Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR

Liselere Giriş Sınavı'nda çıkan Türkçe soruları her şeyden önce hızlı ve doğru okumanızı; okuduğunuzu anlamanızı ve anladığınızı yorumlamanızı gerektirir. Soruların % 80'i anlam bilgisi olması ve ezbere dayalı bir bilgi istememesi bunun kanıtıdır. Geri kalan %20 ise Türkçenin kurallarını içermektedir. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak çalışma yönteminizi belirlemeniz gerekir.
Her öğrencinin bilgi ve öğrenme düzeyi farklıdır. Eğer okuduğunuzu hemen anlayamıyor, iki veya daha fazla okuma gereği hissediyorsanız çalışmalarınızı tamamen kelime anlamı, cümle anlamı ve parçada anlam sorularını çözmeye yönelik bir niteliğe yöneltmelisiniz. Bu tip soruları çözerek anlama yeteneğiniz gelişecek, soruların genel mantığını kavrayacak ve test tekniğine alışacaksınız.
Ayrıca çıkmış soruları çözmelisiniz. Çıkmış soruları çözmekle sınavda çıkabilecek soruları tanıyacak, soruların hangi konulardan çıktığını belirleyecek, soruların soruluş şeklini kavrayacaksınız. Böylece sınavda karşılaşacağınız sorular size yabancı gelmeyecektir.
Anlam bilgisi konusundan gelen soruları çözebilmek için az da olsa kitap okumaya çalışmalısınız. Günde en az 5 sayfa okumanız size fayda sağlayacaktır. Okuduğunuz metni özetlemeye, eleştirmeye çalışırsanız yaptığınız işin verimliliği daha da artacaktır. Burada değinmek istediğimiz önemli bir husus da sözlük ve kılavuz kullanımıdır. Okuduğunuz metinde karşılaştığınız kelimelerden anlamlarını bilmedikleriniz öğrenmek, deyimlerin tam karşılığını bilmek, atasözlerini kavramak istiyorsanız bir Türkçe sözlük, bir deyimler sözlüğü, bir de atasözleri sözlüğü edinip okuma çalışmalarınızı bu sözlüklerle yaparsanız sınavlarda çıkacak muhtemel deyim, atasözü ve kelime anlamı sorularını da çok rahat çözebilme yeteneğine kavuşmuş olursunuz. Yazımını karıştırdığınız kelimeleri ise imlâ kılavuzundan bakarak yerinde öğrenmiş olursunuz. Böyle bir öğrenme şekli kalıcı olacaktır. Yalnız imlâ kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu'nun en son baskılı yayınını kullanmalısınız. Çünkü sınavlarda bu kılavuz esas alınmaktadır. Bu çalışma size günlük hayatta da çok yarar sağlayacaktır. Daha sonra dil bilgisi konularına yönelirsiniz. Sonuçta;

Herkesin kendine göre bir öğrenme şekli vardır, siz de kendinize göre bir çalışma tarzı belirleyin.
Türkçe konuları birbirinin devamı olduğu için konuları sırayla ve anlayarak çalışın. Bir konuyu çok iyi anlamadan diğerine geçmeyin. Her konu bir sonraki konunun temelidir. Temeli sağlam olmayan bina en küçük etkilerde bile yıkılabilir.
Çıkmış sorular çıkabilecek soruların aynasıdır, bu yüzden son 5 yılın çıkmış sorularını çözün.
Test tekniğine alışmak için bol bol soru çözün.
Anlayamadığınız yerleri mutlaka bir bilene sorun.
Kaliteli kaynaklar kullanın. Öğretmenleriniz size kaynak tavsiyesinde bulunabilir. Güvender Yayınları, Analitik Dergileri gibi

alıntıdır


İlköğretim

MollaCami.Com