Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kuran-ı kerim’in üç sınıf varisi

KURAN-I KERİM’İN ÜÇ SINIF VARİSİ

Ebû Saîd r.a. anlatıyor: Resûlüllah s.a.v. “Sonra biz o kitaba, kullarımızdan beğenip seçtiklerimizi varis kıldık. İşte onlardan kimi, nefsine zulmedendir. Onların bazısı, mûtedildir. Onlardan bir kısmı da, Allahın izniyle hayrat ve hasenat yarışında öncü olup kazanandır.” (S. Fatır, 32) mealindeki ayet-i kerime hakkında şöyle söylemişlerdir:

â€œİşte bunların hepsi de aynı makamdadır, (Ümmet-i Muhammed’dendir), hepsi de cennettedir. (Sünenü Tirmizî)


Ayet-i celile’de kastedilen kitap, Kuran; seçilen insanlar da müminlerdir. Üç grup varis:
1.Nefsine zulmedenler, müminlerin Kuran’la amelde kusur edenleridir.
2.Mûtedil olanlar ise, çoğu vakit Kuran’la amel edenlerdir.
3.Hayr ve hasenatta öncü olup kazananlar ise, hayatlarının her anında Kuran ahkamından zerre kadar ayrılmayanlardır.


Resûlüllah s.a.v. Efendimiz, bu üç grubun da ümmete dahil olduğunu, Ümmet-i Muhammedden sayılma vasfını koruduğunu ifade buyurmaktadır. Hepsi de farklı mertebelerde de olsa, esas itibariyle, cennette yer alacaklardır.

Müminlerin zalimleri, Allahın mağfiretine mazhar olarak,

mûtedilleri hesaplarını kolayca vererek,
hayırda öncü olanlar da, hiç hesaba maruz kalmadan cennete gireceklerdir.

Görüldüğü gibi, ayet-i kerimede zalim için, “zalimün li nefsih” diye tahsis yapılmıştır. Bununla Allah’a karşı kusur ve günahlar işleyerek kendine zulmeden, yalnız kendine zararı dokunan, zulmünü başkasına taşımayan mümin kastedilmektedir. Nefsinin zalimi olanların kurtulacağı hükmü, ittifakla olmasa da, ulemanın cumhuru (ekseriyeti) tarafından kabul görmüştür.


Nitekim, Ebu’d-Derda r.a.’dan rivayet olunan şu hadîs-i şerif de, bu manayı teyit etmektedir:

… Öncülere gelince, bunlar cennete hesap görmeden girerler. Mûtediller, kolay bir hesaptan sonra, cennete girerler. Nefislerine zulmedenler ise, bunlar mahşer boyu hapsedilir. Sonra Allah-ü Teala, onların eksiklerini rahmetiyle telafi eder. Onları da cennete girdirir. Bunlar, başka bir ayette belirtildiği gibi, şöyle diyen kimselerdir: “Bizden hüznü gideren Allaha hamd olsun. Muhakkak ki Rabbimiz, çok affedici, çok nîmet vericidir.” (S. Fatır, 34)


Kur'ân-ı Kerîm ve Tefsir

MollaCami.Com