Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Haccın fazileti

HACCIN FAZİLETİ

Dünya ve ahiret hayatı açısından önemli bir dönüm noktası olan hac, samimi ve ihlâslı bir şekilde yerine getirildiği zaman, Müslüman’ı günahlarından arındırır, onun Allah katındaki derecesini yükseltir, cenneti kazanmasına vesile olur ve kişiyi ahlâken olgunlaştırır.

Gücü yetenlerin farz olarak ömürlerinde bir defa yapacakları bu ibadetin fazileti gerçekten büyüktür. “Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa -kul hakları hariç- annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.” (Buhari, Hac, 4) hadis-i şerifi, haccın ne derece faziletli bir ibadet olduğunu anlatmaya yeter. Bununla birlikte haccın fazileti konusunda birkaç hadis-i şerif daha zikretmek yararlı olacaktır.

Peygamber Efendimiz s.a.v. şöyle buyurmuştur:
“Makbul haccın karşılığı Cennetten başka bir şey değildir. Umre de diğer bir umre ile arasındaki günahları siler.” ( Nesai, Menasik,3-5 (5/112,115); Müslim, Hac, 437 (Hadis no:1349); İbn-i Mace, Menasik, 3 (Hadis No: 2888)

“Amellerin hangisi daha faziletlidir?” şeklindeki bir soruya Peygamberimiz:
“Allah ve Rasûlüne iman.” şeklinde cevap vermiş; “Sonra hangisi?” diye sorulunca;
“Allah yolunda cihad.” buyurmuş, “Sonra hangisi?” denilince;
“Makbul hac.” diye cevap vermiştir.(Buhari, Hac, 4; Nesai, Menasik, 4 (5/113)

Hacceden kimselerin Allah katındaki değeri çok yüksektir. Bu sebeple Yüce Allah onların içtenlikle yapacakları duaları geri çevirmez. Peygamber Efendimiz;

“Haccedenler ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. Kendisine dua ederlerse, dualarını kabul eder, bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.” (İbn-i Mace, Menasik, 5 (Hadis no: 2892) buyurmaktadır.

Konuyla ilgili bir diğer hadis-i şerif de şöyledir:
“Hac ve umreyi art arda yapınız. Çünkü bu ikisi; körüğün demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi, fakirliği ve günahları yok eder.” (Tirmizi, Hac, 2 (Hadis No: 810); Nesai, Menasik, 6 (5/115); İbn-i Mace, Menasik, 3 (Hadis No: 2887)

Bir hadis-i şerifte de hac ve umre normalde gaza yoluyla yapılan cihada katılmayan yaşlılar, küçükler, güçsüzler ve kadınların cihadı olarak nitelendirilmiştir (Nesai, Menasik, 4 (5/114) ki, bu da haccın ne derece faziletli bir ibadet olduğunu göstermektedir.

Yüce Allah’ın kullarını en çok affettiği gün olan Arefe gününde (Müslim, Hac, 79 (Hadis No: 1348) el açıp Allah’a yalvaran kullarını Cenab-ı Hak mutlaka affeder. Önemli olan böylesine üstün bir ibadeti, gereği gibi yerine getirerek onun faziletinden yararlanmaktır.


Hac ve Umre

MollaCami.Com