Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tebessüm


Tebessüm

Yazılışı gibi okunuşu da güzel tebessüm ün, daha yazarken pozitif bir enerji oluşmakta katı ve ciddiyet yerini hemencecik yumuşaklılığa bırakmakta, okuduğunuzda kasılmış ve gerilmiş olan kas ve sinirler biraz daha bariz gevşemeye geçerek gülümse durumuna gelmektedir.
Tebessümlü biriyle ilk anda karşılaştığınızda dahi bir yakınlaşma, bir konuşabilecek kişi hissi uyandırır sizde. O halindeki yumuşaklık size aksediyor, sinerjisini aktarıyor olduğundan doğal olarak daha rahat konuşma ve hareket etme cesaretini size kazandırabiliyordur.
Tebessümlü olmak insan için bir tarz olup, kıymetine binaen Peygamberimiz (sav) hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki; “ (Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır “ Durumu iyi olanların maddiyatlarından, durumu zayıf olanlara yardımcı olabilmek ve katkıda bulunabilmek ve ibadet gayesi ve niyeti ile verdikleri değerler olarak biliyor ve düşünüyorduk, oysaki bu hadisi şeriften öğreniyoruzki tebessüm etmen sadakadır. Maddi bir değer olmadan yalnızca tebessüm etmekle de sadaka olabilmesi ne kadar manalı ve ne kadar anlamlı değil mi ?
Tebessümle ilgili söylenmiş bir başka sözde ise; ßoL GüLümSe.. Hem MaLiYeti SıfıRdıR, Hem De ßedeLiNe Paha ßiÇiLemeZ denmektedir ki, yine hiçbir maddi değer olmaksızın ve değerininde maddiyatla ölçülemeyecek kadar büyüklüğüne vurgu yapılmakla tebessümün kıymetliliğine dikkat çekilmektedir.
Gülümsemek bir erdemliliktir, kişilikle yakından alakalıdır, kişi vardır ki adeta inadeder gülmemeye sanki marifetlilikmiş gibi ciddiyetlilik hatta mubala olmasın o tipleri değme komediyesyenler dahi bırakın kahkalarla kikirdetmeyi birazcık acı tebessüm ettiremeyeceklerdir, kaalp ve kalıplaştırmışlardır o kişiler kendilerini komedisyenin işini bilmemesinden kaynaklanmamakta onları gülememeleri kendilerine oluşturdukları katı ve yine kandi tabirleriyle vakurlu duruşlarından taviz vermeme inatlarındandır. Onlara oldum olası acımışımdır ve körü körüne bu inad edişlerini anlayamamışımdır bu da o tipler için bir kişilik problemidir.
Gülümsememek için azami çaba gösterenlerde kalplerinde katılık, yüreklerinde acıma ve merhamet duygularınıda günden güne törpülemiş olmalılarki, vucutlarının dahiliyesindeki katılıkları, hariciyelerinde suratına sirayet ederek halk arasında; ne suratsız, buz gibi, ne soğuk yüzü var, yüzünü görünce ürperdim, nasiplenmemiş, görünce kırkyıl nasibim kesilir Allah muafaza, kavramlarıyla özdeşleştirilmiştir. Peygamberimiz (sav) efendimiz torununu kucaklayıp öptüğünde, vali olarak atayacağı biri ben hiç çocuğuma sarılmam ve öpmem dediğinde o merhametlilerin,merhametli resululullah (sav); Allah kalbini katılaştırmıssa ben ne yapabilirm, yavrusuna merhamet etmeyen haklınada merhamet etmez buyurarak vali olarak atamadan azleder. Gülümsememeye adeta özen gösterenler sinsi, plancı, hesapçı,açık ve net davranışlarda olmadıkları için onlardan emin olamayabilir ve daha size baştan güven vermeyebilirler. Hata insanlara mahsustur bu dusturu kabul ederler ama kendilerinin hatalı olabileceklerini katılık ve kibirliliklerinden dolayı kabul edemezler, sanki kendileri dışındakiler hep hatalı, oysa kendileri pürüzsüzdürler.
Oysa gülümsemeli kişiler cana yakınlardır. Sıcakkanlı olur, sizden bir menfaat, bir ücret beklemezler tebessüm ederlerken, onlar isetemezler de isteselerde somurtkanlık edemezler. Bir müddet tebessüm etmeseler bile bu uzun sürmez yine tebessüm ederler yapıları, fıtratları böyledir onların. İçlerinden gelen iyi niyetliğin yüzleriyle dışa yansımasıdır adeta, gülümsemek mü min özelliğidir. Merhametliliği, acımayı, sevmeyi, insanı insan olarak görmeyi, incitmemeyi,kırmamayı simgeler. Olaki bir yanlış davranışlarında özürdilemeyi bilirler, Onlar aile sevgisini, paylaşma ve kaynaşabilmeyi, insanlarla iyi geçinmeyi, ailede,arkadaşları ile, okulda, işyerinde ve yaşamlarının bütününde insanlara sevgili ve saygılı olmayı, merhametli ve sevecenliliği daha öne çıkarabilmeyi, özveride bulunmayı kişilere, iyilikli olmayı şiar edinebilmiş, kişiliklerini bu yönüyle de geliştirebilmiş, kişilik problemi olmayanlardır.
Gülümsemek kolaydır ve insana yakışandır, sizde kolay ve yakışanı tercih ediniz gülümseyiniz emi….

m u r a d d
03 / 08 / 2010

Sizin mi bu yazı? Harika birşey!
Evet mümine gülümsemek yaraşır.
Yüreginize saglık, aynı şeyleri düşünüyordum, ee siz yazmışsınız ;)

Gönderileberi ara ara bakıyor, hiç cevap yazan olmuyor diye
öyle üzülüyordum ki, sormayın ve en nihayetinde siz yazdınız
ve olumlu buldunuz. Çok tşk ediyorum ve diyorum ki önemli olan
herkesin düşünebileceklerini yazabilmektir ki kollektif paylaşım
böylelikle olmuş olur.

Size ayrıca müteşekkirim ki, benden önce kaleme almadınız ve
telifi-müellifi olmama vesile oldunuz. Çok ama çok tşk ler.
Allah razı olsun.

Gülümsemek kolaydır ve insana yakışandır, sizde kolay ve yakışanı tercih ediniz gülümseyiniz emi….
Olur İnşaallah gülümseyim.
Allah razı olsun.


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com