Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


MİDE KANSERİ,NEDENLERİ,BELİRTİLERİ

1-MİDE KANSERİ NEDİR?:

Mide, karnın sol üst bölgesinde bulunur. Mide kanseri midenin kötü huylu tümörüdür. Genel olarak midenin iç yüzü derisinden (mukoza) gelişmektedir ve sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada ve ülkemizde en çok ölüme neden olan kanser sıralamasında; erkeklerde akciğer, kadınlarda da meme kanserinden sonra ikinci sırada mide kanseri gelir. Mide kanseri 50-70 yaşlar arasında daha sık ve erkeklerde de kadınlara göre 2 kat daha fazla görülür.

2-MİDE KANSERİNİN NEDENLERİ:

Mide kanserinin görülmesinde, beslenme alışkanlığı önemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, nişasta ve karbonhidratlardan zengin beslenme, mide kanserinin en sık görülen nedenlerindendir. Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir. Pişmiş gıdaların uzun süre bekletilmesi ve bayat olarak tüketilmesi, ızgarada pişirilmiş, tütsülenmiş gıdaların, hazır et ürünlerinin ve salamura gıdaların fazla tüketimi; gıdaların konserve/ salamura yapılarak veya tütsülenerek saklanması ve nemli, sıcak, küflü vb. olumsuz şartlarda bulundurulması ve bu tür gıdaların fazlaca tüketilmesi; direkt ısı kaynağı ile temasının olduğu yöntemler ile aşırı pişirilmiş ve yanık gıdalar (ızgara, döner, fast-food, vb) kanser riskini arttıran nedenler arasındadır. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır.

Ailesel yatkınlığın (genetik) mide kanserinde rol oynadığı gösterilmiştir. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır.
Midede gastrit (mide iç yüzünün kronik iltihabı) ve ülsere neden olan H.pylori bakterisi kansere neden olabildiğinden, bakterinin ortadan kaldırılması, kanser riskini azaltır. Sigara kullanmak, midede iltihap oluşmasında rol oynadığı için, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Ayrıca, bazı hastalıklar ve mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır.

3-MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ:

Mide kanseri tamamen belirtisiz seyredebildiği gibi (erken mide kanserinde belirti olmaz) bazen bazı belirtilerle kendini belli edebilir. Bu belirtiler sindirim sisteminin çeşitli rahatsızlıklarının (ülser, gastrit, vb.) belirtisi olabileceği gibi mide kanserinin belirtileri de olabilir.

Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkar. Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir. Fark edildiğinde hemen doktora başvurulmasını gerektiren belirtiler şunlardır:

• Mide bölgesinde ağrı ve midede ağırlaşma hissi,

• Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği,

• Bulantı ve kusma,

• İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı (şiddetli olur ve kısa sürede ortaya çıkar.)

• Erken doyma hissi,

• Yutma güçlüğü

• Kansızlık (anemi; özellikle demir eksikliği anemisi),

• Yorgunluk,

• Mide veya bağırsakta kanama (gizli seyreder; dışkının rengi siyahlaşır)


Uzm.Dr. Candan Ofluoğlu

RABBİM muhafaza buyursun bir anda korktum yaa
son günlerde kzımın midesi çok rahatsız sürekli kitleniyor diyor ve çıkarıyor
doktora gitti gaztirit dedi birde aşırı yoruluyor ..

paylaşım için sağol denizce kardeşim. geçmiş olsun hakyolcusu. kızınıza ballı kudret macunu alıp kullandırırsanız faydasını görürsünüz inşallah

inşallah hemen alayım misal oruçtuttu ilk gün böyle berbat oluyor

Rabbim hastalara şifa ihsan eylesin, paylaşım için teşekkürler...

Allah sizlerdende razı olsun bu arada sayın hak yolcusu aktarcı kardeşin söylediği ballı kudret macununu kullanmanızı tavsiye ederim inşaallah faydası olur


paylaşım için sağol denizce kardeşim. geçmiş olsun hakyolcusu.

Allah razı olsun kardeş

Allah razı olsun kardeşim bu bilgileri hatırlattığınız için teşekkür ederim.
bu arada Hakyolcusu kardeşim kudret narı hakikaten çok faydalı yalnız her mideye yaramıyor dikkat etmelisiniz. ::)


Kanser Çeşitleri

MollaCami.Com