Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye dini özgürlüklerde kara listede

Amerikan yönetiminin dini özgürlüklerle ilgili yayımladığı yıllık raporda Türkiye, ciddi ihlallerden dolayı özellikle kaygı uyandıran ülkeler arasında sayılıyor.

Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin yanısıra Tacikistan, Kuzey Kore, Birmanya, Mısır, Eritre, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam da dini özgürlüklerin kısıtlanmasından dolayı eleştirilen grupta yer alıyor.

Türkiye'de dini özgürlüklere ''sistematik ve çok baskıcı'' kısıtlamalar getirildiği belirtilen rapor Washington Büyükelçisi Namık Tan tarafından reddedildi.

Namık Tan, ''Önyargısız bir gözle bakılsaydı Türkiye'nin rapordaki yerinin haksız olduğu anlaşılırdı.'' dedi.

Raporda Türkiye, Müslüman olmayan grupların din adamı yetiştirme, eğitim verme ve ibadet yerlerinin sahibi olma gibi haklarını kısıtlamakla suçlanıyor.

Türkiye Büyükelçisi Namık Tan, Ankara'nın geçen yıl dini azınlıkların vakıf mallarının iadesi yönünde harekete geçtiğini söyleyerek, bu gelişmeye karşın Türkiye'nin kara listeye alınmış olmasını ''hem beklenmedik, hem de haksız bulduğunu'' kaydetti.

16 ülkeden oluşan kara listede Türkiye, tek Nato üyesi Amerikan müttefiki olarak dikkat çekiyor.

Gözlemciler, bu rapor ile geçen yıl Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye değerlendirmesinin çelişkili bir tablo çizdiğini düşünüyor.

Geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye hükümetini ''dini hoşgörü ortamını iyileştiren ciddi adımlar attığı için'' övmüştü.

Kongre tarafından 1998 yılında kurulan Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, 2012 raporunda dini özgürlüklerin çiğnenmesine karşı yeterli önlem alınmadığı gerekçesiyle dokuz ülkeyi de ''gözlem altında'' tutmayı öneriyor.

Bu ülkeler ise Afganistan, Belarus, Küba, Hindistan, Endonezya, Loas, Rusya, Somali ve Venezuela olarak sıralanmış.


BBC

tamamen siyasi.. geçmişte osmanlıya yapılanlar aynen bugün türkiyeye yapılmaya devam ediliyor..

peki onlar ne kdar özgürlükçü?

tamamen siyasi.. geçmişte osmanlıya yapılanlar aynen bugün türkiyeye yapılmaya devam ediliyor..

peki onlar ne kdar özgürlükçü?


özgürlük mü o da ne


Zulmün Vesikaları

MollaCami.Com