Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kalp Yetersizliği ve tedavisi

Kalp Yetersizliği kalbin pompa fonksiyonunun bozulması durumudur. Kalp yetersizliğinde, dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz. Kalbin pompa fonksiyonunun bozulması ayaklarda, karında ve akciğerlerde sıvı birikimine ve ciddi nefes darlığına ve nihayet ölüme yol açar.

Kalp Yetersizliğine Yol Açan Durumlar Nelerdir ?

1.Koroner Arter Hastalığı : Kalp yetersizliğine en sık yol açan nedenlerden biri koroner arter hastalığıdır.Ateroskleroz nedeniyle koroner arterlerde meydana gelen darlıklar koroner kan akımının azalmasına ve kalbin pompa fonksiyonunun bozulmasına neden olur.Koroner arterlerdeki darlıklar by-pass operasyonu yada balon anjiyoplasti ile tedavi edilir.

2.Aritmi : Ritm bozukluğu kalbin pompa fonksiyonunun bozulmasına yol açan nedenlerden biridir.

3.Kalp Krizi ( Miyokard İnfarktüsü ) : Kalp krizi ardından kalp kasında kasılma fonksiyonu göstermeyen bir doku ( skar dokusu ) oluşur. Ayrıca kalp krizi ardından meydana gelen yeniden şekillenme kalp fonksiyonlarının dahada bozulmasına neden olur.

4.Hipertansiyon ( Yüksek kan basıncı ) : Kalp yetersizliğine en sık yol açan durum yüksek kan basıncıdır. Kalp yetersizliği tanısı olan hastaların yaklaşık %75 ' inde daha önce konulmuş hipertansiyon tanısı vardır. Kontrol edilmeyen yüksek kan basıncı kalbin iş yükünün artışına neden olur.Tedavi edilmeyen hipertansiyon kalp yetersizliğine yol açar. Yüksek kan basıncı kalp krizi riskinide artırmaktadır.

5.Kardiyomiyopati : Kardiyomiyopatilerde kalp kasında anormal genişleme , kalınlaşma veya esnekliğinde azalma görülür.Sonuç olarak bu durum kalbin pompa fonksiyonunun bozulmasına ve kalp yetersizliğine neden olur. Kardiyomiyopati çoğunlukla viral infeksyonlarla veya alkol kullanımıyla ilişkilidir ; ancak bir kısım hastada kardiyomiyopatiye yol açan sebeb bulunamaz.

6.Kalp Kapak Hastalıkları : Kalp kapaklarında oluşan darlık ( stenoz ) veya yetersizlik ( regurgitasyon ) kalp yetersizliğine yol açar.Bu hastalar başlangıçta ilaç ile tedavi edilirken ileri aşamada cerrahi tedavi ile kapak onarımı yapılır.Kapak hastalıkları en sık yaşlanma nedeniyle kalp kapaklarında oluşan bozulma nedeniyle olur.Daha az olarak doğumsal bozukluklar ve infeksiyon ( valvüler endokardit ) kalp kapak hastalığına neden olur. Akut Romatizmal Ateş ülkemizde kalp kapak hastalığına yol açan önemli bir hastalıktır.

7.Doğumsal Kalp Hastalıkları : Kalpte ve kalple ilişkili damarlarda doğumdan itibaren var olan yapısal bozukluklar kalp yetersizliğine yol açabilir.

8.Akciğer Hastalıkları ( Pulmoner hipertansiyon ) : Pulmoner hipertansiyon varlığında kalbin sağ bölümünde pompa fonksiyonunda bozulma meydana gelir.Bu durum konjestif kalp yetersizliğiyle sonuçlanır.

9.Diabetes Mellitus :Diabetes Mellitus ; koroner arter hastalığı ve kalp krizi oluşmasında önemli bir risk faktörüdür.

10.Uyku Apnesi Hastalığı : Uyku-apne hastalığı ; uyku esnasında yumuşak damak kaslarının tonusunu kaybetmesiyle solunum yolunda daralma ile karakterize olan bir hastalıktır.Solunum yolundaki daralma vücudda oksijen eksikliğine yol açar ve beyinden gelen uyarı ile göğüs kafesi kasları ve diyafram uyarılır.Bu uyarı ile horlamaya benzer bir ses ile nefes alma ve ardından uyanma görülür.Bu durum kan basıncında yükselmeye , kalp hızının artmasına , vücudun oksijen ihtiyacının artmasına yol açar.Bu artışlar iskemi , ritm bozukluğu , kronik hipertansiyon , pulmoner hipertansiyon ve karotis arter hastalığı için risk oluşturur.Bu hastalığın tedavisinde CPAP cihazı kullanılır.Bu cihaz uyku esnasında devamlı olarak hava akımı sağlamaktadır.CPAP cihazı kan basıncında düşmeye ve kalp debisinde artışa yol açarak kalp yetersizliği belirtilerinin azalmasını sağlar.

11.Anemi (Kansızlık) : Anemi kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınmasından sorumlu olan hemoglobin molekülündeki azalma ile karekterizedir.Kronik şiddetli anemi kalp yetersizliğine yol açabilir yada mevcut olan kalp yetersizliğinde ilerlemeye neden olabilir.Hafif-orta düzeyde anemi kalp yetersizliği olan hastalarda sık rastlanan bir durumdur.Yapılan son çalışmalar ile anemi tedavisi ile kalp yetersizliği belirtilerinin azaldığı görülmüştür.İntravenöz demir ve Eritropoetin ( kırmızı kan hücrelerinin yapımı artıran bir protein ) tedavisi ile kalp yetersizliği olan hastalarda kalp debisinde artış ve diüretik ihtiyacında azalma görülür.

Kalp yetersizliğine yol açan diğer hastalıklar arasında SLE ( sistemik lupus eritematozis), romatoid artrit, hipertiroidizm, kemoterapi, alkol-kokain kullanımı vardır.

Kalp yetersizliği gelişmesini kolaylaştıran risk faktörleri şunlardır :

• Sigara içme
• Obezite ( ideal kilonun % 20 ' sinden fazla olma )
• Hareketsiz yaşam
• Fazla miktarda tuz tüketimi
• Hipertansiyon
• Aritmi
• Akciğer hastalığı veya pulmoner emboli
• İnfeksyon
• Emosyonel stress
• Sıvı fazlalığı
• Hiper veya hipotiroidizm

Kalp Yetersizliğinin Belirtileri Nelerdir ?

Kalp yetersizliği belirtileri akciğerlerde ve bacaklarda sıvı birikimine veya diğer organların kan dolaşımının azalmasına bağlıdır. Belirtilerin ortaya çıkması belirli bir süreç sonunda olur.Genellikle hastalar ileri aşamalara kadar tedavi görmezler. Kalp yetersizliği belirtileri şunlardır :

Nefes darlığı: nefes darlığı kalp yetersizliğinin en erken belirtilerinden biridir.Hasta günlük aktivitelerinden sonra yorgun ve zayıf hisseder.Fiziksel aktiviteye karşı dayanıklılık azalmıştır , kaslarda güçsüzlük şikayeti olur.Kalp yetersizliğinde diğer görülen belirtiler bacaklarda şişme ( ödem ) ,boyun venlerinde dolgunluk , karın şişliği , karın ağrısı , bulantı , şuur bulanıklığı ve çarpıntıdır.Kalp yetersizliği olan hastanın fizik muayene bulguları şunlardır : anormal kalp sesi ve üfürümler , akciğerlerde sıvı birikimine bağlı raller , kalp atışlarının hızlanmasına bağlı olarak taşikardi yada aritmi , sıvı tutulumuna bağlı karaciğerde büyüme , kalpte hipertrofi ve genişleme ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma saptanır.

Kalp Yetersizliği tanısı nasıl konur ?

Kalp yetersizliği tanısı hikaye , fizik muayene ( kalp seslerinin dinlenmesi , kan basıncı ve nabız kontrolü ) ile konur.Hikaye ve fizik muayeneye yardımcı olarak çeşitli tanı amaçlı testler yapılır.Böbrek ve tiroid fonksiyonu , anemi , elektrolit dengesizliği araştırılır.Kalp yetersizliğinin teşhisinde B tipi natriüretik peptid ( BNP ) ölçülebilir.Kalp yetersizliği ilerledikçe kalp tarafından yapılan BNP düzeyinde artış olmaktadır. Ekokardiyogram ile kalp odacıklarının boyutları , kalbin pompa fonksiyonu , kalp kapaklarının fonksiyonel durumu değerlendirilir. Stress ekokardiyogram istirahat ve egzersiz durumunda kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Ekokardiyogram kalp yetersizliği tanısı koymada önemli bir testtir. Elektrokardiyogram ( EKG ) kalbin elektriksel aktivitesi hakkında bilgi verir. EKG ile anormal kalp ritmi , kalp genişlemesi , kardiyak iskemi tanısı konulabilir. Egzersiz stress testi ile kalbin fiziksel aktivite karşışında performansı değerlendirilir. Radyonüklid görüntüleme, kalp dokusunda zarara uğramış ve çalışmayan bölgelerin belirlenmesinde kullanılır, ventrikülogram ise kalbin pompa fonksiyonu hakkında bilgi verir.
Göğüs Röntgeni ile kalbin şekli ve boyutu, akciğerlerde sıvı birikiminin durumu hakkında bilgi edinilir. Koroner anjiyografi ile kalp damarlarının durumu hakkında bilgi elde edilir.

Kalp Yetersizliği nasıl tedavi edilir ?

Kalp yetersizliği tanısı konması ve tedaviye başlama ne kadar erken dönemde olursa uzun dönemde hayatta kalma oranı o derece yüksek olur.Kalp yetersizliği olan hastalara yaşam tarzlarını değiştirmeye yönelik öneriler yapılmalıdır. Diyet, tuz alımının azaltılması, ideal vücut ağırlığının sağlanması, sigarayı bırakma ve kalp yetersizliğinin derecesine göre düzenli egzersiz yapma konularında öneriler yapılmalıdır. Kalp yetersizliği olan hastalar aşırı sıvı alımından kaçınmalıdır. Vücud ağırlığının günlük takibi yapılmalı; bir hafta içinde 1500 gr üzerinde kilo artışı varsa doktora başvurması ve ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi önerilmelidir. Kalp Yetersizliği tedavisinde şu ilaçlar kullanılmaktadır : ACE inhibitörleri, Angiotensin II reseptör blokerleri, Beta Blokerler, Diüretikler, Digoxin, İnotrop ilaçlarlar

Kalp yetersizliği koroner arter tıkanıklığı yada yüksek kan basıncına bağlı olarak gelişmiş olabilir. Bu durumda altta yatan neden tedavi edilmelidir. Bazı durumlarda kalp yetersizliği alltta yatan nedenin ortadan kaldırılması ile tamamen tedavi edilir ( örneğin ani gelişen iskemide olduğu gibi ) ; ancak çoğunlukla kalp yetersizliği kronik ve ilerleyici bir hastalıktır.
Kalp yetersizliği tedavisinde yapılan cerrahi girişimler şunlardır : koroner arter by-pass operasyonu, kapak operasyonu ( ileri derecede olan darlık ve yetersizliklerde ), pace-maker implantasyonu( kalp yetersizliğine yol açan bradikardi durumunda ), kardiyak resenkronizasyonu sağlamak için biventriküler pacemaker takılması, ventrikül anevrizmasına yönelik cerrahi operasyon, şiddetli kalp yetersizliğinde kalp transplantasyonu, ICD implantasyonu (kalp yetersizliğini tedavi etmesinden çok bu hastalarda görülen ölümcül aritmilerin önlenmesinde yararlıdır) ve sol ventriküle mekanik destek sağlayan cihazların kullanımı, kalbin etrafına yerleştirilen Heart Jacket isimli cihaz ile sol ventriküle destek sağlanması gibi yöntemler uygulanmakta ve etkileri araştırılmaktadır.
Kalp Yetersizliği tanısıyla hastaneye yatırılan bir çok hasta kalp yetersizliğinin derecesine göre haftalar-aylar süren tedavi ile belirli bir seviyede günlük aktivitelerini yapacak duruma gelmektedir. Her hastaya fiziksel ve emosyonel stressten uzak durma, istirahat, bazen ölçülü egzersiz önerilmelidir.

Akut Kalp Yetersizliği Nedir ?

Akut kalp yetersizliği acil müdahelenin yapılmadığı taktirde ölümcül olan klinik bir tablodur. Sıklıkla kalp krizi, hipertansiyon krizi ve aritmiler esnasında görülür.

Kalp Yetersizliği ciddi bir kilinik tablo olmasına rağmen tedavi konusunda son çalışmalar gelecek için ümit vericidir.

Nişancı Kardiyoloji merkezi

teşekkürler degerli zambak


Kalp ve Damar Hastalıkları

MollaCami.Com