Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Esim benden gizli ailesine yardim edebilir mi?

eşim kendi işiyle uğraşıyor, ve tüm harcamalarını tuttuğu bir muhasebe defteri var, ben bu defterede bakmak istiyorum ancak eşim bunun çok özel olduğunu ve ona bakamayacağımı söylüyor. Çünkü annesine, kardeşlerine gönderdiği para tutarlarını da oraya yazıyor. Eşimin benden gizli yada benim ondan gizli (bende çalışıyorum) kardeşlerime, anneme, babama para göndermemiz doğrumu? Eşimin ailesinin ve kardeşininde durumu gayet iyi, kendilerine ait evleri arabaları (kira getirisi olan tarlaları, dükkanları apartmanları)var, ancak doğu kökenli bir aile olduğu için ve eşimin genç yaşta kendine göre iyi bir kazancı olduğu için bunun bir nebze bölüşülmesi gerektiğine inanıyorlar. Ben kendimize ev almak(biz kirada oturuyoruz), yada arsa almak için para biriktirmemiz gerektiğini düşünüyorum, çünkü bugün böyle kazanıyor diye yarının garantisi yok. ve ailesine karşı tarafın ihtiyacı olmadığı ve gayet lüx yaşadıkları halde para göndermesini kabullenemiyorum. Eşime bu durumu söylediğimde haklı olduğumu ifade ediyor ancak bekarlıktan gelen bir alışkanlığı olduğunu söylüyor. Bekarkende bu durum böyleymiş. ama şuan ayrı bir evi ve ailesi var. Ben bu sebeple onun muhasebe kayıtlarını incelemek, ve bu durumu mümkün olduğunca aza indirgemek ve bitirmek istiyorum. ve hakkım varsa bu kazançda, benim böyle bir şeye kesinlikle razı gelmediğimi söylüyorum .Eşim beni kırmamak adına tamam deyip yine de bu olayları devam ettirebilecek bir yapıya sahip. Yani herkezi gönlü olsun diye düşünerek. Bu durumda ne yapmamız gerktiğinide size sormaya kara verdik? Ben onun muhasebe kayıtlarına bakıp, bu gönderimleri engelleme hakkına sahipmiyim? Yoksa o istediği gibi parasını tasarruf etme yetkisinemi sahip.

göndermesi caiz deyil kendi calissada beyinin izinine bagli haberi olmadan kimseye ödüc de olsa veremez carsiya komsuya gidemez

Erkek hanımının dışarı çıkmasına izin vermediğinde hanımı kendisinin eğitmesi ve babasının evine götürmesi gerekir. Bunlar kadının hakkıdır. Koca bu haklara engel olamaz. Ama bu hakları mümkün mertebe aile içinde huzursuzluk çıkarmadan almaya çalışmak gerekir.

Kadın efendisinden izinsiz bir yere gitmemeli, gitmek zarureti hasıl olduğunda efendisini haberdar ederek rızasını almalıdır. Aynı zamanda gittiği yerden geç kalmayarak evine erken dönmelidir.

Kadınların zaruri ihtiyaçlarını dışarıdan temin etmeleri ve gereken meşru yerlere gitmeleri için evinden çıkmaya yetki ve selâhiyyeti vardır. Fakat bu yetkilerin bazıları hariç diğerlerinden koca sının izin ve rızasının olması şarttır.

Cenabı Hak Kur'ân-ı Keriminde buyuruyor ki :

(Ey Peygamberin hanımları, dolayısıyla mü'minlerin hanımları)
«(Vakar ile) evlerinizde oturun. Evvelki câhiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle, süslerini, göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin.» (1)

Bir Hadis-i Şerifte Peygamberimiz (.V.) : «(Ey kadınlar), ihtiyaçlarınızı karşılayan olmadığı zaman, ü Teâla size ihtiyacınızı temin etmeniz için (evlerinizden) çıkmanıza izin vermiştir.» buyurmuşlardır. (2)

Yukarıda ki Ayet ve Hadis-i Şerif gereğince Müslüman kadının maddi ve manevi ihtiyaçlarını temin edecek, karşılayacak mahremi olan bir kimse olmaması veya bunların alâkasızlığı halinde kadın elbetteki tesettür dahilinde meşru imkânlarla evinden çıkarak ihtiyaçlarını temin edebilir. Kocası bulunan kadın ise efendisinden izinsiz evinden çıkmaz ve bir tarafa gidemez.

Bir kadının efendisinden izinsiz bir yere gitmesi, izinlide olsa gittiği yerden geç gelmesi erkeğine ağırlık ve nefret verir. Bu işin birkaç defası koca tarafından muaf tutulursa da çok kere af edilmeyerek geçimsizliğe yol açar. Hele koca tarafından ihtar edildiği halde kadının dinlemeyerek gitmesi, efendisine karşı saygısız ve itaatsizliğinden dolayı da bütün bütüne huzursuzluğa sebep olur. Böyle olan kadınlar hakkında Peygamber Efendimiz (S.A.V.) : «Hangi kadın, kocasının izni olmaksızın evinden çıkarsa, evine-dönünceye, yahut kocası kendisinden razı oluncaya kadar Te-âlâ'nın gazabı içinde kalmış olur.» buyurmuşlardır. (3)

îbni Ömer (R.A.)'den mervi bir Hadis-i Şerifte de : «Kocanın karısı üzerindeki hakkı : (Kocasından izinsiz evden çıkmamasıdır. Eğer çıkarsa, kocası zâlim ve âsi bir kimse olsa dahi, eve dönünceye yahut tevbe edinceye kadar Cenabı ve gazap melekleri ona lanet ederler).» buyrulmuştur. (4)

Nimetül İslâm kitabında : (Bir kadın kocasından izinsiz yabancıları ziyarete, düğün ve derneklere gidemez, hatta ziyaret gününün haricinde ebeveyninin bile velimesine kocasından izinsiz gidemez.

Kadın ebe veya gâsile (ölü yıkayıcı) olsa dahi kocasından izinsiz gidemez. (Velev ki para almaması lâzım gelse bile) diye mezkurdur. (5)

Kaynaklar :

(1) Sû: Ahzap, Â. : 33
(2) Buhari, Müslim. Et-Taç: C. 2, S. 851
(3) Hatip, Muhtarul, S. : 50
(4) Tayalisî Müh. Ehadis, S. : 67
(5) NimetüJ İsî&m: 3, Ks. S. : 76


Fetvalar

MollaCami.Com