Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ACİİİL..... MİRAS MESELESİ HÜKÜM NEDİR

allahın selamı hepinizin üzerine olsun.biz 10 kardeşiz babam sağlığında doktor raporlu şahitli noterden vasiyetname hazırlamış oturduğumuz evi üç kardeşe bırakmış.başkaca tarlalar ve bir dairemiz daha var.vasiyetname dışanda kalanlar vasiyete konu evden pay itiyor başka hak vermiyor.üç kardeş başka miras malına karışmadan anneyle birlikte evde kalalım gerisi sizin olsun diyor fakat kabul görmüyor illaki vasiyette geçen evdende hisse vereceksin diyor. lütfen birisi bunun din.deki yeri durumu nedir ne yapmalıyız hak hukuk meselesi nasıl çözülecek kuran.daki ayetleride inceledim tam anlayamadım.ve ayrıca bu konu mahkemeye intikal etti vasiyetname iptal davası. lütfen anlayan bilen bir cevap öbür tarafta kardeş yetim hakkı yemiş biri olarak gitmek istemiyorum.

Ve aleyküm selam...

Konunun özeti; 3 grup var: Baba - Üç tane kardeş - Yedi tane kardeş

Bu üç grubun da yaptığı yanlış zaten. :)

1. Varise vasiyet edilemez; çünkü mirasta onun hakkı vardır. Vasiyet eden kişi malının 3'te 1'ini vasiyet edebilir; onu da varislerinden başkaları için. Mesela "fülan fakire şu kadar para vermenizi vasiyet ettim" dedi; vasiyet ettiği kişi de vasiyet edenin malının 3'te 1'i içerisinden verir. Geri kalanı varislerin hakkıdır. Varislerin rızası gerekir.

2. Üç kardeşe ev bırakılmış, diğerlerine bir şey denmemiş. Böyle bir şey hukuken geçerli olsa da İslam Hukuku'nda geçerli değildir. Kalan miras varislerin zaten hakkıdır. Bunu da adil bir şekilde İslami kurallar çerçevesinde bölüştürmelidirler.

Bir evi 10 parçaya ayırmak da akıl işi değil elbette. Varisler de birbirirnden razı iseler 3 kişiye kalmasında da sorun yok. Her varis kendi hakkını isteyebilir. Bu arada anneyi de unutmamak gerekir; zira onun da hakkı vardır. :)


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com