Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İspanya Müslümanları

İspanya Müslümanları
Hıristiyanlaştırılmaları Ve Sürülmeleri:
İspanya toprakları, miladi 711'de Târık bin Ziyad'ın kumandasındaki Müslüman kuvvetler tarafından fethinden 1492'de son Gırnata Emîrliği'nin yıkılışına kadar 781 yıl bütünüyle veya bölgesel olarak Müslümanların yönetiminde kalmıştır. Bu süre zarfında tedricen İspanya nüfusunun yarısından fazlası İslâm ile şereflenmişti.
Peki, 1492 sonrası bu Endülüs ya da İspanya Müslümanlarına ne oldu? Reconquista hareketi ile ülkeyi ele geçiren İspanya Krallığı neler yaptı da bunca Müslüman nüfus âdeta buharlaştı?
Önce din adamları üzerinde baskı kuruldu, ardından kitapları toplatılıp yakıldı. İkna çabaları yetersiz kalınca tertiplerle erkekleri katledildi, kadınları köleleştirildi, çocukları Hıristiyan ailelere dağıtıldı. Diğer bölgelerdekiler zorla ve topluca vaftiz edildi, idarî görevde bulunanların işine son verildi. Etrafı duvarlarla çevrili mahallelerde yaşamaya zorlandılar. Evlilikleri geçersiz ilân edildi, isimleri değiştirildi. Domuz eti yemeye, içki içmeye zorlandılar. Yüzyıllardır giydikleri kıyafetleri yasaklandı. Arapça konuşmaları ve yazmaları yasaklandı. Camiler kiliseye çevrildi, hamamları yıkıldı, evlerinde dahi yıkanmaları istenmiyordu. Silâh taşımaları yasaklandı. Ödemek zorunda oldukları ve her geçen gün artırılan vergilere yeni yeni kalemler eklendi. Hayat alanları iyice daraltıldı. Bunlarla da yetinmediler. Sonunda “Eski Hıristiyanlar” dışındaki bütün unsurların İspanya'yı en kısa sürede terketmesi istendi ve gereği zorla yapıldı. Bütün nüfus bugünkü Fas ve Cezayir üzerinden Afrika'ya ve Fransa üzerinden Avrupa'ya dağıtıldı.

o yakılan el yazması kitaplardan sadecec 2 tanesi kalmış...
ve o iki kitapla ordaki bilgilerle insanlar uzaya çıkmış...
düşünün yakılan kitaplar olsa neler olurdu...
inş bir gün bizde bu duruma düşmeyiz....
tşkkrlr...

ELHAMRA SARAYI ecdadimizin oralarda biraktigi izler...


teşekkürler kardeşim. güzel bir konu.
biz hak din olan islamiyeti gereği gibi yaşayamadığımızdan dolayı bu durumlara geliyoruz. 12 milyon nüfusluk israile bakıyoruz da bütün dünyayı yönetiyor. sebebi de hak olmamasına rağmen inandıkları değere çok sahip çıkıyorlar. şairin dediği gibi sahipsiz bir vatanın batması haktır. sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.

geçen bir tv programının ispanya ile ilgili belgeselinde el hamra sarayını gösterdiler.muhteşem bir saray ispanyolların endülüsten kalan mirastan sahip çıktıkları tek yer.buraya sahip çıkmalarının tek sebebi ise bu el hamra sarayının onlar için iyi bir ticaret kaynağı olmasıdır.çünkü buraya hersene milyonlarca turist gelip ziyaret etmektedir.

Bugun okudugum bir kitaptaki bir paragrafi sizlerle paylasmak istiyorum:

Nobel odullu Fransiz Fizikci Pierre Cuirie:

- " Endulusten bize 30 kitap kaldi , atomu parcalayabildik. Eger yakilan bir milyon kitabin yarisi kalmis olsaydi,bugun coktan uzayda galaksiler arasinda seyahat ediyorduk," demistir...



Ayni kitabin bir yerinde de sunlar yaziyordu:

Enduluslu bilgin Abbas bin Firnas labaratuvarda suni bulutlarla gok gurultusu ve yildirim meydana gelisini gosterecek kadar yuksek ilmi seviyeye ulasmisti.

çok doğru bu gün ümmet olarak acınacak haldeyiz.Rabbim kaldırsın bizleri inşaallah


İslam Tarihi

MollaCami.Com