Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 20 sonuçtan 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.
  1. #1
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

      
    Kafiye-1



    KELİMENİN KISIMLARI

    İSİM, FİİL, HARF

    İsmin Tarifi ve Hususiyetleri
    Lam, Harfi Cer ve Tenvin'in dahil olması, İsmin Müsnedün ileyh ve
    Muzaf olması

    MUREBİN NEVİLERİ
    - Müfret Munsarıf, Cemi Mükesseri Munsarıf
    • Haleti Raf'ı Zamme
    • Nasbı Fetha
    • Cerri Kesre iledir. زيد -- رجال gibi.
    - Gayrı Munsarıf.
    • Haleti Raf'ı Zamme
    • Nasbı ve Cerri Fetha iledir.
    - Cem'i Müennes Salim
    • Haleti Raf'ı Zamme
    • Nasbı ve Cerri Kesre iledir.
    - Esma-i Sitte-i Mu'telle.
    • Haleti Raf'ı 'و'
    • Nasbı 'ا'
    • Cerri 'ي'iledir.
    - Cemi Müzekker
    • Raf'ı و-
    • Nasbı ve Cerri 'ي' iledir.

  2. #2
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-2



    Kâfiye'nin gayrı munsarif bahsi.
    Dokuz illetten iki illet bulunan murab isim...

  3. #3
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-3



    Gayrı Munsarifin illetlerinin devamı.
    Alem olan gayrı munsarif kelime nekre yapılınca munsarif olur.
    tarif lamı alan ve muzaaf olan gayrı munsarif kelime de kesre ile cerri alır.

  4. #4
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-4



    Kafiye... Merfu' isimler. evvelkisi faildir.
    tenazu' bahsi....

  5. #5
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-5



    Naibi fail.
    mübteda ve haber. Nekre kelime nasıl mübteda olabilir.
    Haberin öne geçtiği yerler.
    haberin hazfedildiği yerler.

  6. #6
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-6



    Mefulu mutlakın fiili kaç şekilde hazif olunur?
    Cevap: Mefulu mutlakın fiili, cevazen ve vücuben hazf olunur. Vücuben hazfi; semaî olur, kıyası olur. Mefulu mutlakın amilinin vücuben ve semaen hazif olunduğu yerler yedidir. Bunlar: سقيا, رعيا, خيبتا, جدعا, حمدا, شكرا, عجبا

    Mefulu bihin fiili kaç şekilde hazif olunur?
    Cevap: İki şekilde hazif olunur. Cevazen olur. Vücuben olur.
    Cevazen hazfine misal: من اضرب diyen kimseye زيدا demek gibi.
    Vücuben hazfi ise dört yerdedir. 1- Semaî devamı sonraki derslerde gelecek....

  7. #7
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-7



    Münada... Nida edilen lafzın irabı. mebni olarak ref olur.
    lam ile cer olur ve nasb olur.
    Münadanın tabilerinin irabı...
    İstiğase -yardım istemek için kullanılan nida şekli.
    nüdbe- ağıt yakmak için kullanılan lafız.

  8. #8
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-8



    Kâfiye dersi: Mef'u lü bihin amilinin gizlendiği üçüncü yer iştiğal bahsi yani izmar ala şeritatuttefsir....

    dördünccüsü tahzir -sakındırma- babıdır.

  9. #9
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-9



    Kafiye dersi: 30. sayfada mefulü fih, mefulün leh ve meah bahisleri.

  10. #10
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-10



    Kâfiye dersi: Hal ve temyiz bahisleri.

  11. #11
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-11



    Kâfiye dersi: Müstesna..Muttasıl ve munkatı' olur.
    istisnayı muferra'.
    İlla ile gayr arasındaki kullanım benzerliği.

  12. #12
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-12



    Kâfiye dersi: kane ve benzerlerinin haberi.
    İnne ve benzerlerinin ismi.
    la li, nefyil cins in haberi
    leyse ye benzeyen ma ve la nın haberi.

  13. #13
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye -13



    Mecrurat bahsi. Bu, muzaafun ileyhtir. ya fiilin harfi cer ile mef'ul alması şeklinde olur veya muzaaf ile birlikte kullanılır. İzafet iki kısım olur. Manevi ve lafzi.
    Manevi izafetin faidesi, lafzi izafetin faidesi.
    Tevili yapılan şeylerin izafeti...

  14. #14
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-14



    tabiler bahsi. evvelkisi sıfattır. iki kısım olur. mevsufunun hali ile vasıflanan ve mevsufunun müteallıkının hali ile vasıflanan.
    sıfat mevsufuna hangi şeylerde uygun olacaktır.
    zamir ile sıfat getirilir mi.

  15. #15
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    295
    Rep Gücü
    3

    Cevap: Kafiye Dersleri - Ali KARA Hocaefendi

    Kafiye-15



    Atıf, on harften biri ile yapılır. Merfu' muttasıl zamire atıf yapılacağı zaman önce munfasıl zamir ile tekid yapılır....
    Tekid, lafzi ve manevi olur.
    lafzi olan ilk lafzın tekrarı ile olur.
    manevi tekid bazı kelimeler ile yapılır.. Nefs, ayn, kül, ecmau gibileri...

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)

     

Benzer Konular

  1. Emsile Dersleri - Ali KARA Hocaefendi
    Konuyu Açan: Fihi Ma Fih, Forum: Emsile.
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj : 04-10-2013, 15:55
  2. İzhar Dersleri - Ali KARA Hocaefendi
    Konuyu Açan: Fihi Ma Fih, Forum: Izhar.
    Cevaplar: 33
    Son Mesaj : 04-06-2013, 23:45
  3. Avamil Dersleri - Ali KARA Hocaefendi
    Konuyu Açan: Fihi Ma Fih, Forum: Avamil .
    Cevaplar: 9
    Son Mesaj : 02-06-2013, 20:18
  4. Maksud Dersleri - Ali KARA Hocaefendi
    Konuyu Açan: Fihi Ma Fih, Forum: Maksut.
    Cevaplar: 13
    Son Mesaj : 30-05-2013, 21:39
  5. Bina Dersleri - Ali KARA Hocaefendi
    Konuyu Açan: Fihi Ma Fih, Forum: Bina.
    Cevaplar: 12
    Son Mesaj : 29-05-2013, 20:28

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu açma yetkiniz yok.
  • Cevap yazma yetkiniz yok.
  • Eklenti yükleme yetkiniz yok.
  • Mesajınızı değiştirme yetkiniz yok.
  •