Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>KANUNİ'NİN sancak beyi Bali beye mektubu>

Kânunî'nin, Sancak Beyi Bâlî beye mektubu

Yâdigârım ve muhterem lalam Gazi Bali Bey! Berhudar olasın,iki cihanda yüzün pak,ekmeğim sana helal olsun.Bir tuğ rica eymeşsin.

Ya Gazi Bâlî bey,daha bir tuğ zamanı değildir. Sana Hz. Muhammed Mustafa’nın (sav) tuğunu verdik. Bunun şükrünü bilip yerine getiresin.Her işi Allahtan bilesin zinhar nefsine gurur getirmeyesin.

Ve bey olmak iki kefeli bir terazidir. Bir kefesi Cennet, diğer kefesi Cehennem’dir. Her işin başı adalettir..

Adaletli ol ki her günün ibadet sayılsın .Ahireti hatırdan çıkarmayasın! Serasker olduğun yerlerde ve hükmünün geçtiği mahallerde bir kimseye zulüm ve düşmanlık etmekten şiddetle sakınasın! Ahirette bize hitap olunursa senin yakana yapışırım.

‘Ol vilâyetleri kendi kılıcımla fetheyledim’ demeyesin! Memleket, Allahü Teâlâ’nındır. Dikkat edip nefsine gurur getirmeyesin! Fetholunan kalelerin mal ve erzakını hep beytülmal için almışsın. Buna rıza–yı hümayunum yoktur. Beşte birini alıp kalanını İslâm askerine dağıtasın! İslâm askerinin ihtiyarlarını baba, daha küçüklerini kardeş ve gençlerini oğul bilesin! Babalara hürmet edesin, oğullara şefkat gösteresin! İslâm askerine hiçbir vechile zorluk vesıkıntı çektirmeyesin! Nimeti bol veresin! Eğer hazinen tükenirse buraya bildiresin ki, bir–iki bin kese göndermekten aczim yoktur.

Halkın fakirlerini rencide etmekten şiddetle sakınasın ki, bizim halkımızı rahat görüp küffar halkı gıpta edeler. Meyl ve muhabbet bizim tarafa olsun.

Sen dahi canla başla çalışıp din-i mübin uğrunda ve saltanat işlerine bağlılıkta gayret edesin.Bir kimseyi hizmetinde kullandığın zaman da sakın evvelki hâline itimat eylemeyesin! Çok kimseler vardır ki, elinde fırsat olmadığı zaman zahidlik yüzünü gösterip, eline fırsat geçince Fir’avn ve Nemrud olur. O kimseleri tecrübe edip göresin. Eğer evvelki hâli son hâline uygunsa hizmetinde kullanasın.


İmdi ey Gazi Bali Bey! Sana dahî nasihatim odur ki, atın sağlamını , kılıcın keskinini ve yiğidin bahadırını saklayasın! Allahü Teâlâ Hazretleri yolunu açık, kılıcını keskin eyleye ve seni küffar–ı hâksar üzerine mensûr ve muzaffer eyleye!..


Osmanlı Tarihi

MollaCami.Com