Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şizofreninin nedeni 'agmatin'

Şizofreninin nedeni 'agmatin'

Şizofreninin beyinden fazla miktarda salgılanan ''agmatin'' adlı kimyasalın neden olabileceği belirtildi.

GATA'da görev yapan bilim adamları tarafından yapılan 5 yıllık bir çalışma sonucunda şizofreni alanında elde edilen yeni bulgular, GATA'da düzenlenen basın toplantısıyla gazetecilerle paylaşıldı. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümgeneral Zeki Bayraktar, GATA'da görev yapan bilim adamlarının kuruluşundan bugüne önemli buluşlara imza attığını belirtti.

Bayraktar, GATA'da, tanı ve tedavide son teknolojik ürünlerin kullanıldığı bir hastane olduğunu, her türlü tetkiklerin yapılabildiği laboratuvarlar, transplantasyon cerrahileri, ameliyat salonu, yoğun bakım yatağı, dünyada çok az yerde bulunan radyoterapi merkezi, her türlü deneylerin geliştirilebildiği araştırma merkezleri bulunduğunu söyledi.

ARAŞTIRMA PATENT ALDI

Albay Prof. Dr. Uzbay da yaptığı konuşmada, bilimin tarafsızlık, doğru ölçme ve değerlendirmeye dayanma, kanıtlanabilir olma, olması gerekenle değil olanla uğraşma, din, dil, milliyet ve ırk ayrımı olmaksızın geçerli olma gibi kendine özgü şartları taşıması gerektiğini bildirdi.

Bilimde teknolojinin kullanılmasıyla yaşamsal standartlarda gelişme sağlandığını ve elde edilen bulguların patent alınarak kabul edilebilir hale geldiğini anlatan Uzbay, kendilerinin de bu temellere dayanarak GATA'da yüksek teknolojinin kullanıldığı laboratuvarlarda şizofreni ve madde bağımlılığı arasındaki ilişkiyi araştırdıklarını belirtti.

TÜBİTAK tarafından destek olan çalışmaya imza atan Uzbay, Doç. Dr. Gökhan Göktalay, uzman Dr. Hakan Kayır ile uzman Dr. Murat Yıldırım ile alkol-nikotin-eroin gibi maddelerin etkilerini deney hayvanları üzerinde araştırdıklarını, şizofreninin tanı ve tedavisinde önemli bulgular elde ettiklerini söyledi.

Araştırma sonucunda, yüksek dozda agmatin verilen sıçanlarda şizofreninin modellendiğini anlatan Uzbay, hastalığın tedavisinde kullanılan mevcut ilaçların bu modelde iyileşmeyi sağlamadığını belirlediklerini, ABD'de tarım alanında kullanılan 3 maddenin de yeni bir tedavi yöntemi olarak şizofrenide kullanılabileceğini öngördüklerini bildirdi.

"TEDAVİ İÇİN ERKEN"

Buluştan, şizofreni hastalarının yararlanabilmesi için faz çalışmalarının tamamlanması gerektiğine dikkati çeken Uzbay, şunları söyledi: "Yöntem ve ilaçlar bugünden yarına tedaviye girecekmiş imajı vermemeliyiz. Bu etik olmadığı gibi bilimsel kurallara da uymaz. Hastalarımıza ve yakınlarına bu konuda ciddi anlamda bir şeyler yapıldığı ve umutsuzluğu kapılmamaları yolunda net bilgiler vermeli ve çalışmalarımızdaki istikrar ile bu umutları taze tutmalıyız."

[right]güncel.net[/right]


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com