Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Evin üvey kızı: balkon

Evin üvey kızı: balkon



Balkonların masallarda önemli bir yeri vardır. Jülyet Romeo'yu balkonda bekler, Alaattin ve Jasmine uçan halıya balkondan binerler, Rapunzel saçını balkondan uzatır... Gerçek hayattaki 'masallarda' da yeni prensler, prensesler, krallar, kraliçeler balkonlardan selamlarlar halkı. Çünkü balkonların hem ulaşılabilir, hem ulaşılamaz, hem dışarıda hem içeride, hem saklı hem ortada, havadaki bir bahçe gibi büyülü bir havası vardır. Bize gelince, Türkiye'deki kadar balkonlu bina hiçbir ülkede yoktur. Peki ya sizin balkonunuzda ne var? İkinci bir buzdolabı, eve sığdıramadığınız eşyalar, erzak dolabı... Bir dahaki yürüyüşünüzde dikkat edin, bu kadar çok balkonu olan, fakat balkonları bir o kadar da 'hor kullanan' başka bir ülke var mı? Aslında evin üvey kızı balkonların güzelleştirilmesi ne çok maliyetli, ne de çok zor birşey. Küçük ya da büyük, her balkon kolayca minyatür bir bahçe ya da evinizin bir odası haline gelebilir.

Balkonlar, ilk mimari örneklerinde daha dekoratif amaçlarla yapıldıysa da, zamanla işlevlerini de artırmışlar. Yunan ve Roma mimarisinde katlar yükseldikçe ve arklar yaygınlaştıkça, üzerlerinde balkonlar ve yüksek teraslar belirmiş. Kaleler ve askeri binalarda ise gözetleme noktaları olarak kullanılmışlar. Çağlar boyunca stil değiştirse de, balkonlar her zaman mimarinin önemli bir parçası olmuş. İtalyanların küçük, çiçek dolu balkonları, Amerikan koloniyel mimarisinin zenginlik göstergesi olarak yapılan uzun ve geniş balkonları, New York'un şehre en yüksekten bakan 'penthouse' balkonları, her birinin duvarı farklı renkli olan Türk balkonları, her coğrafyada yeri olan balkonlar... Hepsi de gösteriyor ki, şehrin tam ortasında da olsa, balkonlar evin en güzel kaçış noktasını oluşturuyor. İster yan binalardan saklandığınız bir mekan isterse sadece küçük bir ev bahçesi yaratmayı amaçlayın, balkonlarınız yazın oturmak, kışın ise sadece 'bakmak' için bile uğraşılmayı hak ediyor. Günümüz balkonları, yeni tasarımlar yardımıyla bahçeyi eve, evi de dışarı çıkartıyor, Yani balkonlar hem küçük bir bahçe, hem de evin bir odası haline geliyor.

Balkonunuzun vazgeçilmezi, alan ne kadar küçük olursa olsun, çiçeklerdir. Çiçek seçerken en çok dikkat etmeniz gereken kural, balkonun ne kadar güneş aldığı. Daha çok yeşil, balkonunuzu daha 'bahçe' havasına sokacaktır. Balkonunuz küçükse, çiçekler için duvarlardan yararlanmayı unutmayın. Mudo Concept, Ikea gibi mağazalarda bulabileceğiniz duvar çiçekliklerinin yanısıra tavandan sarkıtılabilecek versiyonlar da iyi bir çözüm. Çiçekler için sadece saksılarla kısıtlı kalmayın. İçi çiçekle dolu eski bakır leğenler, el arabaları saksıların yanında balkonunuza 'hava' katacaktır. Evinizde eskimiş olan her mobilya, elden geçirilerek balkonda kullanılabilirsiniz. Ama sakın bu mobilyaları balkonunuzun genel ambiansına 'uydurmadan' kullanmayın. Aksi halde balkonunuz bir anda depoya döner.

Balkonunuzu tamamlandığında aşağıdakilere gururla el sallamayı unutmayın! Outdoor Wallpaper, yani dış mekan duvar kağıdı, genç tasarımcı Susan Bradley tarafından tasarlanmış. İngiliz tasarımcı, birkaç sezondur tekrar evlerimizde yerini alan nostaljik unsuru, duvar kağıdını dış mekana taşımış. Ürünün değişik tasarımları, boyutları, malzemeleri bulunuyor. Aynalı veya satin paslanmaz çelik, alüminyum, her renkte çelik, akrilik ve ahşap versiyonlarının her biri dış mekan şartlarına dayanıklı. Balkonlara, binaların cephelerine ve hatta adında dış mekan olmasına rağmen evlerin duvarlarına farklı bir alternatif sunuyor.

gerçektende balkon benimde vazgeçilmezlerimden.hele bunaltıcı yaz günlerinde... :) :) ;)


Bahçe Dekorasyonu

MollaCami.Com