Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ani İşitme Kaybı ve Tedavisi

Ani işitme kaybı üç günden daha kısa bir sürede ortaya çıkan ve işitme testine göre ardışık en az üç frekansta tespit edilen 30dB`den fazla sinirsel karakterde işitme kaybıdır. Tek taraflı ya da iki taraflı olabilir. Hastaların çoğunda bir kaç dakika ya da saat içinde oluşur. İşitme kaybı yanında, yüz felci, baş dönmesi, bulantı- kusma, dengesizlik ve kulakta uğultu olabilir.

Bu hastalar acil müdahale edilmesi gereken hastalar olup, hemen yatırılmalı ve tedaviye başlanması gerekir. Nedenlere yönelik ayrıntılı muayene ve tetkikler en geç bir gün içinde tamamlanması gerekir.

Viral enfeksiyonlar; Ani işitme kayıplarının en çok rastlanan nedenleridir. (Kabakulak kızamık, kızamıkçık virüsleri , HIV gibi). Hastaların % 25-30`u işitme kaybının başlangıcından önceki bir ay içerisinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesinden söz etmektedir. Hastaların serolojik incelemelerinde viral ajanlara karşı önemli derecede artmış antikor titreleri olduğu saptanmıştır.

Damar tıkanıklıkları viral enfeksiyonlardan sonra en çok üzerinde durulan nedendir. Şeker hastalığında, kan naklinde, By-Pass ameliyatlarından sonra, akut lösemide, anemiler gibi kan hastalıklarında Ani işitme kayıplarına rastlanmaktadır.

Bakteriyel enfeksiyonlar. Menenjit, kronik kulak enfeksiyonları, Multiple skleroz ve baziller migren gibi nörolojik nedenler, İç kulağa zarar veren birtakım ilaçların kullanılması, Metabolik hastalıklar, Perilenf fistülü, doğuştan olan bazı hastalıklar, sık rastlanmasa da tümörler, akustik nörinom gibi hayatı tehdit eden hastalıklar önemli ani işitme kaybı nedenleri arasındadır.

Ani işitme kaybı hastalarında eğer hasta;

Erken başvurmuş ve tedaviye hemen başlanmışsa
İşitme testine göre iki hafta içinde iyileşme belirtileri varsa
Uğultu ve baş dönmesi gibi ek bulgular yoksa
İşitme kaybı çok ileri değilse
Hasta ne kadar gençse, o kadar iyi sonuç alınacağına işaret olarak kabul edilir.
Buna karşılık;

Hasta ne kadar geç başvurmuş ve tedaviye geç başlanmışsa
Birlikte yüz felci, baş dönmesi gibi belirtiler varsa
İşitme çift taraflı ve çok ileri düzeyde ise
Hasta yaşlı ise o kadar kötü sonuç alınacağına işaret olarak kabul edilir. Bunlarda iyileşme oranı ve derecesi düşüktür.
Ani işitme kaybı tedavisi nedene yöneliktir. İlaç tedavisinin yanında cerrahi tedavi de gerekebilir. Hastaların büyük çoğunluğunda sebep virüsler olduğu için ancak yardımcı tedavi seçenekleri uygulanabilir. Mutlak yatak istirahatı gereklidir. Buna karşılık olayın büyük ölçüde damarsal kaynaklı olduğu durumlarda bozulmuş iç kulak kan akımının düzeltilmesiyle iyi sonuçlar alınmaktadır.

Hiperbarik oksijen tedavisi, ani işitme kaybı tedavisinde önemli yer tutar. Amaç İç kulağın metabolizması için gerekli olan yeterli oksijeni sağlamaktır. HBO tedavisi sırasında solunan oksijen parsiyel basıncında meydana gelen artış, plazmada çözünen oksijen miktarını artırır. Hemoglobine bağlı oksijene eklenen oksijen iç kulağın artmış oksijen ihtiyacını karşılayarak hastalığı tedavi eder. Tedaviye ilk 24-48 saat içinde başlanması önerilir.



Opr. Dr. Tayfun APUHAN
KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI ve BAŞ BOYUN CERRAHİSİ UZMANI

emeklerine sağlık..


Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

MollaCami.Com