Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Peygamberin Müslümani uyardigi 4 ZAAF

Peygamberin Müslümani uyardigi 4 ZAAF

Efendimiz(sas)Hazretleri buyuruyor ki:- Ümmetim hakkinda en çok korktugum zaaflar: Karin büyüklügü,Cok uyumak. Tembellik.Yakîn(iman)zaafi!

Efendimiz'in haber verdigi korkulacak 4 zaafimiz!

Efendimiz(sas) Hazretleri buyuruyor ki:- Ümmetim hakkinda en çok korktugum zaaflar: Karin büyüklügü,(göbek baglamak). Cok uyumak.Tembellik.Yakîn (iman) zaafi! Akademi Arastirma Heyeti'nin(Isik)yayinlari arasinda okuyucuya sundugu(40 Hadis)kitabinda Hocaefendi bu korkulacak zaaflarimiza açiklik getiren genis yorumlar yapmistir.Bu yorumlarin kösemizin alacagi kadarini(özetleyerek de olsa)arz etmeyi faydali buldum.

Bakalim, Efendimiz'in bizim adimiza korktugu,bizim ise henüz farkina bile varamadigimiz bu 4 zaafimizi bir gözden geçirelim.Hangimizde ne kadari var bir düsünelim.Kitapta 4 zaafimizin açiklanmasi söyle dikkatimize verilmektedir:

Göbek baglamak: Hadisteki ifadesiyle"kiberü'l batin" kendini gaflete salip çok yiyen,yemek ve içmeyi hayatinin gayesi haline getiren ve tabiri caizse,yemek için yasayan ve tabii bunun neticesi olarak da olabildigince sismanlayan insan demektir ki,bu hal,Allah Resulü'nün dünya ve ukbâ hayatlari adina endise duydugu insanlarin özelligidir!

Demek ki göbek baglamaya sebep olacak derecede yiyerek sismanlamaktan korkmak gerekmektedir.Efendimiz bu zaafimiza dikkatimizi çekmektedir.

Cok uyumak: Cok uyku izafidir.Bazisina 8 saat uyku az, bazisina da 3 saat çok gelebilir.Biz günlük uykumuzu azami 5 saate düsürmeli,ondan sonra da bunu tedricen daha asagilara çekmeye gayret göstermeliyiz.Ancak,yeme ve içmesini disipline edemeyen,önüne konan her seyi yemekten çekinmeyen insanin uykusunu disipline edip az uyumasi mümkün müdür? Yani çok yemenin arkasindan çok uyumanin gelmesi kaçinilmazdir. Bunu da unutmamak gerekmektedir.

Tembellik: Allah Resulü'nün dualarinda,Allah'a siginmis oldugu zaaflardan biridir tembellik.Islam, varliklarin içinde hiçbirinin tembelligine razi degildir.Hatta hiçbir yerde çalismayip tembelce bekleyen paraya bile zekat yüklemekle tembellige bir bakima ceza vermekte,çalismadigi için zekattan muaf tutma gibi bir müsamaha göstermemektedir.

Yakîn zaafi: Inancini bilmeme,gerektiginde kendi çapinda delilleriyle savunamama zaafi.Yani Müslüman inandigi temel hakikatleri,kendi çapinda ilme dayandirarak açiklayacak bilgiye sahip olmali,inançlarini savunmaktan aciz duruma düsmemelidir.Inanmis insan,süphelere meydan vermeyecek kesinlikte inancini ögrenmis olmalidir ki,imaninda zaafa düsme tehlikesiyle yüz yüze kalamasin.

***

Bu 4 zaafin birbiriyle irtibatina gelince:

Bir insan abur cubur yemeye kendini alistirarak göbek baglamaya baslarsa,onun çok uyumasi da, tembellige maruz kalmasi da,imanda yakin derecesine ulasmaktan mahrum kalmasi da bu zaaflarinin zincirleme sonucu olarak görülmelidir.

Bu sebeple denebilir ki,bir insan ihtiyaçtan fazla yiyorsa, onun çok sismanlamasi,tabir yerinde ise kilo insani olmasi kaçinilmazdir.Böyle kilo insaninin kendini uzun uykudan kurtarmasi,bunun sonucu olarak da tembellikten korunmasi mümkün degildir.

Öyle ise mümin peygamberinin endise ederim,dedigi çok sismanliktan,çok uyku uyumaktan,bunlarin sonucu olan tembellikten ve inandigi hakikatlere ait bilgisizlikten, yilandan çiyandan kaçar gibi kaçmali,böyle zaaflara düsmekten korkmalidir.

Konuyu söyle de özetleyebiliriz:

Mümin göbek baglayacak derecede yememelidir ki uzun uykuya mahkûm hale gelmesin,nakitten de kiymetli olan vaktini uykuda tüketmeye mecbur kalmasin.Bu beden tembelliginin arkasindan da zihin tembelligine düsmesin,inancina ait temel bilgilerden mahrum kalmayi da normal bilgisizlik gibi sanmasin.

Hadisin eksiksiz açiklamasini Isik Yayinlari'nin "40 Hadis Tercüme ve Serhi"nde bulmak mümkündür.Hayatimizi yönlendiren hadisler siralanmistir eserde.

Ahmet Sahin

Selam Sevgi ve Dua ile

Teşekkürler çok faydalı bir çalışma olmuş.Ancak hepside biz de var,nolcak bu halimiz?


kıssadan hisse

MollaCami.Com