Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mezhepler.... Ve Hak İbaresi

Merhaba arkadaş lar....


allahın rahmeti üzerimize olsun....


aklıma takılan bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim...

bu konuyu kimse yanlış anlayıp küfredenlerden olmasın.....

bismillahirrahmanirrahim....

rahman ve rahim olan allahın adıyla ..... diye başlayalım ki ALLAH goğruyu yazanlardan etsin..


Aklımda ki soru şu..!!

Hepimizin bildiği üzere dört ( 4 ) adet HAK mezhep bulunmakta ve bu mezheplerin her birinin ortak yolu islam olduğundan hak bilinmiş...

Peki peygamber efendimizin vefaatinden sonra halifelik zamanında ortaya çıkan bu mezheplere HAK adını vermeye kimin sözü yetebilmiş...????

Hekezin bildiği gibi HAK olan 1. ALLAH cc. nun ayatleri Yani kuran'ı kerimde yazanlar.. 2. Peygamberimizin hadisleri ..... Bunların haricinde Yazılanların VeyAhut söylenenlerin dışında Söylediğinin ve yazdığının hak olduğunu bildiğiniz birisimi var..????

Yani peygamberimizin vefatinden sonra ortaya çıkan 4 ayrı yolu ""1""( tamam herbiri allah yolu ) Hak olarak adlandırabilecek kim var.????

Bu soru benim kafamı her zaman meşgul eden bir soruydu ama bu kadar takıntı yapmamıştım, ne zaman adıyaman menzile gidip sabah namazını Şafi mezhebine göre kıldım o zaman arada sadece düşüncelerin değil fiilde uygulanan namazın bile farklı olduğunu gördüm ""2"" aklım tamamen karıştı.....

Ve bu soruyu paylaşabileceğim bir yer arıyordum ki mollacami forumunu buldum.....

Bu konuda görüşlerinizi paylaşabilirseniz beni ve bu konuyla ilgili aklında sorular olanları , ki kesin bu soruyu kendine soran tek kişi ben değilimdir,, aydınlatmış olursunuz.....


Dip not...

1. dört ayrı yol dememdeki maksat, hepsinin sovunduğu islam olmasına rağmen görüşler ve düşünceler hatta uygulamaların farklı olması...

2. Aramızda şafi mezhebinden olan arkadaşlarda vardır muhakkak .. hanifi mezhebi ile şafi mezhebinin arasındaki farkı anlatabilirler...



Birde araştırdığım kadarı ile şu an müslümanlığın baş kenti olan suudi arabistanda ki yönetimin bizim bildiğimiz 4 tane mezhebinde dışında olan Vehhabi mezhebi ile yönetildiği....


Allahın rahmeti üzerinize olsun...

Mezheplerin tarihini iyi araştırmak gerekiyor.. Nasıl o sürece gelindi?

her dönem tavukla kurbanda olur diyebilecek zekeriya beyazlar oldu.

Mezhep koruyucu bir kale olarak düşünebiliriz. İstanbul surları asırlarca bizansı saldırılardan korumuştu. Ya da şu an gelişmiş uydu sistemleri ile ülkeler kendi geleceklerini korumaya çalışıyor.. vs. vs.

Güvenlik.. Koruma ve korunma..

Mezhepler devrin islam alimlerinin dinsizlere ya da sapık görüşlülere karşı mücadeleri ve halkı onlara karşı korumaları ile küfre karşı surlardır..

Biz 4 hak tabiri kendi inanç ve akaidimize göre diyoruz. şiilere sorarsanız onlara göre bizler sapığız.. Tıpkı hristiyanlara göre müslümanların kafir olması gibi..

Mezhep icma ümmet ve kıyas fukahadır..

Yani ümmeti muhammedin alimlerinin ortak olarak bu budur dedikleri ile, efendimiz dönemindeki o günün şartları ile kıyaslamaları..

Edillei şeriye.. Tamamen delillerin konuşması yani..

Hanefi şafi arasında fark yok. Sadece detaylar var. detaylara kafanızı takmayınız. Bir binanın dört farklı kapısı gibi düşünün..

Mezhepsizler diye tabir edilenler ise, ümmetin kesinlikle bu budur diye ittifak ettikleri mevzuları bile aykırı iddialar atan, kendilerini fasulye gibi nimetten sanan insanlar diyebiliriz..

Vahhabilik vs gibi bir çok mezhepte 1400 yıldır her dönem islam birliğine karşı savaş açmış kişilerce sapıtılarak ortaya çıkmış farklı görüşlerdir. Hedef böl parça yut.. Surların duvarlarını yıkma mücadelesi.. koparabildiğimiz kar olarak bakıyorlar..

hariciler vs. bu şekilde türedi.

umarım yardımcı olur size

www.zehirli.org adresimize de bakabilirsiniz.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com