Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Romatoid artrit eklem romatizması nedir, belirtileri nelerdir?

Daha çok 20-45 yaş arası kadınlarda görülen bir romatizma şeklidir.

Genellikle el ve ayaklardaki küçük eklem­leri sarar. Köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındaki eklem de bundan etkilenebilir. Eklemlerde ağrı, şişme ve hareket zorluğu ile kendisini belli eder. Bilhassa sabahları eklemlerde rahatsızlık verici bir sertlik mevzubahistir.

Hastalığın ilerlemesi halinde, ağ­rı büyük eklemlere de geçerek bunları hareket ettiren kasları etki­si altına ahr. "Sabah sertliği" başladığı zaman, hasta elinde çay bardağını tutamaz; düşürür. Parmaklarını açmakta ve hareket et­tirmekte zorluk çeker. Hastalığın aktif süresi boyunca yüksek ol­mayan bir ateş vardır.

Zamanla eklem çevresindeki dokular şişer, şekil bozuklukları ortaya çıkar.

Romatizmanın başlangıç döneminde aspirin, fenilbutazon gibi ilâçların ve altın zerklerinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bunda da fizik tedavinin ve kaphca kürlerinin etkisi büyük olmakta; ço­ğu zaman iyi neticeler vermektedir.

Çocuklarda ortaya çıkan boğaz ve ağız enfeksiyonlarıyla va­kit geçirmeden mücadele edilmeli; tedavisi sağlanmalıdır. Diş as­peleri, bademcik iltihapları, farenjit bunların başında gelmekte­dir.

Soğuk ve rutubetli havada fazla kalmamalı; ıslak elbise ile, yahn ayak dolaşmamalıdır. Bu cümleden olarak; kışın kazak, yün çorap, atkı ve başlıksız dışarı çıkmamalıdır.

Sağlık şartları yönüyle elverişsiz ortamlarda çalışmamalı; yorucu, yıpratıcı eğlencelerden, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır.

İstirahate yetecek kadar uyumalı, vitamin ve protein ihtiva eden sebzeleri ve gıdaları sofradan eksik etmemelidir.

Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi mevsim hastalıklarını ha­fife almamak; hastalık geçinceye kadar istirahat etmeli ve iyi bes­lenmelidir.


Kas ve Kemik Hastalıkları

MollaCami.Com