Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KPSS-1 (Kamu Personeli Seçme Sınavı)-Lisans Mezunları İçin-

Başvurma Koşulları

KPSS/1'e lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.

Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvurdukları tarihte, B Grubu Kadrolar için ÖSYM'ye tercihlerinin ulaştığı tarihte mezun durumda olmaları şarttır.

A Grubu Kadrolar için KPSS sonucu ile kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların, bu kurum ve kuruluşların bu Kılavuzda veya ilanlarında belirtmiş oldukları koşulları taşımaları gerekir.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

Sınava başvuru sırasında lisans düzeyinde mezun durumda olmayan adaylar, sınavın geçerlik süresi içinde mezun olacaklarını düşünüyorlarsa, 2006-KPSS/1'e girmeye karar verirken şu hususu göz önünde tutmaları gerekir: 2004-KPSS'ye önlisans veya ortaöğretim düzeyinde girmiş olan adaylar, 2006-KPSS/1'e başvurduklan ve bu sınava girdikleri takdirde yerleştirme işlemlerinde 2006-KPSS/1'in sonuçları geçerli olacak; 2004-KPSS sonuçları geçersiz sayılacaktır. Aynca, 2006-KPSS/1'e başvuran adaylar 2006-KPSS/2'ye başvuramayacaklardır.


Başvurma İşlemleri

KPSS'ye girmek isteyen adaylar, KPSS/1 Kılavuzunu ve Aday Bilgi Formunu 2,00 YTL karşılığında 27 Nisan-10 Mayıs 2006 tarihleri arasında, il ve bazı ilçelerde ÖSYM'nin, ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinin ve belirli ortaöğretim kurumlarının açacakları sınav başvuru merkezlerinden alacaklardır.

KPSS/1 Kılavuzunun satın alınmasından sonraki işlemler "eski" ve "yeni" adaylar için aşağıda açıklanan biçimde sürdürülecektir.

1. 2004 ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarından en az birine lisans düzeyinde girmiş olan adaylar ("eski" adaylar), Kılavuzu satın aldıktan sonra, 27 Nisan–10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklar ve sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra, 01–12 Mayıs tarihleri arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak başvuru işlemlerini başvuru merkezine gitmeksizin kendileri yapacaklardır.

Çizim-1'de gösterildiği gibi, eski adaylar başvuru sırasında internette ilgili alana T.C. Kimlik Numaraları ile KPSS şifrelerini kullanarak girebileceklerdir. KPSS şifresi, sınav ücretini yatırdığınızda size verilecek banka dekontunda soyadınızdan sonra parantez içinde yazılı olacaktır.

2. KPSS/1'e yeni başvuracak adaylar için yapılacak işlemler de Çizim-1’de yer almaktadır. Bu çizimde görüldüğü gibi, 2004

ve 2005 yıllarında yapılan KPSS sınavlarına hiç girmemiş ya da ortaöğretim ya da önlisans düzeyinde girmiş şimdi lisans düzeyinde girmek isteyen adaylar ("yeni" adaylar) Kılavuzu satın aldıkları başvuru merkezinden randevu alacaklar ve 27 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde Kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (girecekleri oturum sayısının 1/2/3/4 olmasına göre 35/45/55/65 YTL) yatıracaklardır. Yeni adaylar sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 01-12 Mayıs 2006 tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen belgelerle (Çizim-1) birlikte gidecekler, başvurularını merkez görevlisiyle birlikte internette yapacaklar ve başvuru hizmet ücreti olarak 3,00 YTL ödeyeceklerdir.

Yeni adaylar bu Kılavuzun ekindeki Aday Bilgi Formunu doldurarak randevu aldıkları başvuru merkezine gidecekler, fotoğraflarını başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek şekilde bu merkezlerde çektireceklerdir. Başvuru merkezinde fotoğrafını çektirmek istemeyen adaylar, başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek son üç ay içerisinde cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraflarını aday bilgi formuna yapıştıracaklar ve bu formu sınav merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Fotoğrafını başvuru merkezinde çektirenlerin aday bilgi formları kendilerinde kalacaktır.

BAŞVURUDA ÖZEL DURUMLAR

Başvuru süresince hastalık, tutukluluk, yurtdışında bulunma (eğitim, tedavi vb.) sebebiyle bir başvuru merkezine gitmesi mümkün olamayan adaylar başvuru süresi içinde yan sayfada gösterilen belgeleri bir zarf içinde ÖSYM'ye posta ile gönderebilirler veya elden teslim ettirebilirler.



Belgeler:

· Son üç ay içinde cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf yapıştırılmış ve aday tarafından doldurulmuş olan 2006-KPSS/1 Aday Bilgi Formu

· Hastalık, tutukluluk, yurtdışında bulunma vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmi bir belge

· Öğrenim bilgilerinin yer aldığı diploma, transkript, karne vb. onaylı bir belge

· Fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) onaylı birörneği

· Sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu

BAŞVURULARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

· Fotoğraf, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmemişse veya böyle bir fotoğraf Aday Bilgi Formuna yapıştırılmamışsa,

· Bu Kılavuzda belirtilen özel durumlar dışında, Aday Bilgi Formu aday tarafından ÖSYM'ye gönderilmişse,

· Başvurma koşullarından (Bk. 2.1) herhangi biri sağlanmamışsa başvurular geçersiz sayılacaktır


Aday Bilgi Formunun Doldurulması

KPSS/1 Aday Bilgi Formu, kimlik bilgileri, öğrenim bilgileri, sınava ilişkin bilgileri ve iletişim bilgileri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Bu bilgileri Aday Bilgi Formuna doğru ve eksiksiz yazmak adayın sorumluluğundadır.

T.C. KİMLİK NUMARASI

Nüfus cüzdanlarında T.C. Kimlik Numarası bulunmayan adaylar, bağlı bulundukları İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alacakları Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği'nden veya http://tckimlik.nvi.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaralarını öğrenebileceklerdir.

Uyruğu T.C. olmayan adaylar başvuru merkezinde Kılavuzu alırken yabancı uyruklu olduklarını söyleyecekler ve kendilerine yetkililerce T.C. Kimlik Numarası yerine geçecek 11 basamaklı bir numara verilecektir. Bu adaylar bankada ve bundan sonraki başvurularda bu numarayı kullanacaklardır.

SINAVIN HANGI OTURUMUNA KATILACAĞI

Sınavın hangi oturumuna gireceğiniz, Aday Bilgi Formunun 14.alanına yazılacaktır. 2006-KPSS/1, 01-02 Temmuz 2006 tarihlerinde, Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda yapılacaktır (Bk. 3.1, 3.2 ve 3.7). Tüm adaylar, Cumartesi sabah oturumuna girmek ve sınavın birinci kısmı olan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini cevaplamak zorundadırlar. Cumartesi sabah oturumundaki Yabancı Dil Testinin alınması isteğe bağlıdır. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyenler, sınavın Cumartesi öğleden sonraki oturumuna da girmek zorundadırlar. Adayların Pazar günkü oturumlara girmeleri isteğe bağlıdır. Adaylar, Cumartesi sabah oturumu dışındaki oturumlardan hangilerine katılacaklarını bu alanda belirteceklerdir.

Adaylar işaretledikleri oturumlara göre bina ve salonlara atanacaklarından sınava girilecek oturum mutlaka işaretlenmeli, girilmeyecek oturumlar boş bırakılmalıdır.

Adayların, KPSS'nin hangi oturumuna gireceklerine karar vermeden önce bu Kılavuzun "3.2 SINAVDA UYGULANACAK TESTLER" bölümü ile Tablo-1, Tablo-2 ve Tablo-3'ü dikkatle incelemeleri ve atanmak üzere başvuracakları kadroları önceden saptayarak bu kadrolar için sınavın hangi oturumuna girmelerinin gerekli olduğunu belirlemeleri kendi yararlarına olacaktır. Başvuru yapıldıktan sonra oturum değişikliği yapılması mümkün değildir.

YABANCI DİL TESTİ

Yabancı Dil Testi, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç bölümlüdür. Sınavda, adaylar bu bölümlerden sadece birini cevaplayacaklardır. Adaylar, Yabancı Dil Testini alıp almayacaklarını Aday Bilgi Formunun 15. alanında belirteceklerdir. Bu alanda işaretleme yapmayan adaylara Yabancı Dil Testi verilmeyecektir.

SINAV MERKEZLERİ

KPSS/1'in yapılacağı sınav merkezleri ve kodları, "2006 Kamu Personel Seçme Sınavı (2006-KPSS/1) Merkezleri ve Kodları" listesinde gösterilmiştir. Bu listede görüldüğü gibi, büyüklüğü ve ulaşım güçlükleri nedeniyle İstanbul ili beş ayrı sınav bölgesine ayrılmış durumdadır. Bu listede her ilin il kodu o ilin trafik kodudur. İl merkezinde yapılacak sınavlar için ilin trafik kodunun sonuna "0" eklenmiştir.

Sınava gireceğiniz kenti bildirmek için Aday Bilgi Formunda "16. SINAV MERKEZLERİ" alanını bulunuz. Bu alanda "1. TERCİH" ve "2. TERCİH" başlıklarını taşıyan iki yer bulunmaktadır. Bu yerlere, sınava girmek istediğiniz sınav merkezlerinin adlarını ve kodlarını istek sıranıza göre yazınız. İkinci tercihin işlem görebilmesi için birinci tercihte gösterilen merkezden farklı bir merkez olması gerekmektedir.

ÖSYM gerektiğinde, listede yazılı merkezlere ek olarak yeni sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı, kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanır. Böyle durumlarda sınava gireceğiniz yeri saptama yetkisi Merkezimize aittir. Sınava girmek istediği merkezlerin kodlarını yazmayan adaylar, herhangi bir sınav merkezine atanırlar.

Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemez. Bu nedenle tercih ettiğiniz sınav merkezlerinin kodlarının doğru yazıldığını kontrol ediniz.

MEZUN OLUNAN/OLUNACAK ÜNİVERSİTE

Adaylar, mezun oldukları veya olacakları üniversitenin kodunu Tablo-4'ten bulacaklar ve bu kodu ilgili alana yazacaklardır.

MEZUN OLUNAN/OLUNACAK LİSANS PROGRAMI

Adaylar mezun oldukları/olacakları lisans programının kodunu Tablo-5'ten bulacaklar ve bu programın/alanın kodunu ilgili alana yazacaklardır.

MEZUNİYET TARİHİ

Aday Bilgi Formunun doldurulduğu tarihte mezun durumda olmayan adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Mezun durumda bulunan adaylar bu alana Aday Bilgi Formunun 12. alanda yazmış oldukları lisans programından mezun oldukları tarihi yazacaklardır.

Aday Bilgi Formundaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından aday sorumludur. Eksik ya da yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz. Yanlış bilgi verildiğinin tespit edilmesi halinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır.

alıntıdır


KPSS

MollaCami.Com