Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Cüneyd-i Bagdâdî hazretlerinin vefati

Cüneyd-i Bagdâdî hazretlerinin vefati

Cüneyd-i Bagdâdî hastalanmisti.Vefâtindan önce,Ebû Muhammed Cerîrî basucunda idi.Cüneyd-i Bagdâdî,Kur'ân-i kerîm okuyordu.Hatmi tamamlayip tekrar basladi. O zaman Ebû Muhammed Cerîrî:"Efendim zâten çok hâlsizsiniz.Kendinizi fazla yormasaniz..."dedi.Ona;"Ey Ebû Muhammed! Su anda bunlara benden daha çok ihtiyâci olan kim vardir? Bak iste vefâtima az kaldi." buyurdu.

Cüneyd-i Bagdâdî,vefât edecegi zaman çok üzgündü.Talebeleri korkup; "Efendim! Bizim ümidimiz,sizin sefâatiniz bereketi ile kurtulmaktir.Sizin ise izdirapli ve üzüntülü bir hâliniz var.Bu hâliniz bizim yüregimizi parçaliyor." dediler. Bunlara cevâben;"Ey dostlarim! Ben,yetmis senelik ibâdet ve tâatimdan ve sizlere üstâd olmak ile kazandiklarimin hepsini,bir kil ile asilmis oldugunu ve rüzgâr esmesi ile bir tüy misâli sallandigini hissediyorum.Bu esen rüzgârin,red rüzgâri mi,yoksa kabûl yeli mi oldugunu bilmiyorum." buyurdu. Biraz sonra;"Allah!" diyerek rûhunu teslim etti.Vefât ettiginde 91 yasindaydi.

Cüneyd-i Bagdâdî'yi yikayan kimse,mübârek gözlerinin içine su ulastirabilmek için ugrasti ise de,mümkün olmadi.Gizliden bir ses duydu; "Kendini yorma! Cüneydin gözü Allahü teâlânin zikri ile kapanmistir.O'nun dîdârini görmeden açilmaz." diyordu.Yikayan kimse,parmaklarini da açmak için çalisti.Fakat; "Kendisi açmayinca açilmaz." diye bir nidâ geldi.Mübârek vücûdu yikandi, kefenlendi ve cenâze namazini oglu kildirdi.Cenâze namazinda bulunanlarin sayisi sayilamayacak kadar çoktu.Hocasi ve dayisi Sirrî-yi Sekatî'nin kabrinin yanina defnedildi.

Vefâtindan sonra büyük zâtlardan biri kendisini rüyâda görüp;"Münker ve Nekir'in suâllerine nasil cevap verdin?" diye sordu.Cüneyd-i Bagdâdî;"O iki melek bana gelip,men Rabbüke(Rabbin kim)?dediler.Ben,Allahü teâlâ benim rûhumu yaratip,Elestü birabbiküm(Ben sizin Rabbiniz degil miyim)? diye sordugu zaman,ben,evet,sen bizim Rabbimizsin,cevâbini vermistim.Sizin,simdi tekrar sormanizin mânâsi nedir?" dedim.Böyle deyince beni birakip gittiler.

Cüneyd-i Bagdâdî'yi rüyâsinda gören bir baska zât ona;"Allahü teâlâ sana nasil muâmele eyledi?" diye sordu.Cüneyd-i Bagdâdî;"Ilim,mârifet dolu sözlerimin hiç faydasi olmadi.Ögrendigim kiymetli bilgiler isime yaramadi. Yalniz gece vakti kildigim namazlar imdâdima yetisti.Onun için akilli insan sâlih ameli terk etmemeli,hâllerden,mânâlardan uzak olmamalidir." buyurdu.

Evliyalar ansiklopedisi

Selam Sevgi ve Dua Ile


Menkıbeler

MollaCami.Com