Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Göçmen Kuşları İzlediniz mi Hiç?

[right][/right]

Göç eden kazları havada süzülürken izlediniz mi hiç? İzlediyseniz eğer, "V" şeklinde bir formasyonla uçtuklarını farketmişsinizdir. Bilim adamları araştırmış, "Bu kazlar neden V şeklinde bir grup oluşturarak uçarlar" diye...

Kazların bu uçuş stilinden bizlerin ders alacağı noktalar var...

Uçan her kaz, kanat çırptığında arkasındaki kaz için onu kaldıran bir hava akımı oluşturuyor. V şeklindeki formasyonla uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışlarındaki hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 71 oranında artırıyorlar. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar.

Kıssadan hisse :
Belli bir hedefi olan ve bu hedefe ulasmak icin biraraya gelen insanlar hedeflerine çok daha kolay ve çabuk erişirler. Çünkü birbirlerinin çekimini kullanırlar.

Bir kaz, V grubundan çıktığı anda, uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü kaldıraçla hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucu olarak hemen formasyona geri dönüyor ve "V"nin gücünü kullanıyor.

Kıssadan hisse :
Bizimle aynı yöne gidenlerle bilgi alışverişini sürekli kılmalıyız.

Başta giden V lideri yorulduğunda en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki lider konumuna geliyor. Bu değişikliği sürekli yapıyorlar.

Kıssadan hisse :
Liderliği paylaşmak ve zor işi rotasyonlu yapmak ivme kazandırır.

Gerideki kuşlar öndekileri daha hızlı gitmek üzere bağırarak uyarıyor:

Kıssadan hisse :
Takım ruhu.

Formasyondaki bir kuş hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulur da uçamayacak hale gelirse... Düşen kuşa yardım etmek üzere formasyondan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere yanına gidiyor. Tekrar uçabilene kadar veya ölümüne kadar onunla beraber kalıyorlar. Sonra diğer bir "V" formasyonuna katılıp kendi gruplarına ulaşıncaya kadar beraber uçuyorlar.

Kıssadan hisse :
İşler zorlaştığında kenetlenmenin faydası ve sadakat...

Tesekkurler, demekki doga da harika anlatimlar var. Görmek ve anlamak uygulamak dilegiyle Rahman razi olsun.


Kazların bu uçuş stilinden bizlerin ders alacağı noktalar var...



Kisacasi 'birlikten kuvvet dogar'..
Geçtigimiz haftalarda Yunanistan ekonomik krize girdiginde AB'nin onun üyelikten çikmasini istemesini göz önünde bulundurursak... Kazlarin bile daha 'akillica' ve 'insancil' hareket ettikleri kanaatine varabiliriz..

Güzel ve ders verici bir yazi kardesim, bizimle paylastiginiz için Allah razi olsun...


Kişisel Gelişim

MollaCami.Com