Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sonbahar ve Kışın Metabolizmamızı Hızlandıran ve Kilo Vermemizi Sağlayan Yiyecek

1-Metabolizma hızımızın artması için kışın özellikle proteinden zengin yiyeceklerle beslenmemiz gerekiyor. Et, tavuk, balık, süt, yoğurt gibi. Özellikle süt ve yoğurtta bulunan konjuge linoleik asit vücutta kas dokusunu arttırdığı için metabolizmayı %20 oranında yükseltir.
Et, tavuk, balık çok iyi birer diyet besinleridir. Eğer et, tavuk, balık içermeyen bir diyet uygularsanız başarısız olursunuz. Yüksek protein içeren diyetler metabolizmayı hızlandırmanın yanında, sizleri daha uzun süre tok tutar, iştahınızı azaltır.
Kışın bir öğün mutlaka balık, tavuk, et yemelisiniz. Ayrıca proteinden zengin gıdalar arasında yumurtayı da unutmamak gerekir. Yumurta içerdiği kaliteli proteinden dolayı sizi hem tok tutacak hem de vücuttaki yağ yıkımını hızlandırıp, kas oranınızı koruyacaktır. Haftada 2 gün ana öğününüzde 2 yumurtalı menemen yemenizde fayda var.

2-Acı sos, karabiber, kırmızıbiber ve hardal metabolizmanızı hızlandırır. Acı vücudun çok kalori yakamsını sağlar.1 tatlı kaşığı hardal ve acı biber tüketen kişilerin metabolizması%25 oranında daha fazla çalışır. Acı soslu bir yemek yedikten sonra 2-3 saat içinde metabolizma hızınız %25 oranında artar. Acı biber ya da baharatlar az miktarda yenildiğinde bile terlemeye sebep olur. Aynı spor yaptığınızda vücut ısısı nasıl artıyorsa acı sos ya da biber yediğinizde de vücut ısınız artıyor ve metabolizmanız hızlanıyor. Yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanacağınız bir miktar acı bedeninize canlılık mönünüze lezzet katacaktır. Et yemeklerinizin yanında kullanacağınız 1 tatlı kaşığı hardal da metabolizmanızı hızlandırıp yemeğinize lezzet katacaktır.

3-Bazı sebzeler tokluk hissi yaratıp bazı sebzeler ise açlığı arttırabilir. Özellikle tokluk hissi yaratan ve metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunan sebzelerimiz brokoli, havuç, karnabahar, bezelye, kereviz ve enginardır. Bu sebzeler hem vitamin açısından çok zengin olup hem de tokluk hissi yaratıp diyet yapmanızı kolaylaştırır. Örneğin bütün bu sebzeleri 2 çorba kaşığı zeytin yağ, soğan ve domatesle karıştırarak pişirebilirsiniz. Üstüne istediğiniz kadar baharat koyup yiyebilirsiniz.

4-Yaban mersini ve altın çilek kan şekerini çok iyi bir şekilde dengede tutar. Tatlı ihtiyacınızı giderir. C vitamininden çok zengin olup bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Günde 1 çorba kaşığı yaban mersini ve altın çilek yemeniz faydalı olacaktır.

5-Yeşil çay metabolizmayı hızlandıran içeceklerimizden bir tanesidir. Besin değeri ve kalori içermeyen bu bitki kilo vermeyi hızlandırır ve incelmenizde fayda sağlar. Yüksek oranda antioksidanda içermesi nedeni ile kalp sağlığımızı da destekler. Sindirim sitemine de faydası büyüktür. Sindirim sitemini düzenleyerek kan şekerinin dengesini ayarlar. Diğer yandan çok iyi bir ödem atıcı bitkidir. Dolaşım sistemini de düzene sokarak vücutta oluşan şişlikleri atar. Yeşil çayın diğer bir özelliği de yağın vücutta karaciğerde depolanmasını önlemesidir.

6-Yulaf zengin lif içermesi ve tokluk hissi uyandırması açısından diyette çok önemli bir besindir. Kalori değeri içermeyen yulaf midede tokluk hissi yaratıp bağırsaklarınızın çalışmasını sağlayacaktır.

Sabah kahvaltınızı;
1 bardak süt
+
4 kaşık yulaf
+
3 kaşık müsli karışımı ile yapabilirsiniz.

7-Greyfurdun içeriği zengin C vitamini nedeni ile yağ yakma özelliği vardır. Kırmızı greyfurt ta insan vücudundaki kolesterol oranını düşürmekte. Tokluk hissi yaratıp kan şekerini iyi dengeleyen bu meyveden günde 2 adet yemekte fayda var.

8-Sardalye kilo vermeye en çok yardımcı balıklardan bir tanesidir. İçerdiği zengin protein ve yağ kalitesi nedeni ile kan şekerini iyi dengeler ve tokluk hissi yaratır. Vücutta mutluluk hormon salgısını da arttıran sardalye kendinizi iyi hissettireceği için abur cubur dan uzak durmanızı da sağlayacaktır. Omega 3 ten zengin olan sardalye kalp rahatsızlıkları riskini de azaltır.

9-Nar zengin lif içeriği ve zengin C vitamini ile zayıflamanıza yardımcı olur. Tokluk hissi yaratır. Kan şekerini en iyi dengeleyen meyvelerden bir tanesidir. Narı meyve suyu şeklinde değil de meyve olarak yemek lif açısından daha önemlidir. Ara öğünlerinizde günde 2 nar yemenizi öneriyorum.

10-Ceviz diyetlerde kullanılması gereken bir kuru yemiştir. Cevizin içerdiği zengin yağ kalitesi kan şekerini iyi dengeleyerek tokluk hissi yaratır. Aşırı miktarda da tüketilmemelidir. Günde 5-10 ceviz hem diyetiniz için hem de kalp sağlığınız çok fayda sağlar.

11-Somon balığı zayıflama programında yer alması gereken en önemli balıktır. Somon içerdiği kaliteli yağ ve protein ile metabolizmamızı çok iyi çalıştırıyor. Ayrıca tokluk hissi veriyor. Çabuk doymanızı sağlıyor. Çoğu insan somon balığını çok yağlı olduğu için diyetlerde tercih etmezler. Fakat bu düşünce yanlıştır. Aksine somon balığının zengin yağ içeriği ve zengin yağ kalitesi metabolizmanızı hızlandıracaktır. Haftada 2 yâda 3 gün ızgara somon yemeyi unutmayın.

12-C vitamininde zengin olan limon bağışıklık sistemini güçlendirerek bol enerji sağlıyor. Böylece kasların daha fazla yağ yakmasını sağlıyor. Salatalarınızı bol limonlu yapmanızı öneriyorum.

13-Ada çayı diyetlerde çok önem taşıyor. İştah kesici özelliğe sahip. Diyet yaparken günde 2 fincan ada çayı içmeniz iştahınızı kapatacaktır.

14-Fesleğen yemeklerde ve salatalarda bol miktarda kullanılmalıdır. Fesleğen vücutta biriken fazla suyu atmaya yardımcı bir bitki. Yemeklere de çok lezzet veren fesleğeni istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

15-Kekik metabolizmayı hızlandırıyor, sindirim sorunlarını ve gaz şikâyetlerini gideriyor. Bağışıklık sistemini de güçlendiren kekik yorgunluğu da giderip zindelik veriyor. Özellikle et yemeklerinin lezzetini sağlayan kekiği diyetlerinizde kullanmayı unutmayın.

16-Diyetlerde herkesin korktuğu makarna ve bulgur aslında karbonhidrat ihtiyacının giderilmesi için önemlidir. Zayıflarken vücuttaki kas oranını korumak için haftada 2 gün bol karbonhidrat içeren yiyecekler yenilmelidir. En çok önerdiğim bulgur pilavı ve makarnadır. Yalnız bu iki yiyeceği öğle öğününüzde yemelisiniz. Yanında et, tavuk, yoğurt yemenizde de fayda var. Yanında protein içeren yiyecek yemeniz kan şekerinizi dengeleyecektir.


Banu Kazanç


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com