Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(1.Hadis) -“Hayırlınız, Kuran-ı Kerimi öğrenen ve öğretendir.” (Buhari c.6,s.108)

Açıklama:Hadis-i şerifin metninde ilmi bir incelemeye girişecek olursak, hayırda en üstün seviyeye ulaşabilmek için şu hususlara riayet gerekeceği anlaşışır:

a-)Önce Kuran-ı Kerimi öğrenme daha sonra öğretme hizmetini şahsında toplamak gerekecektir.Sadece öğrenmekle yetinen kimse, hayırlı bir faaliyet göstermiş olsa bile hayrın en üstün derecesine ulaşamaz.Zira “Teallüm” ve “Talim” kelimeleri arasındaki atıv vavı, mutlak cem içindir.Bu sebeple, bir şahıs bu iki türlü hizmeti mutlaka şahsında toplayacaktır ki hayırda en önde olabilsin.Tek kanatlı bir kuş, ne kadar kanat çırpsa havaya yükselemez.Kuran-ı Kerimi bilen bir kimse, onu başkasına öğretmedikçe, bulunduğu seviyeden ileri giderse de üstün derecelere terakki edemez.

b-) “Teallüm” babı, tekellüf içindir.Bir kimse hayırda ileri dereceye ulaşabilmek için, ilmi öğrenirken karşılaşacağı külfet ve meşakkatlere severek katlanmak gerekecektir.

c-) “Talim” babı da teksir olduğuna göre, çok okutmak suretiyle, fiilde; çok kimseyi bilgi sahibi yapmak yoluyla, mef`ulde çokluk meydana gelmedikçe hayrında en üstün olabilmek kabil değildir.

d-)İlim kelimesi, müteaddi bir kökten gelmektedir.Müteaddi olan bir fiil, mef`ulünü almadıkça, lafız yönünden kelam olsa bile mana cihetinden kemal olamaz.Yani, ilim sahibinin bilgisi kendi şahsında kaldıkça, laf ebeliğinden başka bir işe yaramış değildir.Alim, ilmini başkalarının kafalarına ve gönüllerine aktarmadıkça, “Ene” yi silip “İnna” yapmadıkça kemal derecesinde bir alim olamaz.

40 yeni hadise başlıyoruz :) ALLAH razi olsun okumamıza vesile oluyosunuz


40 yeni hadise başlıyoruz :) ALLAH razi olsun okumamıza vesile oluyosunuz


Mevlam Cümlemizden Razı Olsun İnşaAllah Kardeşim.Selam Ve Dua İle.Allah`a Emanet..

mevlam okuyacağımız hadislerle amel edebilmeyi nasip eylesin..emeğine sağlık


mevlam okuyacağımız hadislerle amel edebilmeyi nasip eylesin..emeğine sağlık


Amin Kardeşim.Allah Razı Olsun..Essalamu Aleykum..

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(2.Hadis) -“Kur`an ehli, ehlüllahtır.” (Feyz`ül-kadir c.1,s.56)


Açıklama:Hadis-i şerifte dikkat edilirse “Kur`an okuyan” denilmeyip “Kur`an al-i” tabirinin kullanılması dikkat çekecek mahiyettedir.Al, bir aileyi teşkil eden topluluğa denir.Bir ailenin fertleri, birbirine bağlı ve saygılı olur.Biri, diğerini korumaya gayret gösterir.Aynen bunun gibi, Kur`an ali de kitab-ı ilahiye karşı saygılı olur ve onu her türlü tecavüzden korur.Bu hareketiyle de ehlüllah silsilesine girmeye mamzed olur.

Allah razı olsun kardeşim devamını bekleriz en kısa sürede....


Allah razı olsun kardeşim devamını bekleriz en kısa sürede....


Mevlam Cümlemizden Razı Olsun İnşaAllah Kardeşim..Devamı Gelcektir İnşaAllah..

Kuran Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(3.Hadis) -“Muhakkak insanlar arasından Allah için ehiller vardır.”

Ashap:

“Ey Allah`ın Resulü, onlar kimlerdir? Dediler.

Resul-i Ekrem:

“Ehl-i Kuran olanlardır.Onlar ehlullahtır ve onun has kullarıdır. (İbni Mace c.1,s.73)

Kuran Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(4.Hadis) -“Kim Kuran okur ve onu hıfzederse, Allah da onu cennete koyar ve ev halkından ateşe girmesi vacip olan on kişiye şefaatçi kılar.” (İbni Mace c.1,s.78)

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(5.Hadis) -“Kuran`ı okumakla mahir olan, şerefli ve itaatkar sefir-i sübhani olan melekler ile beraberdir.Kur`anı, kendine güçlük verdiği halde, kekeleyerek okuyan kimse için iki türlü sevap vardır.” (Müslim,c.2,s.195)


Açıklama:İki çeşit sevabın biri, çekilen zahmete karşılık verilen ecir; diğeri ise okunan Kuranın sevabıdır.Kitap-ı ilahiyi tecvid, tertil ve talim üzerine okuyan kimselerin sevap kemiyetinden ziyade mevki keyfiyetinin yüksekliğine işaret olunmuş, Allah ile Peygamberler arasında elçilik ve sefaret vazifesi gören yüce meleklerin derecesinde bulunacaklarına işaret edilmiştir.

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(6.Hadis) -“Allah, şu kitap ile bir takım kavimleri yükseltir.Bir kısım toplulukları da alçaltır.” (İbni Mace,c.1,s.79;Müslim c.2,s.201)


Açıklama:Hangi Millet, Kur`anı elinde Huccet olarak tutar ve hükmünü baş tacı yaparsa Allah da o Milleti yükseltir.Hangi topluluk da onu saymaz, aşağılık hislerine ve basit menfaatlerine alet ederse Allah o kimseleri alçaltır ve perişan eder.

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(7.Hadis) -“Temiz (abdestli) olmadıkça Kur`ana el dokundurma.” (Feyz`ül-kadir c.6,s.421)


Açıklama:Kur`anı kerime el sürebilmek için, maddeten temiz olmak gerekir.Zira abdestsiz olarak onu ele almak haramdır.Manen temiz olmak için de bakacak gözün, haramdan sakınılması; onu okuyacak dilin, yalan ve benzeri kötü kelamlardan muhafaza edilmesi; onu alacak ve tutacak elin, haram işlere uzatılmaması gerekir.Aksi halde, Kur`anın feyzinden mahrum kalır.

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(8.Hadis) -“Kalbinin içinde Kur`andan bir şey (ayet veya sure) olmayan kimse harap olmuş ev gibidir.” (Tuhfet`ül-ahvezi c.8,s.231)


Açıklama:Cesedin hayatı, can ile; ruhun kemali de Kur`an iledir.Kur`anı Kerim; lafzı, manası ve ahkamı ile ruha yerleşince kişi Allah dostları katarına girmeye namzed olur.Zira efendimizin dili ile “Kur`an ehli, ehlullahtır” buyurulmuştur.
Bir kimsenin kalbi içinde, Kur`anı kerimin lafzı yer tutmaz; o şahsın hareketlerine iyi yönde bir tesir yapmazsa, onun vücudu haram olmuş ev gibidir.Viran olan hane, baykuşların tüneği olur.Kur`andan nasibini almayan insanların ruhu da nefis baykuşunun seslerine, İblis`in şeytani heveslerine ve gaflet örümceğinin ağlarına maruz kalır.

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(9.Hadis) -“Kur`anın arkadaşına (hafız olana), OKU,YÜKSEL.DÜNYADA AĞIR OKUMAYA DEVAM ETTİĞİN GİBİ, OKU! ZİRA SENİN CENNETTEKİ MERTEBEN OKUDUĞUN AYETİN SONUNA KADARDIR” denilir. (Tuhfet`ül-ahvezi c.8,s.232)


Açıklama:O yüce kitap, kendisine sahip çıkan fert ve cemiyetleri, hem dünyada hem de ahirette yükseltir.Dünyada halkın başında taç gibi, ahirette ise cennet içinde şah gibi bir saltanata mazhar olur.

Kur`an Okuma Ve Okutma Hakkında Kırk Hadis


(10.Hadis) -“Cennetin derecelerinin adedi, Kur`an ayetleri sayısıncadır.Kur`an okuyan bir kimse, cennete girdiğinde ondan üstün hiçbir kimse olmayacaktır.” (Feyz`ül-kadir c.2,s.458)


Kırk Mevzuda Kırk Hadis

MollaCami.Com