Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 16 sonuçtan 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree43Likes

Konu: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

  1. #1
    Aktif Üye Kasirga KÂŞİF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Nov 2011
    Mesajlar
    4,394
    Blog Entries
    249
    Rep Gücü
    19

    Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

      


    Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)


    1888 (H.1306) senesinde Silistre'nin Ferhatlar köyünde doğdu. Son devir din âlim ve velîlerinden. Babası zamânın müderrislerinden Hâfız Osman Efendidir. Soyu Fâtih Sultan Mehmed Hanın 'Tuna Hani' olarak tâyin ettiği ve kendi kız kardeşi ile evlendirdiği Idris Beye dayanmaktadır.


    Babası Osman Efendi tahsîlini İstanbul'da tamamladıktan sonra Silistre'ye giderek meşhûr Satırlı Medresesinde yıllarca müderrislik yaptı.

    İlim ehli ve fazîlet sâhibi bir âileden dünyâya gelen Süleymân Hilmi Tunahan, ilk tahsîlini Silistre Rüşdiyesinde ve Silistre Satırlı Medresesinde yaptı. Bilâhare tahsîlini tamamlamak için İstanbul'a gelerek Sahn-i Semân (Fâtih) Medresesine kaydoldu.

    Fâtih dersiâmlarından ve o devrin meşhûr âlimlerinden Bafralı Ahmed Hamdi Efendi (Büyük Hamdi Efendi)nin ders halkasına devâm etti. Zamânın usûlüne göre aklî ve naklî ilimleri tahsîl ettikten sonra 1916 senesinde Ahmed Hamdi Efendiden birincilikle icâzet, diploma aldı.

    Daha sonra o zamanki tâbiri ile dersiâm (profesör) olarak yetişmek üzere Süleymâniye Câmii medreselerinden Medresetü'l-Mütehassisînin tefsîr ve hadîs kısmına devâm etti. Son derece parlak bir zekâya sâhip olan Süleymân Hilmi Tunahan, 1919 senesinde Medresetü'l-Mütehassisîn'den birincilikle mezûn oldu. Aynı yıllarda Medresetü'l-Kuzâti (Hukuk Fakültesini) da üstün bir derece ile bitirdi.

    Böylece bir taraftan dersiâm diğer taraftan da kâdılık rütbelerine ulaşarak devrinin zâhirî ilimlerini tamamladı. Mezûniyetini müteâkip İstanbul'da dersiâm olarak vazîfeye başlayan Süleymân Hilmi Tunahan bir müddet sonra medreselerin kapatılması üzerine vâizliğe tâyin edildi. Uzun müddet İstanbul'un Sultanahmet, Süleymâniye, Yeni Câmi, Şehzâdebaşi ve Piyâle Paşa gibi büyük câmilerinde halka vâaz ederek insanlara İslâmiyetin emir ve yasaklarını anlattı.


    Zâhirî ve bâtinî yönden yüksek derece sâhibi olan Süleymân Hilmi Tunahan, îtikâdda Ehl-i sünnet, amelde Hanefî mezhebine, tasavvufta Nakşibendiyye yoluna mensûb idi. Ehl-i sünnet vel-cemâate son derece bağlıydı. Kendisinden feyz alan talebeleri ile vâaz ve sohbetlerine devâm eden kimselere en büyük tavsiyesi; 'Ehl-i sünnet vel-cemâat' akîdesine ihlâs ve samîmiyetle bağlı olmalarıydı.

    72 senelik ömrü boyunca İslâmiyetin emir ve yasaklarını öğrenmek, öğretmek ve insanlara anlatarak onların dünyâ ve âhiret saâdetine kavuşmalarina vesîle olan Süleymân Hilmi Tunahan 16 Eylül 1959 senesinde İstanbul'da Kısıklı'daki evinde vefât etti. Karacaahmet Kabristanlığına defnedildi.
    Suvari, anise, Damla_ ve başka 11 kişi bunu beğendi.
    Kulluğun en güzeli;

    kulun Allahü teâlânın verdiği nimetler karşısında,

    şükürden âciz olduğunu bilmesidir.

    Abdullah Harrâz "Rahmetullahi Aleyh


  2. #2
    Aktif Üye Poyraz Zümrüd-ü Anka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Feb 2012
    Mesajlar
    1,717
    Rep Gücü
    14

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Allah razı olsun kardeşim
    KÂŞİF bunu beğendi.
    Sen!
    Kandili bile görmeyen kör!
    Kandille neyi göreceksin?


    Sadi-i Şirazi

  3. #3
    Üyemiz Okur Aşık-ı Divane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Mar 2012
    Mesajlar
    30
    Rep Gücü
    6

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Allah razı olsun
    Suvari ve KÂŞİF bunu beğendi.
    Küntü meyten fii buhuurri-l ğayyi ve-l ismi ğariigaa
    Küntü abden fii guyuudi'z-zenbi memluuken ragiigaa
    Meddeli'ş-şeytaanü min esbeebihi hablen vetiigaa
    Münkeraatün küntü aatihaa ğuruuben ve şüruugaa

  4. #4
    Moderator Firtina vahit koç - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Apr 2010
    Mesajlar
    2,376
    Rep Gücü
    23

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Allah razı olsun kardeşim
    KÂŞİF bunu beğendi.
    ‘Süleyman’ Olarak Yaşamak
    İmkân yok belki, Sultan Fatih gibi at üstünde ölmeye
    Bedenimizi, Ulubatlı Hasan gibi oklara siper etmeye
    Kanuni Sultan Süleyman gibi dünyayı inletmeye
    Ama sözümüz var Üstâza; hizmet peşinde koşmaya
    Ehl-i küfre inat, Allah için dinimizi-imanımızı korumaya
    Her birimiz bir ‘Süleyman’ olarak yaşamaya
    Dünyayı birer ‘Süleyman’ olarak terk etmeye

  5. #5
    Moderator Emektar Damla_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    7,291
    Rep Gücü
    29

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Allah c.c razi olsun kardeşim
    KÂŞİF bunu beğendi.

  6. #6
    Aktif Üye Firtina kitapci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Mar 2011
    Mesajlar
    2,435
    Rep Gücü
    0

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    iyi bi zat sanirim Allah rahmet eylesin ....
    KÂŞİF bunu beğendi.

  7. #7
    Aktif Üye Poyraz ahirim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    1,392
    Rep Gücü
    14

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Alıntı Damla_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Allah c.c razi olsun kardeşim
    rabbim şefeatlerine nail eylesin
    Damla_, vahit koç ve KÂŞİF bunu beğendi.
    http://i114.photobucket.com/albums/n263/garfield1421/1890.gif

    KİMSEYE GÜVENME BEYAZ GÜLÜN GÖLGESİ BİLE SİYAH OLUR.

  8. #8
    Aktif Üye Katılımcı aişegül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Apr 2008
    Mesajlar
    409
    Blog Entries
    1
    Rep Gücü
    11

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Alıntı ahirim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    rabbim şefeatlerine nail eylesin
    amin.
    KÂŞİF bunu beğendi.

  9. #9
    Aktif Üye Kasirga KÂŞİF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Nov 2011
    Mesajlar
    4,394
    Blog Entries
    249
    Rep Gücü
    19

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Zümrüd-ü Anka, Aşık-ı Divane, Vahid Koç, Damla, Kitapçı, Ahirim, Aişegül,

    İhvan, Şeyma, Selman-i Pak, Anise, H.shn, _G_, Suvari, Kardeşlerim,

    okuyandan, beğenenden, dua edenden, ve diğer yazacak olan kardeşlerime

    hepinize ayrı ayrı canı gönülden teşekkür ederim muhterem kardeşlerim...

    Yüce Rabbim bizleri peygamberlere, evliyaullaha dost ve komşu eylesin

    Cenab-ı Hak cümlemizden razı olsun...

    Cümlemizi sevdikleri ile bizleride beraber olmayı, cemalini görmeyi nasibi müyesser eylesin...
    Mecelle, anise, Damla_ ve başka 5 kişi bunu beğendi.
    Kulluğun en güzeli;

    kulun Allahü teâlânın verdiği nimetler karşısında,

    şükürden âciz olduğunu bilmesidir.

    Abdullah Harrâz "Rahmetullahi Aleyh


  10. #10
    Moderator Emektar Damla_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    7,291
    Rep Gücü
    29

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Asıl biz size teşekkür ederiz..İçten dualarınıza yürekten amin diyorum tüm kardeşlerim için..

    Mevlam;Zatına hakiki kul,Efendimiz(s.a.v)'e hakiki Ümmet olabilmeyi nasip etsin cümlemize..
    Mecelle, anise, omur ve başka 2 kişi bunu beğendi.

  11. #11
    Aktif Üye Kasirga KÂŞİF - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Nov 2011
    Mesajlar
    4,394
    Blog Entries
    249
    Rep Gücü
    19

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Amin, Amin, Amin...

    Bütün dualara can-ı gönülden Aminn...

    Rica ederim Kardeşim, Cenab-ı Hak cümlemizden razı olsun...
    Kulluğun en güzeli;

    kulun Allahü teâlânın verdiği nimetler karşısında,

    şükürden âciz olduğunu bilmesidir.

    Abdullah Harrâz "Rahmetullahi Aleyh


  12. #12
    Moderator Firtina vahit koç - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Apr 2010
    Mesajlar
    2,376
    Rep Gücü
    23

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    bir kez daha okudum sizinde okumanızı istedim
    Allah razı olsun kardeşim
    Damla_ ve KÂŞİF bunu beğendi.
    ‘Süleyman’ Olarak Yaşamak
    İmkân yok belki, Sultan Fatih gibi at üstünde ölmeye
    Bedenimizi, Ulubatlı Hasan gibi oklara siper etmeye
    Kanuni Sultan Süleyman gibi dünyayı inletmeye
    Ama sözümüz var Üstâza; hizmet peşinde koşmaya
    Ehl-i küfre inat, Allah için dinimizi-imanımızı korumaya
    Her birimiz bir ‘Süleyman’ olarak yaşamaya
    Dünyayı birer ‘Süleyman’ olarak terk etmeye

  13. #13
    Global Moderatör Kasirga anise - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    3,432
    Rep Gücü
    25

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Hz Allah razı ve memnun olsun kardesim
    Damla_ ve KÂŞİF bunu beğendi.
    Her düşüş bir öğreniş, ne düşüş bitti ne öğreniş...

  14. #14
    Caylak Caylak
    Üyelik Tarihi
    Jul 2012
    Mesajlar
    1
    Rep Gücü
    0

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    rabim şefatlerine naileylesin
    aişegül bunu beğendi.

  15. #15
    Üyemiz Okur
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    48
    Rep Gücü
    5

    Cevap: Süleyman Hilmi Tunahan Hz. (1888 - 1959)

    Rabbim O büyük zâta talebe olmanın şerefiyle ve şuuruyla hareket etmeyi nasip etsin cümlemize
    ruveyda bunu beğendi.

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)

     

Benzer Konular

  1. Süleyman Hilmi Tunahan Hazretlerinden TAVSİYE DUALAR
    Konuyu Açan: ahmetsabanci67, Forum: Dualar.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj : 04-10-2011, 20:42

Bu Konu İçin Etiketler

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu açma yetkiniz yok.
  • Cevap yazma yetkiniz yok.
  • Eklenti yükleme yetkiniz yok.
  • Mesajınızı değiştirme yetkiniz yok.
  •