Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Buzulun altında yatan pilotlar kurtarılacak

Buzulun altında yatan pilotlar kurtarılacak



Bir grup kaşif, 65 yıl önce uçakları Antarktika açıklarındaki bir adaya düşerek ölen üç ABD’li donanma pilotunun cesetlerine ulaşmak istiyor.

ntvmsnbc
Keşif grubu, buzul tabakanın 30 metre altında yattıkları düşünülen pilotlara ulaşmanın çok zor olduğunu belirterek, ABD’li askeri yetkililerden yardım talep etti.

Martin Mariner PBM-5 uçağının pilotlarını bulmak için gönüllü olan ekibi bir araya getiren Louis A. Sapienza, “Bu görevi yapabileceğimize inanıyoruz... Eğer oraya ulaşabilirsek, pilotları güvenli bir şekilde geri getirebiliriz” dedi.

"George One" adını taşıyan Martin Mariner PBM-5, 30 Aralık 1946 günü Antarktika’nın batısındaki Thurston Adası’nın haritasını çıkarmak için uçuş yapıyordu. Uçak, aniden bir buz fırtınasının ortasında kaldı ve kontrolünü kaybederek adaya çakıldı, ardından infilak etti. Pilotlar Ensign Max Lopez, "Bud" Hendersin ve Fred Williams kazada hayatını kaybetti.

Dokuz kişilik mürettebattan altısı, şiddetli kazada hayatta kalmayı başardı ve 13 gün sonra kurtarıldılar. Üç pilot ise paraşütlere sarılarak uçağın kanatları altındaki buzul tabakanın metrelerce derinine gömüldü.

SOVYETLERE KARŞI ÖNLEM OPERASYONU
Pilotların hayatını kaybettiği görev, “Operation Highjump” adı verilen bir operasyonun parçasıydı. ABD’liler, Amiral Richard Byrd’ın yönettiği operasyonda Antarktika’nın haritasını çıkarmaya çalışıyordu. Amaç, kıtanın olası Sovyet işgaline karşı korunmasını güçlendirmekti. 4 bin 700 kişinin yer aldığı operasyon, yaklaşık iki yıl sürdü ve Antarktika’da “Küçük Amerika” adı verilen geçici bir üs merkez olarak kullanıldı.

Pilotların aileleri, en son gelişme üzerine açıklama yaparak, “yıllar boyu kendilerine cesetlerin çıkarılacağına dair söz verildiğini ancak lojistik sorunlar nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğinin söylendiğini” belirtti.

NASA GÖREVİYLE YERLERİ TESPİT EDİLDİ
Şili’ye ait Orion P-3 hava aracı, 2004’te NASA için düzenlediği bir görevde, Thurston Adası’na inerek bir radar sistemi yerleştirdi. Görev esnasında, buz tabakanın altında on yıllar önce düşmüş uçağa işaret eden bulgular elde edildi. Eski fotoğraflara ve radar verilerini kullanan NASA, pilotların, buzul tabakanın 30-45 metre derinliğine gömülmüş olduğunu saptadı.

NASA teknisyeni ve aynı zamanda Antarktika’da yatan pilot Maxwell Lopez’in yeğeni olan Rich Lopez, elde edilen bilgiler sonrasında cesetleri çıkarmaya çalışmanın çok zor olacağını ama bunu yapmak istediğini belirtti. Lopez, “Bence doğru bir şekilde gömülmediler... Yapılan çok acele bir defin işiydi ve gelecek yıl onları çıkarana kadar bu şekilde kalmalarını uygun gördüler. Ama üç pilot o şekilde bırakıldı” dedi.

Lopez, on yıllar içinde buzulun en az 30 metre altında kalan cesetlere ulaşmak için, dizel motorla çalışan sıcak su matkabu kullanmayı düşünüyor. Sıcak su matkabında, kaynak su 90 derecelik açıyla matkabın ucuna gönderiliyor. Sıcak su, matkap derine indikçe buzu eritiyor, zamanla tekrar soğuyan buz, dışarı atılıyor. Çıkarılan buz daha sonra tekrar sıcak su olarak kullanılıyor.

Adli tıp yetkilileri, kutup antropologları ve sondaj uzmanlarından oluşaşacak ekip, matkapla açılacak 0.9 metre genişliğindeki deliklerden cesetlere ulaşabileceklerine inanıyor.



TEMSİLCİLER MECLİSİ DEVREYE GİRDİ
ABD Donanma yetkililerinin gereken ilgiyi göstermediği kurtarma planları, geçtiğimiz ay Temsilciler Meclisi’nin konuyu gündeme getirmesiyle tekrar masaya yatırıldı. Demokrat Parti vekili Timothy Bishop’un sunduğu teklifle, Pentagon’un bütçesini karışılayacağı bir kurtarma operasyonu düzenlenmesi amaçlanıyor.

Discovery News sitesine e-mail atan Bishop, “Ülkemiz, üniforma taşıyanların geride bırakılmamasını öngören kutsal bir göreve sahip... Birçok vekil George 1 pilotlarının bedenlerini çıkarmak için sunulan planı destekliyor ve yakın zamanda Kongre’ye gitmeyi istiyoruz” yorumunu yaptı.

Buzullardan araç kurtarma uzmanı olan “Lou” Sapienza, Kongre’nin destek vermesi halinde kurtarma operasyonunu gerçekleştirmek istiyor. 1992 yılında Grönland’da bir buzulun içinden P-38 Lightning uçağı çıkaran Sapienza, Teksas’lı bir milyarder tarafından satın alınan ve bugün hala hava gösterilene katılan uçakla, yeteneğini göstermişti.

1.5 milyon dolara mal olması beklenen operasyon için ABD Ulusal Bilim Derneği’nin de desteğini almayı uman Sapienza, Antarktika’ya götürmek istediği donanımı ordunun tahsis edtmesini umduğu bir C-130 kargo uçağıyla taşımak istiyor. Kongre’nin desteği alınırsa, Sapienza 3.5 milyon dolar gibi bir yardım alabilecekleri görüşünde.


Bilim Haberleri

MollaCami.Com