Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Vajinismus

Vajinismus
Vajinismus veya Vaginismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir.Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması ya da cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiyede görülme sıklığı yüzde 10 dur.
Vajinismus tedavisi
Vajinismus sorunu yaşayan kadın ilk olarak sorunu kendi başına aşmak için çabalar. Kadının bu çabası bazen yıllar boyu devam edebilir. Eşi de bu durumu kanıksadığında 10 yıl boyunca bile çocuk sahibi olamayan, ilişkiye giremeyen çiftler olabilir. Butür çözülmeyen sorunlarda eşler etrafın çocuk yokmu baskılarına çocuğumuz olmuyor şeklinde cevaplar vermeye başlayabilir. Tıbbi destek almak için ise genelde ilk akla gelen kadın doğum uzmanına başvurmaktır. Bilinçli bir kadın doğum uzmanı fiziksel muayenede herhangibir sorun görmezse tedaviyi üslenmek yerine aileyi bir psikoloğa yönlendirir. Eğer bunu yapmaz ve anestezi altında muaynehanede ilişki kurdurma gibi ilkel, onur kırıcı ve hiçbir fayda vermeyen uygulamalar yaparsa bu uygulama kadında travmaya yol açar ve varolan sorunu daha da derinleştirir. Bu tarz uygulamalara maalesef sıklıkla rastlıyoruz. Oysaki vajinismusta ne ilaçların nede anestezinin çözüme bir faydası yoktur. Çözüm psikolog tarafından uygulanacak bilişsel-davranışçı terapive sistematik duyarsızlaştırma yöntemi ile sağlanabilir. Psikoloğun uygulayacağı tedavide herhangi bir fiziksel muayene ya da müdahale kesinlikle sözkonusu değildir. Fiziksel muayene gerekiyorsa hasta kadın doğum uzmanına yönlendirilir. Psikolog önce eşleri birlikte görüşmeye alır. Onların sorun hakkındaki düşünce ve bakış açılarını analiz eder. Eşlerde sorunla ilgili yanlış bilgi ve bakış açıları varsa bunlar düzeltilir. Daha sonra kadınla bireysel olarak korkuları üzerine görüşmelere başlanır. Bilişsel hazırlık aşaması tamamalandıktan sonra kadın kendini hazır hissettiğinde kendi kendine yapacağı bazı fiziksel egzersizler, rahatlama egzersizleri sözlü ve gerekirse resimli anlatım yoluyla öğretilir. Kadın verilen ev ödevlerini başarması için cesaretlendirilir. Egzersizlerin bitiminden sonra eşiyle yapacağı çalışmalar anlatılır. Bu aşamada erkek tekrar sürece dahil edilir. Bu uygulamalar sonunda ortalama 5-10 seansta sorun çözülebilmektedir.

Kaynak
: www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


Kadın Hastalıkları

MollaCami.Com