفٖيلِ
1-E lem tera keyfe feale rabbuke bi ashabil fîl.
Rabbinin fil sahiplerine neler yaptığını görmedin mi.
اَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فٖى تَضْلٖيلٍ
2-E lem yec'al keydehum fi tadlîl.
Onların 'tasarladıkları planlarını' boşa çıkarmadı mı?

Rabbinin,

Fil sahiplerine, fil gibi güç kuvvet sahiplerine, kaba saba, zorba, kuvvetini gücünden, koltuğundan, makamından, servetinden alanlara,
Hortumu olan fil gibi, hortumlayanlara, soyup soğana çevirenlere, tezgahlar kurup kandıranlara, sülük gibi emenlere, sömürücülere, emperyalistlere,
Güç ve kuvvete dayanan, ümmetin haklarını hortumlayanlara, bunların yandaşlarına, yoldaşlarına, candaşlarına, etraflarına, paydaşlarına, ekiplerine, kısaca bu güç ve hortumlama düzeninden, sisteminden yararlananlara, nimetlenenlere, ashabına,

Kabeye, Kurana, Kuran kültürüne, sistemine, değerlerine saldıranlara,

Fil ashabına ne yaptığını görmedin m? Ne yaptığını bilmiyor musun? Anlamadın mı? Hala anlamamış gibi davranıyorsun. Neden sen de bunlara karşı duruşunu belirlemiyorsun.

Oysa Rabbin bunları, bu saldırgan, hortumcu, zalim, ahlaksız, değersiz, ilkesiz olanların tuzağını boşa çıkarmaktadır.

O halde sende ashabı fil gibi olma, onlara yakın durma, onlardan uzak dur. O zalim, kaba güç sahiplerinden, hortumculardan, ahlaksızlardan, Kuran dışı olanlardan ayrıl. Zulümden ve hortumculuktan, haksızlıktan, ahlaksızlıktan ve yaşam biçimlerinden arın.

Onlara karşı ol. Güce, kuvvete, mala, mülke, makama, koltuğa, statüye dayanan, hak hukuk demeden gücü yettiğini ezen, zulmeden, hortumlayan, soyan, sömüren herkese, her şeye, her sisteme, her ahlaksız düzene karşı dur, mücadele et.

Böyle yaparsan, bu yolda çalışırsan bil ki onların tuzakları, sistemleri, düzenleri boşa çıkar, yerle bir olur. Bu yolda olanlara Rabbin yardımı kaçınılmazdır. Galip gelmeniz mukadderdir.

O halde neden bunları bilmez gibi davranıyorsun. Harekete geçmiyorsun. Zalim ve hortumculara, ahlaksızlara karşı duruşunu belirlemiyorsun.


3-5
وَاَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا اَبَابٖيلَ
3-Ve ersele aleyhim tayran ebabîl.
Onların üzerine ebabil (sürü sürü) kuşlarını gönderdi.
تَرْمٖيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجّٖيلٍ
4-Termihim bi hicaratin min siccîl.
Onlara 'pişirilip sertleştirilmiş balçık taşları' atıyorlardı;
فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَاْكُولٍ
5-Fecealehum keasfin me'kul.
Sonunda onları, yenik ekin yaprağı gibi kıldı.

Şayet böyle yapar, duruşunu belirler, zulme, haksızlığa, hortumculuğa, ahlaksızlığa karşı insani olanı, ahlaki olanı, hak ve hakikat olanı yaparsan başarıya ulaşırsın.

Bunun için, bu düzeni, sistemi, taşlamalısın, eleştirmelisin. Olumsuzluklarını, haksızlıklarını, hortumlarını, zulümlerini, ahlaksızlıklarını dillendirmelisin, dillere düşürmelisin. Bu yoldaki eleştirileri, fikirleri olgunlaştırmalı, pişirmeli ve taşlayacak kıvama getirmelisin.

Bu yolda insanları uyarmalı, seferber etmeli, uyandırmalı, sürü sürü kuşlar gibi birlikte bir araya gelip mücadele etmelisin. Birlikte çalışmalısın. Toplumsal gücü, ahlakı, vicdanı harekete geçirmelisin.

O zaman, bu zalim, ahlaksız ve hortumcular, bunların sistemleri, düzenleri, tuzakları, kurt yeniği ekin yaprağı gibi delil deşik olur. Ateşin odunu yemesi gibi bitirir, tüketir. Hayat damarları yok olur. Gücünü, hortumunu kaybeder, ölür. Başaksız sap gibi değersizleşir. Elle tutulacak yanı kalmaz. Yapraklar misali yerde sürünür. Tezgahları yerle bir olur.

O halde neden bunları bilmez gibi davranıyorsun. Harekete geçmiyorsun. Zalim, ahlaksız ve hortumculara karşı, duruşunu belirlemiyorsun. Taşlamıyor, eleştirmiyor ve örgütlenmiyorsun.

Ahmet Aldemir

Merhaba Ahmet bey,

Sanırım ayetleri tefsir yapmaya çalışıyorsunuz. Böyle bir çalışma sürecinde kriterlerinizden bahseder misiniz?

sure sonlarında yer alan bog adresinde aradığınızı bulursunuz umarım.

ilk inen alak suresi Kuranla insanın ilk ilişkisini düzenler.
İkra anlaşılmadan ve ikra yapılmadan sorunlar çözülemez.
Bunu gercekleştirme yolunda gayret ediyoruz.

Orada blog isminin farkındayız. Normal şartlarda direk bu mesajlarınızı silmemiz gerekiyor. Sizden burada uygun cevabı almayı bekliyorduk.

Kişisel blogunuz olsa bile, burada oraya gönderme yapmanız kurallar gereği zaten YASAK! Forumun amacı farklı sitelere yönlendirme değil, burada açılan başlık altında o konu ile alakalı müzakereler yapabilmektir.

Esas olan güzele en güzele ulaşmak değilmidir.

Kurana şahit olmak yaşamın amacı olduğuna göre,
Kuranı gereğince ikra yapma uğruna her şeye katlanmak yücelik olsa gerek.
Selam olsun Rahmanın kullarına.

Yaratıcı herşeyi bir nizam ve intizam içersinde yaratmıştır. Dünyanın kendi etrafında dönüşünü, ayın dünya etrafında dönüşünü, dünyanın güneş etrafında dönüşü, gezegenler, bu evren ama herşey bir nizam ve intizam içersindedir.

Hatalar ile doğrular bulunmaz. İKRA emri, bir emirdir. Allah sana UÇ deseydi, sen hemen gökdelene çıkıp aşağıya mı atlardın? Yoksa önce aklını kullanıp seni uçuracak alet ve adavata sahip olmaya mı çalışırdın? İşte İKRA da böyle birşeydir. Bak İKRA diyor deyip gökdelenden atlamak yerine KALİTELİ ve DOĞRU bir okuyucu olabilmek için oturup önce sana gerekli olan alet ve adavata yani İLME sahip olmaya başlamalısınız. Henüz daha İKRA mesajını algılamakta zorlanırken sen insanlara neyi vermenin düşünü kuruyorsun?

İKRA YAPMAK'ta neyin nesi.. En basit gramatik bir olgudan habersin yeni deyimler uydurarak bu işi başlamışsın. Çok yazık. 1400 yıldır o emri uygulamak için ömürlerini veren insanlar var... sen ki 2-3 kuran meali karıştırıp beş dakikada bütün işi çocuk yaşınla çözebileceğini mi sanıyorsun?

Maksat Şanımız Şeremiz yürüsünüz.. Ahmet Aldemir ismini herkes duysun. Büyük düşünürler, yüce mütefessirler arasına girsin..

Yanlış anlaşılmasın niyetim şahsınıza bir eleştiri yapmak değil fakat gördüğüm tablonun da yorumu bu şekilde

Şahısla uğraşmaktan öte çevreyi dolanmaktan başka bir şeyin yapılmadığı ,
işin özüne, konunun içeriğine değinilmeyince,
süreyle ilgili düşünce aktarılmayınca,
.....
.....
.....
susmak elzem olur.



Müminlere selam olsun.
Rabbim yolundan ayırmasın.

"İKRA YAPMA" gibi saçma bir tabirin neyi şahısla uğraşmak olur..

Bu tabir kreş çocuklarına kuran okumayı sevdirmek için kullanılır diyeceğim ama onları yetiştiren hocaları bunu kullanacak kadar da cahil olmasa gerek..

bir ayet yazıp altına dam üstünde saksağan düşünceler yazmakla "İKRA" olmaz..

İkra bir emirdir.. "Oku!" emri..

Senin yaptığın hadi biraz masumca düşünelim "TEFEKKÜR!" denilebilir..

Bana karşı bir kızgın olmayı sakın kalkışma.. Çünkü bu yetkiyi bana sen verdin! Nasıl mı?

Bunun için, bu düzeni, sistemi, taşlamalısın, eleştirmelisin. Olumsuzluklarını, haksızlıklarını, hortumlarını, zulümlerini, ahlaksızlıklarını dillendirmelisin, dillere düşürmelisin. Bu yoldaki eleştirileri, fikirleri olgunlaştırmalı, pişirmeli ve taşlayacak kıvama getirmelisin.

Bu yolda insanları uyarmalı, seferber etmeli, uyandırmalı, sürü sürü kuşlar gibi birlikte bir araya gelip mücadele etmelisin. Birlikte çalışmalısın. Toplumsal gücü, ahlakı, vicdanı harekete geçirmelisin.


İşte kardeşim. Normalde fil suresinden ASLA isyana harekete geç gibi bir mesaj çıkmasada senin kendi beyin fırtınanla ortaya koydugun sisteme karşı direniş mücadelesi anlatımda diyorsun ki; olumsuzluk varsa karşı koymalısın. ben de gördüğüm olumsuzluğu karşı koyuyorum. sende gördükleri döküyorum..

Tefsir okuyabilirsin, meal okuyabilirsin bunları kimse okuma demez. Ancak okuduklarını insanlara farklı cümlelerle anlatmak istiyorsan aşağıdakileri asla unutmamalısın:

1. Arapça bilmiyorsan, yarım doktor gibisindir.
2. Arapça grameri bilmiyorsan, yarım doktor gibisindir.
3. Kuranı kerimi arab alfabesi ile okumaktan bile acizsen katil gibisindir..

4. Ayetlerin nüzullarını, bu ayetlerle alakalı kıssaları, ayetlerle alakalı hadisleri, ayetler üzerinde islam alimlerinin görüşleşlerinden habersizsen pusulasını kaybetmiş gibisindir..

5. Pusulasız kendini allemei cihan sanan bazı asalakların bu alandaki çalışmalarına bakıp bende yapabilir diyorsan, zalimlerdensin.. Haksızlık içersindesin demektir..

Çevrede kuran tefsirciliği yapmaya çalışan çooook zibidi var. İster onlardan biri olmayı tercih edersin istersen onların yanlışlarına düşmüşleri kurtaracak projeler ortaya koyabilirsin.. Ben ikincisi olabilecek projeler ortaya koyabilmek için mücadele verenlerden olmayı isterdim. Benim adımı kimse bilmesede yaptığım çeşmeden nasiplenen binlerin hayır dualarının yeteceğinin farkındayım..

Ahmet Aldemir kardeşim, kimse sana oturup bu kadarını yazmaz, sevgi ile

Kuran

hayata mudahaledir.

İnsanlığın çöküşüne sefilleşmesine dur demektir.

Rabbimiz Kuranı hayata mudahale etmek için indirdi.
gidişata dur demek için vahyetti.
Hz Peygamberde bunu yaşamıyla örnekleştirdi.

zalim düzenler vahşetlerini sergiledikçe
Kuranın evrensel mesajlarının
yaşamsal olduğu
daha da iyi idrak edilmektedir.

filler, zalimler karşısında
düşüncesini pişiren
sürür sürü olup taşlayanlar
olmadıkça
onları yenik ekin yapraklarına çevirmeyeceğimizi
bildiren, öğreten Rabbimize hamd olsun.


Kur'ân-ı Kerîm ve Tefsir

MollaCami.Com