Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yaptıklarımızın Karşılıkları ....

Yaptıklarımızın Karşılıkları

---------------

-->Saygıya lâyık insanlara saygı duyar; bunu söz, hareket ve davranışlarınızla gösterirsiniz. Merhamete lâyık olanlara da öyle... Ve bunlardan öyle büyük zevk ve lezzet alırsınız ki kendinizi feda etmekten çekinmezsiniz. Annede şefkat o dereceye varır ki evlâdı için gözünü kırpmadan kendini feda eder.
-->Kalbi ölmemiş, ruhu bozulmamış her vicdan ve yüce ruh sahibinin yakından hissettiği, yaşadığı bir hakikattir bu. Ve bu bize bu dünyada dahi iyiliklerde peşin bir ücret, kötülüklerde de peşin bir ceza bulunduğunu gösterir.

-->Meselâ birşeye hırs gösterirsiniz; elde edersiniz ya da edemezsiniz. Elde ettiğinizde yeni bir hırs sarar sizi. Elde edemediğinizde de kendinizi için için yer bitirirsiniz.

-->Haset ve kıskançlıkta öyle peşin bir ceza vardır ki haset edilenden önce haset edeni yakar. Tevekkül ve kanaatte öyle bir gönül huzur vardır ki yokluk belâsından acısından kurtarır insanı.

-->Gurur ve kibiri ele alın. Bu öyle ağır bir yüktür ki kimse beğenmez gururlu, kibirli insanları. Ağır görülür, kendileri de hep saygı bekledikleri için beklediklerini bulamaz, azap içinde kalırlar. Oysa saygı istenmez verilir. Tevazuda da enaniyeti terkte de öyle bir lezzet vardır ki üzerindeki ağır yükü atıverir insan. Beğendirme belâsıdnan kurtulur.

-->Bunu Cenab-ı Hak lütfu, merhameti ve adaleti gereği ihsan etmektedir. Her iyilik ve kötülük için aynı durum geçerlidir.

-->"İyilik eden iyilik bulur, kötülük eden kötülük bulur" kuralı gereğince bu peşin ücret yanında insan çok geçmeden iyilik ve kötülüklerinin karşılığını bu dünyada da görüverir.

-->Mesela Hz. Peygamberin dilinde merhametsizliğin karşılığı merhatten yoksun kalmaktır. "Merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez" buyurmuşlardır.

-->Akraba haklarını çiğneyen cennete giremezken, onların haklarını gözeten, iyi muamelelerde bulunanların rızıkları bollaşır ve ömürleri uzun olur. Üstelik Allah böylelerine iyilik ve lütufta bulunur.

-->"İhtiyaç karşılayanın Allah da ihtiyacını karşılar" Cenab-ı Hak buyuruyor ki; "Ey insanoğlu ver ki Ben de sana vereyim!"

-->Tövbe edip dönüş yapılmadığı takdirde kötülüklerin ahiretteki karşılıkları da dehşetlidir. Mesela yaptığı iyiliği başa kakan, elbisesini gurur, kibir ve gösterişle giyen, malını satarken yalan yere yemin eden insanla Allah kıyamet gününde konuşmaz.

-->Hayırlara koşanların ahirette görecekleri ise dünyada görecekleri peşin ücretten çok daha büyüktür. Kötülüklere bir günah yazılırken iyilikler iyiliklerle karşılık bulur; en az on, yetmiş, yedi yüz, yerine göre binlerce sevap yazılır ve her birinin ahirette karşılıkları vardır.

-->Mesela siz burada "Elhamdülillah" derseniz, bu size orada Cennet meyvesi şeklinde takdim edilir. "Lâ havla ve la kuvvete illa billah" dediğinizde sizin adınıza Cennette bir fidan dikilir.

-->Diyelimki ihtiyaç sahibi birini giydiriyorsunuz ve bütün zerrelerinizle bir mutluluk ve lezzet duyuyorsunuz. Bu iyiliğinizin peşin ücretidir. Daha önemlisi ise Allah'ın himayesi altına girmektesiniz.

-->Mesela bir aç insanı doyuruyorsunuz, Cennet meyvelerinden yemeye hak kazanıyorsunuz.

-->Bir kimsenin sıkıntısını gidermişseniz Kıyamet gününde Allah da sizin ayıbınızı örter.

-->Birbirlerini sırf Allah rızası ve büyüklüğü için sevenler Kıyamet gününde Arşın gölgesinde gölgelendirilirler. Peygamber ve şehitlerin imrendiği nurdan minberlere otururlar.

-->Ahlakı en güzel olanlar o gün Allah Resulune en yakın olanlardır.

-->Cennette Allah elçisiyle beraber olmak isteyen, akrabası olsun olmasın yetime bakmalı, onu ve malını korumalıdır. Allah Resulü iki parmağını yanyana getirerek böyle kimselerle Cennette beraber olacaklarını bildirmişlerdir.

-->Dahası iyilikler dünya ateşine olduğu gibi ahiret ateşine de kalkan olurlar. Allah Resulü buyuruyor ki:
"Yarım hurma vermekle de olsa Cehennem ateşinden korununuz. Buna gücünüz yetmezse güzel söz söyleyiniz."

"Hayat Nasıl Güzelleşir" kitabından...

Hepsi birbirinden değerli nasihatler

Emeğine sağlık kardeşim

Allah razı olsun


Serbest Kürsü

MollaCami.Com