Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tiryakiler damla sakIzlI Türk kahvesini çok sevdi!

Damla sakızının yararları saymakla bitmiyor, işte bu nedenle sadece Ege topraklarına bahşedilen bu mucizeye olan talep de her geçen gün artıyor. Ancak artan talep yalnızca damla sakızının kendisiyle sınırlı değil. 4 sene önce kahve tiryakileriyle tanışan damla sakızlı Türk kahvesi de halk arasında rağbet görüyor. Üstelik sadece ülkemizden değil dünyanın her yerinden alıcı buluyor. Tabii bu talebe paralel olarak ürün gamlarında sakızlı Türk kahvesine yer veren kahve ve market zincirlerinde de bir artış söz konusu.
[IMG]http://m.YollaYap.com/e31/2721024677.jpg[/img]
Sakızın ana vatanı Yunanistan'ın Sakız Adası'nın Güney'i. Zaten damla sakızlı Türk kahvelerini piyasaya sunan firmalar da sakızı buradan ithal ediyorlar. Ancak 1920'lere kadar sakız ağaçlarıyla ünlü Çeşme Yarımadası'nın sakız tarımı konusunda başı çektiğini söylemek mümkün. AKŞAM Gazetesi Ege Temsilcisi Nedim Atilla, Çeşme bölgesindeki sakız ağaçlarının akıbetini şöyle açıklıyor: “1924'teki mübadeleye kadar Anadolu'da yaşayan Rumların önemli gelir kaynaklarından birini sakız oluşturuyordu. Mübadeleden sonra büyük bölümü Girit ve Pire'ye giderek yanlarında sakızı da götürdü. Ancak buralarda aynı toprak koşulları olmadığından sakız tarımı yapamadılar. Çünkü sakız bol kireçli toprak istiyor, toprağın yüzde 50'den fazlası kireçli olmak zorunda. Kavala ve Selanik'ten Çeşme dolaylarına gelen muhacirler ise sakız tarımını bilmediklerinden bu ağaçları kesip yerlerine tütün ekmişler ve sakız ağaçları giderek yok olmuş. Çeşme Yarımadası'nda o zamanlar 160 bin sakız ağacı vardı. Şimdi bu sayı 1.000'i zor bulur.”

Nedim Atilla, damla sakızlı Türk kahvesinin giderek daha çok talep görmesini şuna bağlıyor: “Son dönemde Çeşme ve Alaçatı dolaylarında 'kahve aromasına nasıl lezzet katarız' düşüncesi ile talep daha da arttı. Ancak hepsinde gerçek damla sakızı kullanılmıyor, piyasada aromalı ürünler de var.”

Sakıza olan talebin bu kadar yoğun olması ise ilaç endüstrisinde çok yaygın olarak kullanılmasına bağlı. Öyle ki 1999'da sakız reçinesinin kilosu 10 Euro'yken, 2008'de bu rakam 90 Euro'ya çıkmış durumda. Şu anda ise damla sakızın kilosu Türkiye'de 400 YTL.

İzmir ve çevresinde çok tutulup sevilen damla sakızlı Türk kahvesinin İstanbul'daki popülaritesini ölçmek için Mısır Çarşısı'na girdiğimizde karşımıza ilk olarak Malatya Pazarı çıkıyor. Müşteriler çoğunlukla damla sakızını tatlılara koymak için alsalar da mide ağrısını geçirdiğini, yarım kilo balın içine 100 gram konulup tahta kaşıkla karıştırıldığında astım, nefes darlığı ve kalbe iyi geldiğini söyleyenler de oldukça fazla. Ancak Malatya Pazarı'ndan Çetin Aydoğan, damla sakızlı Türk kahvesini en çok Arap turistlerin aldığını söylüyor, damla sakızını ise onlarca kilo alan Araplar bile var.

TANELERİ DİŞE GELİYOR

Eminönü Hasırcılar Caddesi'ndeki 110 yıllık Kurukahveci Nuri Toplar'ın sahibi Ramazan Dündar da damla sakızlı Türk kahvesinin, damaklarda ayrı bir lezzet bıraktığını ve beğenilerek içildiğini belirtiyor. “Damla sakızlı Türk kahvesi, zihin açıcı, ağız kokusunu giderici özelliklere sahip. Firmamızda hem kendi damla sakızlı Türk kahvemizi hem de Ege Bölgesi'nden gelenleri bulabilirsiniz.” Dündar'a göre aromayla kokulandırılan damla sakızlı Türk kahvesi, orijinalinden kolayca ayırt edilebiliyor. Çünkü orijinalini içtiğinizde damla sakızı tane tane dişinize geliyor.

Eminönü'nden ayrılırken damla sakızlı Türk kahvesinin, İstanbullular arasında henüz Ege'de olduğu kadar yaygın olmasa da giderek daha çok tercih edildiğini anlıyoruz.

Sakız Adası sakızın ana vatanı, İzmir de damla sakızlı Türk kahvesinin anavatanı oluca, bu leziz içeceğin Ege dolaylarında neden bu kadar çok tutulduğunu da anlamak mümkün. 4 yıl önce keşfettiği aromalı kahveleri arasından en beğenileni damla sakızlı Türk kahvesi olan İlyas Gönen, artık aromalı kahve satışının normal kahve satışlarını üçe katladığını söylüyor. Belirttiğine göreyse özellikle Yunanlılar bu içeceğe büyük rağbet gösteriyorlar. 1939'dan bu yana dede mesleği olan kuru kahveciliği İzmir Kemeraltı'ndaki dükkanlarında sürdürdüklerini söyleyen İlyas Gönen, aromalı kahve işine nasıl girdiğini şu sözlerle anlatıyor: “4 yıl önce yurtdışından ülkemize getirilen aromalı kahvelere karşı bir yenilik yapmak isterken deneme yanılma yoluyla aromalı Türk kahvesini buldum. Önce damla sakızlı Türk kahvesiyle başladık hatta bir ilki gerçekleştirerek gerçek damla sakızlı Türk kahvesinin yurtiçi ve yurtdışı patentine başvurduk.” Üretimi şimdilik dükkanda yaptıklarını belirten Gönen, hedeflerinin küçük bir fabrika olduğunu da söylüyor ve ekliyor: “Atina'ya çok satış yapıyorum. Yunanistan'dan aldığımız sakızı, kahveye karıştırıp katma değeriyle geri satıyoruz. Dolayısıyla küçük bir girişimci olarak ülkeye büyük bir katkı sağladığımı düşünüyorum. Ayrıca Çeşme civarında sakız ağaçları dikilmesi için yıllardır çaba gösteriyoruz ve bu çaba şimdi meyvesini vermeye başladı.”



Sora sora sakızlı kahve bulunur

BakIrköy'deKİ San Marco's Caffe, açıldığından bu yana damla sakızlı Türk kahvesi satıyor. İsteyen İtalyan’ın şık sokak kafelerinde olduğu gibi begonyalarla çevrili bahçesinde oturup yudumluyor, isteyen kuru kahveyi alıp evinde kendi usulünce pişiriyor. Çünkü buradaki sakızlı kahvenin pişirilmesi de buraya özel. Önce buhardan geçirilen kahve, cezveye alınıp bir taşım kaynatılıyor daha sonra fincana dökülüyor. Mekanın işletmecisi Talip Karatay, çok fazla çeşitleri olmasına rağmen en çok talep görenin sakızlı kahve olduğunu söyledi. Kahvelerini İzmir'de üretim yapan Pasifica isimli bir firmadan alıyorlar. Tabii kullanılan sakız karşı komşudan. Kahveye aroma olarak değil gerçek sakız taneleri katılarak çekildiği için eğer eve götüreceğiniz bir paket kahve almışsanız kutuyu açmadan önce sallamanız gerekiyor. Kahveye göre daha iri sakız taneleri kutunun dibine çöküyor çünkü… Sakızlı Türk kahvesi pek yaygın olmasa da buranın ünü kısa zamanda kulaktan kulağa yayılmış. En ilginci ise yaşı 60'larını çoktan aşmış iki teyzenin kol kola girip “Burada damla sakızlı kahve yapan bir yer varmış” diyerek sora sora gelip burayı bulmaları ve gençlik yıllarından kalma bu tadı bir daha bırakmayıp buranın müdavimi olmaları...

Sakızlı kahveyi ürün gamına geçen hafta dahil eden Kahve Dünyası da bu tadın tiryakilerini keyifli ortamında ağırlıyor.

aksam

denemek lazım bu kahveyi...
hoş bişeye benziyor...
paylaşım için tşkkrlr...

biz çikolatalısını merak ettik ve aldık ama sevmedik,

adı üstünde Türk kahvesi ve öyle kalmalı,

diğer versiyonlar artık Türk kahvesi olmaktan çıkıyor,

ama deneyin ,aynı şekilde düşünüp düşünmeyeceğimizi merak ediyorum ???

türk kahvesinin tadının değerini bilmek için denemek lazım

hiç güzel değil....
bizim okka gibi delikanlı kahvemize yakışmamış..
ben şahsen hiç beğenmedim...

Damla sakızının kokusu çok hoş ama kahveli olanı ilk kez duyorum bir tiryaki olarak... Ama arkadaşların dediği gibi Türk kahvesi öyle kendince kalmalı....

biz geffonla bi kez denedik bi paketi zor bitirdik döküp israf olmasın diye bizim de hoşumuza gitmedi açıkçası

Bu kahveyi kullandım hatta yeni bitti damla sakızının aromasını severim güzel ilk zamanlar severek içtim ama sonra beğenmedim türk kahvesinin yerine hiçbirşey geçemez üstelik türk kahvesi dahada uygun bu kahvenin 100 gr mı 5 ytl asla değmez ama zevk meselesi bizim dostlarda özellikle izmirden getirtiyolar ::) ::) ::) Türk kahvesi zamanla öelliğini kaybetmiyo bunu ise hemen tüketmediğinde dupduru su gibi oluyo köpük falan yok yaniii :D ;)

Merhaba arkadaşlar,

Damla sakızlı Türk Kahvesini içmeyen arkadaşlara tavsiye ederim.
Ayrıca içmeden olumsuz konuşmayın lütfen...

Bir arkadaşımız demişki damla sakızlı Türk kahvesi köpüğü olmadığını belirtmiş
ama size bir mekanın ismini veriyim, gidin orda Damla Sakızlı Türk havesi için ve sonra buraya gürüşlerinizi yazın lütfen.


İstanbul'un en kalabalık ilçesi Bakırköy'ün bütün o karmaşasından sadece bir kaç adım uzaklaştığınızda inanılamayacak kadar huzurlu ve dingin bir atmosfer sizi bekliyor. Gözlerinizi kapatın ve sakızlı Türk kahvenizi yanında da çifte kavrulmuş lokumunuzu yerken kendinizi dilediğiniz yerde hayal edin.

Sevgiler

8) 8) 8)
sağlam bir Türk kahvesi tiryakisi olarak İÇTİKTEN SONRA ki yorumlarım..berbat 8) 8)

;D ;D ;D ;D

aynen biz de bi daha almadık zaten...

Türk kahvesini hiç bir şeye değişmem fakat damla sakızlısınız henüz denemedim


Türk kahvesini hiç bir şeye değişmem fakat damla sakızlısınız henüz denemedim

deneme ;D


Damla sakızının kokusu çok hoş ama kahveli olanı ilk kez duyorum bir tiryaki olarak... Ama arkadaşların dediği gibi Türk kahvesi öyle kendince kalmalı....

tiryakiler damla sakılı türk kahvesini hiç sevmemişler anlaşılan başlıgı degiştir kardeşim ;D ;D
denemedim henüz



Damla sakızlı kahve kömür ateşinde çok güzel oluyor, fincana kahveyi suyu ve tercihe göre şekeri koyup verdiniz mi köze içinde ki damla sakızı parçacıkları dahi eriyor, üzerinde bol köpüğü, damağınızda bıraktığı belli belirsiz nefis damla sakızı aroması ile yanında çikolata olmadan bile güzel bir kahve oluyor.

Bizim buralarda kermeslerimizin gözdesi son 3 yıldır :) Isparta'dan getirtiliyor, çok yoğun bir damla sakızı aroması yok, ama aynı yerden aldığımız kahveyi evde yaptığımızda aynı lezzeti yakalayamadık.

Sevmeyen arkadaşları Antalya kermeslerimize bekleriz birde bizde deneyin 8)


İçecekler

MollaCami.Com