Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>pişmiş şarap günah değilmiş,baksen!!!!>>

İlahiyatçılar, "şarabın, kimyasal değişime uğratılarak kullanılmasının günah olmadığını" söylerken, gurmeler de, "Yemeğe katılan şarabın alkolü sıcaktan buharlaşır ve bekletilmiş üzümün kendine has lezzeti kalır" dedi.

SİRKE HALİNDEYSE CAİZDİR

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, şarabın İslamiyete göre haram olduğunu belirterek, "Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır. Ancak, yemekte kullanılan şarap kimyasal bir değişikliğe uğramış, sirke haline getirilmişse bu o zaman caizdir" diye konuştu.

SAKINCASI YOK

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Saim Yeprem; "Yemeğin içine konan şarap, pişirilme sırasında alkol özelliğini kaybeder. Yemekte kullanılan şarap, sarhoşluk verme özelliğini kaybettiği için şarabın sakıncası ortadan kalkar" dedi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş; "Eğer, yemekte kullanılan şarabın sarhoş edici vasfı kalmamışsa, o zaman haram olmaz. Yemekte kullanılan şarabın alkolü kalır mı, kalmaz mı bilmem, ama, peygamberimiz der ki, 'Sizin sirkenizin en iyisi, en hayırlı olanı şaraptan yapılmış olan sirkedir.' Yani, sirke, şarap olarak değil, sirke olarak içilir. Ancak, bu tavsiye edilecek bir şey değil. Lezzet gibi bahanelerle içkinin sofraya sokulmasını doğru bulmam."

ALKOLÜ UÇAR
Dünya ve Türk mutfağının önemli gurmelerinden Engin Akın da; "Şarap, yemekte kendisine has lezzeti olan bir malzemedir. Tıpkı limon, sirke, baharat gibi. Bu nedenle, özellikle Batılılar, yemeğe bir lezzet vermek için şarap kullanır. Yemeğe kullanılan içkinin alkolü sıcaktan buharlaşır ve alkol kalmaz."

EVET GÖRÜŞLERİNİZ ............

sicak sarap "glüh wein" bilhassa almanlarin soguk günlerde ragbet ettikleri bir saraptir... bu sözü onlara söyledigimde bana güldüler, eger öyle olsa bu sarabi icenler sarhos olmamalari lazim, oysa onu icenlerde sarhos olurlar, dediler...


Serbest Kürsü

MollaCami.Com