Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim
Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?
Şekerler
Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı
Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler
Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz. Laktozun parçalanması ile elde edilir.
Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur. Sofra şekeri sukrozdur.
Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir.
Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur.
Polisakkaritler
Sindirilebilir olanlar:
Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur. Hayvan vücudunun polisakkaritleridir. Karbonhidratların depo formudur. Karaciğer ve kaslarda bulunur.
Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir. Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur. Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır.
Kısmen sindirilebilenler:
İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur. Fruktoza parçalanabilir.
Sindirilemez olanlar:
Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur. Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür.
Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur.