Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kenenin ısırdığı hastaların kanı Kırım Kongo'luya şifa oldu

Kenenin ısırdığı hastaların kanı Kırım Kongo'luya şifa oldu
Türkiye'nin kâbusu haline gelen keneye karşı hastaların kanı şifa oldu. Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelerin ısırdığı vatandaşların kanlarından serum yapıldı.

Önce hayvanlarda denenen serumlar, bu yıl içinde kenelerin virüs bulaştırdığı hastalarda kullanıldı. Ağır vakalarda dahi 10'da 9 oranında başarı yakalandı. Ölümcül virüse karşı Hıfzıssıhha'da üretilen antiserumların sayısını artırmak isteyen Sağlık Bakanlığı, Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum gibi illere ekip gönderdi. Doktorlardan oluşan Etik Kurul, hastalığı geçirip bağışıklık kazanan vatandaşlardan kan toplayacak. Alınan kanlar Ankara'da serum haline getirilerek daha çok hasta şifaya kavuşacak. Türk bilim adamlarının yaptığı antiserum, hastalıkla mücadele eden 30 ülkeye de umut olacak.

Türkiye'nin yüreğine su serpecek antiserumu ilk kez Zaman'a açıklayan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, "Vatandaşlarımızın şifaya kavuşması için bu serumu çok önemsiyoruz." dedi. 2007 yılından bu yana serum çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Çom, dünyada Kırım Kongo'ya karşı ilk olma özelliği taşıyan serumun yapılışını anlattı. Hastalığa yakalanıp geçiren ya da fark etmeden geçirenlerde bağışıklık oluştuğunu söyleyen Genel Müdür, bağışıklıkta kene virüsüne karşı mücadele edilecek antikor denilen maddelerin geliştiği bilgisini verdi. Türk bilim adamlarının kene ısıran hastalarda da bu ayrıntıyı yakalayıp serum ürettiklerini dile getiren Çom, "Kanında antikor oluşmuş hastalardan kan alarak o kanlardan maddeleri süzüp antiserum haline getirip işliyoruz." diye konuştu.

Serumun bugüne kadar kaç hastada kullanıldığına dair bilgi vermeyen Çom, Numune Hastanesi'nde hastaya müdahale ederken virüs bulaşan 4 doktorda kullanılıp kullanılmadığı sorusuna ise "Durumu ihtiyaç gösteren her hastada kullanıyoruz." karşılığını verdi. Çom ayrıca, hazırlanıp yayınlanan kene haritasındaki iller dışında yeni yerlerin virüslü keneler tarafından istila edildiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın altı yıllık verilerine göre, bazı iller virüslü keneden kurtuluyor. Zonguldak'ta son üç yıldır virüslü kenenin ısırdığı vaka görülmedi. Bilecik'te geçen yıl yaşanan kene ısırmaları bu yıl yok. Kırşehir ve Kırıkkale'de de bu sene virüslü kene ısırması yaşanmadı. Tunceli ve Mardin'de iki yıldır kene vakası yaşanmıyor. Siirt'te 1 vaka var. Trabzon'daki vakalar ise başka illerden gelen hastalar.

haber için teşekkür ederiz, çok güzel bir gelişme inş. :)

tüm hastaların şifa bulmasını dilerim.


haber için teşekkür ederiz, çok güzel bir gelişme inş. :)

tüm hastaların şifa bulmasını dilerim.


haber için teşekkür ederiz, çok güzel bir gelişme inş. :)

tüm hastaların şifa bulmasını dilerim.

Bence beç kalan bir gelişme :-\ ama yinede bir gelişme...
Haber için teşekkürler...


Haber için teşekkür ederiz,çok güzel bir gelişme inşaallah :)

Tüm hastaların şifa bulmasını dilerim.


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com